Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

3.2. Блага та їх класифікація

Блага – це речі, які можуть безпосередньо, або опосередковано задовольняти потреби людей. Економічна теорія розглядає економічні блага, кількість яких завжди обмежена і які можуть бути виміряні грошовою мірою.

Блага різноманітні, мають різні властивості, тому класифікувати їх можна за різними ознаками. Зверніть увагу на таку класифікацію:

  • блага матеріальні та нематеріальні;

  • що передаються та ті, що не передаються;

  • вищі (нормальні) та нижчі блага;

  • субститути та комплементи;

  • блага короткострокового та довгострокового користування;

  • прямі та непрямі.

Матеріальні блага становлять корисні матеріальні речі, як вироблені (предмети особистого і виробничого споживання, цінні папери, авторське право і таке інше), так і дари природи (повітря, вода, земля).

Нематеріальні блага – досвід, знання, духовна культура, це – внутрішні блага. Як видно з самого терміна – “блага, що передаються”, це блага які можна передати від одного суб’єкта до іншого. Передати можна зовнішні блага, внутрішні блага індивід повинен набувати самостійно; допоможе йому в цьому виховання, навчання. Блага, що не передаються, неможливо передати це – особисті якості людини, його здібності, громадянські права.

Вищі або нормальні блага – це блага, які задовольняють вищі потреби, до них належать товари та послуги, які мають високу цінність.

Нижчі блага – це товари, які задовольняють первинні потреби – це найпростіша їжа, одяг, необхідне житло і таке інше.

Ми живемо в світі субститутів.

Субститути – це блага, які відрізняються якимись якостями, але задовольняють одну і ту ж потребу (кава-чай, фруктовий сік – мінеральна вода, масло-маргарин і таке інше). Існують блага, які не використовуються одне без одного: автомобіль – машинне масло, дискета – комп’ютер, фотоапарат – фотоплівка), це – блага комплементи. Існують також суспільні блага та послуги – це блага, які не знаходяться у приватній власності і забезпечують життєдіяльність, безпеку суспільства (освіта, медичне обслуговування, поліція і пожежна охорона, музеї, бібліотеки).

Згадайте, що прямими називають блага, які безпосередньо задовольняють потреби індивіда, непрямими – блага, які споживаються в процесі виробництва (матеріальні ресурси).

Блага призначені для задоволення самих різноманітних потреб.

3.3. Потреби та їх класифікація

Існують різні визначення потреб, наведемо деякі з них. Під економічною потребою звичайно розуміють недостатність чогось, необхідного для підтримки життєдіяльності та розвитку особистості, фірми і суспільства в цілому. Більш оптимістичне визначення потреб має такий вигляд: потреби, як внутрішні мотиви, які спонукають до економічної діяльності. Зверніть увагу і на таке визначення: потреба – це бажання людини мати певне благо, стан задоволення, який індивід прагне продовжити, або стан незадоволення, який індивід прагне покинути. Як висновок, можна дати таке визначення : потреби, це категорія, що відбиває ставлення людей до умов їх життєдіяльності.

Потреби суб’єктивні – індивід сам їх визначає, керуючись своїми уподобаннями, смаками, перевагами. Водночас, потреби мають соціальний характер, вони формуються під впливом тих обставин, в яких живе індивід. Потреби можна класифікувати на абсолютні та відносні; вищі та нижчі; першочергові та непершечергові, матеріальні та нематеріальні, індивідуальні та колективні, еластичні та жорсткі.

До первинних потреб належать потреби, задоволення яких необхідне для збереження життя людини – потреба в їжі, одязі, житлі. До вторинних потреб належать всі інші потреби, в тому числі потреби, які задовольняються нормальними або вищими товарами; духовні потреби. Первинні потреби не можуть бути замінені одна одною (голод можна задовольнити їжею, а не взуттям), вторинні потреби належать до взаємозамінних. До жорстких потреб належать потреби, які не зникають протягом тривалого часу, але кожний раз задовольняються, як тільки з’являється для цього можливість: потреба в їжі – жорстка потреба, але при наявності їжі вона відразу задовольняється. До еластичних потреб належать потреби, від задоволення яких можна на певний час утриматись: у вас є потреба у відпочинку, але треба готуватись до іспиту, тому ви відкладаєте час відпочинку.

Цим класифікація потреб не вичерпується.