Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 8. Ринки досконалої та недосконалої конкуренції

Перед вивченням цього розділу, переконайтесь в тому, що ви знаєте:

  • чим характеризуються ринки досконалої та недосконалої конкуренції;

  • за якими ознаками розрізняють короткий та тривалий періоди у функціонуванні фірми;

  • що таке доход фірми;

  • за яких умов фірма досягає стану рівноваги; чим цей стан характеризується;

  • що таке середня норма прибутку;

Ознайомившись зі містом даної теми, ви зрозумієте:

  • за якими критеріями фірма визначає оптимальний обсяг виробництва;

  • якими принципами керується фірма на ринках досконалої конкуренції;

  • які переваги та недоліки властиві ринкам досконалої конкуренції;

  • за яких умов виникають олігопольні ринки;

  • чим керується фірма, приймаючи рішення щодо продовження чи зупинки виробництва;

  • за яких умов виникає природна монополія;

  • природу та розповсюдженість монополістичної конкуренції;

  • поведінку фірм, здійснюючих монополістичну конкуренцію в області цін і випуску продукції;

  • визначення і методи нецінової конкуренції;

  • які ринки є найбільш поширеними.

Частина 1

8.1. Досконала конкуренція. Фірма на ринку досконалої конкуренції

Отримані, в попередніх темах, знання щодо теорії виробництва і витрат дають можливість перейти до аналізу стану фірми і її поведінки в умовах різних типів ринкових структур.

Ринкова структура (модель ринку) – це сукупність галузевих особливостей ринку, які обумовлюють спосіб встановлення ціни і обсягів випуску продукції, а також характер взаємодії фірм галузі.

Фірма реалізує свої цілі на ринку не сама по собі, а у взаємодії з іншими економічними суб’єктами. Ця взаємодія здійснюється у вигляді конкуренції, в ході якої учасники економічного процесу змагаються за найвигідніші умови реалізації своїх інтересів.

Розглянемо досконалу (чисту) конкуренцію. Нагадаємо, що ви вже ознайомились з видами ринків за типам конкуренції в темі: „Ринкова система: зміст і структура”. Існують різні визначення досконалої конкуренції. Ми вважаємо найбільш прийнятим таке визначення: „для ринкової структури характерна досконала конкуренція тоді, коли на кожну фірму приходиться незначна частка ринку, всі фірми виробляють однорідну продукцію, використовуючи аналогічні виробничі процеси, і кожна фірма володіє досконалою інформацією”.1

Щоб більш детально зрозуміти особливості досконалої конкуренції, розглянемо поведінку фірми, коли вона знаходиться на ринку досконалої конкуренції. Пригадаємо, що по-перше, фірма приймає ринкову ціну. По-друге, фірма виступає на ринку з дуже малою частиною загальної кількості виробленого товару. Це означає, що обсяги її виробництва ніяк не вплинуть на ринкову ситуацію і ціна не зміниться зі збільшенням або зменшенням випуску продукції.

Очевидно, що за таких умов крива попиту на продукцію фірми буде мати вигляд горизонтальної лінії (рис. 8.1). Випустить фірма 10, 20 або одну одиницю продукту, ринкова ціна від цього не зміниться.

Р

D = P = MP = AR

Q

TR

Рис. 8.1. Крива попиту і загального доходу конкурентної фірми

Горизонтальна лінія ціни, яка паралельна осі абсцис, означає абсолютну еластичність попиту. Існування абсолютно еластичного попиту на продукцію фірми називається критерієм досконалої конкуренції. Як тільки на ринку складається така ситуація, фірма починає поводитись як досконалий конкурент.

Поведінка фірми відповідно до критерію досконалої конкуренції детермінує багато умов діяльності на ринку, в тому числі визначає закономірності отримання доходу. Доходом (виручкою) фірми називають платежі, що поступають на її користь при реалізації продукції. Як і багато інших показників, доход в економічній науці підраховується у трьох різновидах.

Загальним доходом (total revenue – TR), як відомо, називають всю суму виручки, яку отримує фірма.

Середній доход (average revenue – AR) – відображає виручку в розрахунку на одиницю реалізованої продукції, або, що теж саме, загальний доход, поділений на кількість реалізованого товару.

Граничний доход (marginal revenue – MR) – являє собою додатковий доход, отриманий в результаті продажу останньої із реалізованих одиниць продукції.

В умовах досконалої конкуренції середній доход за будь-якого обсягу випуску дорівнює одній і тій же величині – ціні товару. На такому ж рівні завжди знаходиться граничний доход. Таким чином, існує рівність між середнім доходом, граничним доходом і ціною:

AR = MR = P

Тому крива попиту на продукцію окремої фірми в умовах досконалої конкуренції є одночасно і кривою її середнього і граничного доходу.

Що стосується загального доходу (загальної виручки) фірми, то існує пряма лінійна залежність його величини від обсягу виробництва:

TR = PQ

Нагадаємо, що рівень цін для конкурентної фірми є константою за будь-якого обсягу виробництва. Відповідно графік загального доходу має вид лінійної функції типу y = ax і виглядає як пряма, що виходить з початку координат і підіймається пропорційно зростанню випуску продукції.

Ми з’ясували чим характеризується попит на продукцію конкурентної фірми і від чого залежить її доход. Розглянемо, за якими принципами фірма будує свою поведінку в умовах досконалої конкуренції.