Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки

Засвоївши зміст даної теми, ви дізнаєтесь:

  • як з часом змінювався предмет економічної теорії;

  • чому будь-яке економічне рішення пов’язане з проблемою вибору;

  • на яких рівнях теорія аналізує економічні явища;

  • якими інструментами, прийомами користується мікроаналіз для вивчення економічних явищ.

Для цього нам необхідно розглянути такі питання:

1. Предмет мікроекономічної теорії.

2. Обмеженість ресурсів та необхідність вибору.

3. Загальні уявлення про мікро- та макроекономіку.

4. Рівноважний і нерівноважний аналіз.

5. Позитивна та нормативна економічна теорія.

6. Методи та інструментарій мікроаналізу.

1. Предмет мікроекономічної теорії

Економічна теорія – одна з найдавніших наук. З курсу політекономії вам відомо, як вона зароджувалась, розвивалась, які етапи пройшла. При засвоєнні курсу політичної економії основною метою було розуміння виробничих відносин, законів, які управляють процесом виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ на різних етапах розвитку людства.

Починаючи з кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя предмет і назва економічної теорії неодноразово переглядалися. Це зумовлено суттєвими змінами в розвитку самої економіки. По-перше, ринок, де домінував продавець, поступово перетворився в такий ринок, на якому вирішальна роль перейшла до покупця. Це призвело до необхідності враховувати значення покупця в економіці. По-друге, можливість додаткового приросту ресурсів: землі, праці, капіталу суттєво зменшились. Виникло питання щодо пошуку шляхів більш раціонального і ефективного використання існуючих ресурсів.

У цей час сформувався сучасний підхід до мікроекономіки як розділу економічної теорії – науки про поведінку господарюючих суб’єктів, у першу чергу, фірм і домашніх господарств. Відбулась і зміна назви науки. Англійський економіст Альфред Маршалл у роботі “Принципи економіки” (1890 р.) дав науці нову назву – “economics” (“економікс”). Це слово більш всього підходить до сучасного розуміння терміна “економічна теорія”.

Більшість сучасних економічних шкіл визначають предмет економічної теорії як вивчення використовування рідких економічних благ з метою задоволення потреб людей. Як бачимо із визначення предмета, в економічній теорії широко застосовується поняття “рідкість” – це ситуація, коли ресурсів недостатньо, щоб задовольнити бажання кожного. Якщо ресурсів недостатньо для задоволення всіх потреб, виникає проблема вибору.

2.Обмеженість ресурсів та необхідність вибору

В процесі виробництва використовуються ресурси (фактори виробництва). Вони підрозділяються на три основних групи - землю (land), працю (labour) та капітал (capital) і можуть включати також підприємництво entrepreneurship).1 Ми живемо в світі обмежених ресурсів і безперервно зростаючих різноманітних потреб індивідів та суспільства. "Людина живе у світі, якому властива рідкість матеріальних благ. Ресурси, які вона може використовувати, або недостатні у даний момент, або погано розподілені у просторі. Навіть якби людина мала надлишкові ресурси, якби вона жила на кисельному березі молочної річки, навіть і тоді вона була б обмежена в їх використанні часом" - завважує відомий французький економіст Раймон Барр2. Звідси витікає необхідність вибору – як найбільш ефективно використовувати обмежені ресурси, щоб по можливості повно забезпечити задоволення потреб. Кожен із господарюючих суб’єктів повинен мати змогу вільно здійснювати свій вибір, керуючись власними економічними інтересами і поважаючи вибір інших учасників суспільного виробництва. Економічна теорія покликана допомогти зробити оптимальний вибір, ураховуючи наявність не завжди співпадаючих економічних інтересів, умови функціонування економіки тієї чи іншої країни, тому висновки і пропозиції щодо ефективного використання ресурсів, зроблені в одних умовах, можуть бути хибними за іншими умовами. Ефективне використання обмежених ресурсів вимагає їх оптимального розподілу у просторі, тобто по сферах та галузях суспільного виробництва. "Центральна ідея мікроекономіки полягає в тому, що при вільному обміні ресурси переміщуються туди, де їх використання є найбільш цінним"3, - стверджує Роберт Д.Кутер, професор права у Каліфорнійському університеті (Берклі).

Економічна теорія, виходячи з обмеженості ресурсів та альтернативних можливостей їх застосування, пропонує ринкові, товарно-грошові засоби суспільної оцінки ресурсів. Досліджуючи поведінку людей в процесі виробництва, розподілу, обміну, споживання матеріальних та культурних благ, послуг у світі обмежених ресурсів, економічна теорія широко застосовує надбання таких наук, як статистика, математика, історія, психологія, соціологія, політологія, філософія та інші. З’ясуємо, як економічна теорія підходить до аналізу економічних явищ.