Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

11.2.2. Ринок капіталу

Коли мова йде про капітал як об’єкт ринкового попиту і пропозиції, то мається на увазі не весь запас капіталу, що функціонує в економіці, а потік нового капіталу, котрий може з’явитися у даний період у виробництві.

Попит на додатковий капітал як виробничий ресурс на фірмі визначається різницею між існуючим потоком товарів і послуг, які надає фірма за рахунок існуючого капіталу та бажаним потоком (товарів та послуг), які може надати фірма.

Фірми пред’являють попит не просто на якісь матеріальні ресурси (верстати, устаткування, обладнання і таке інше), а на тимчасово вільні кошти, які можна потратити на ці капітальні блага і повернути, заплативши певний відсоток із прибутку, який буде отриманий від їх використання в майбутньому. Тому попит на інвестиції – це попит на позичкові кошти, а позичковий відсоток – є ціна цих коштів.

Таким чином, коли ми говоримо про ринок капіталу, то в першу чергу мова йде про ринок грошового капіталу. Інструментами ринку капіталу можуть бути кредитні ресурси та цінні папери (акції, облігації, векселі та інше), оскільки власникам грошового капіталу байдуже, куди вкладати кошти за умови однакової доходності та ступеня ризику.

Ринок забезпечує вирівнювання доходності інвестицій і єдину ставку процента. Незалежно від того, з якими коштами працює фірма, отримання рівних ринкових доходів на авансований капітал (незалежно чи на “свій”, чи на позичковий) є умовою додаткового інвестування.

Складність аналізу інвестицій полягає в необхідності співставлення двох потоків – витрат і майбутніх доходів.

Коли необхідно порівняти інвестиції, які належить зробити зараз, з додатковими доходами, які принесе здійснення проекту в майбутньому, необхідно розрахувати приведену (дійсну) вартість (Present Value) майбутніх доходів.

Операція приведення до єдиного (початкового) моменту часу називається дисконтуванням. Детальніше з процесом дисконтування ми ознайомимось у наступних розділах даної теми, з’ясовуючи, як підприємець приймає рішення щодо інвестування.

Інвестувати можна на короткий, а можна і на тривалий термін.

11.2.3. Короткотермінові та довготермінові інвестиції

Короткотермінові інвестиції – це інвестиції на короткий проміжок часу, як правило до одного року. Як же підприємець приймає рішення щодо інвестування? Згадайте, що будь-яке економічне рішення пов’язане з проблемою вибору. Припустимо, підприємець володіє грошовим капіталом у 100 тис. грн. Він може розпорядитися цим капіталом по-різному: покласти його в банк і отримувати банківський відсоток, придбати цінні папери і отримувати доход у вигляді дивіденду, а може витратити ці кошти на придбання засобів виробництва, тобто інвестувати. Приймаючи рішення щодо використання грошового капіталу, підприємець враховує, який з обраних варіантів принесе йому найбільший доход. Це ж стосується і рішення щодо інвестицій: щоб визначити, чи ефективними будуть інвестиції, підприємець порівнює витрати інвестиційного проекту з майбутнім доходом від його реалізації.

Значну частку інвестицій складають інвестиції в основний капітал. Оскільки основний капітал функціонує тривалий час, інвестиції в нього належать до довготермінових інвестицій. Фірма повинна визначити корисний період використання основного капіталу – період, протягом якого вкладений в розширення виробництва капітал буде приносити фірмі прибуток (або зменшувати її витрати).

Крім того, підприємець повинен знати період (строк) окупності – кількість років, за які відшкодовуються початкові інвестиції. Методика розрахунку строку окупності (Payback Period, PP) залежить від рівномірності прогнозованих доходів від інвестування. Якщо вони розподілені по роках рівномірно, то строк окупності розраховується діленням одноразових витрат на величину річного доходу:

Ic

P P = ,

PVr

де PP – строк окупності в роках;

Ic – сума інвестицій;

PVr – річна сума чистого доходу.1

Припустимо, підприємець інвестував 240 тис. грн., щорічний доход від даних інвестицій складає 60 тис. грн., тоді термін окупності інвестицій – 4 роки.

Якщо період окупності прийнятний для фірми, то будуть робитися інвестиції.

Але підприємець прагне не тільки відшкодувати капіталовкладення, а й отримати на них прибуток, він хоче знати, наскільки вигідними для нього будуть інвестиції. Для того, щоб з’ясувати ефективність інвестицій підприємець здійснює процедуру дисконтування.