Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

4.2. Нецінові детермінанти попиту

На попит суспільства впливають економічні, соціальні, демографічні, психолого-традиційні, естетичні та природно-кліматичні чинники.

До економічних чинників належать: базовий рівень розвитку виробництва, середній рівень грошових доходів населення, принципи розподілу доходів.

Соціальними чинниками є: рівень розвитку масової культури, духовних цінностей, соціальна структура суспільства, освітній ценз населення, поширений спосіб життя.

Демографічні чинники: місткість ринку, зумовлена кількістю населення, розміри та склад середньої сім’ї, статевий склад населення, співвідношення сільського та міського населення. До психолого-традиційних чинників належать уподобання і смаки, поведінка продавця та відносини, що склалися між ним та споживачем, місцеві традиції, вплив релігії.

Естетичні чинники – відповідність моді, привабливість зовнішніх якостей товару, реклама. Нарешті, на попит впливає клімат: кількість опадів, екстремальні температури тощо. Всі ці чинники впливають на сукупний попит, але ж сукупний попит на споживчі товари складається з попиту індивідів. Подивимось, які чинники впливають на попит індивіда.

По-перше, це ціни товарів-субститутів. Якщо ціна товару субституту зменшилась, а ціна даного товару не змінилась, споживач частку свого попиту “переключить” на товар-субститут, тому попит на даний товар зменшиться.

По-друге, це зміни доходу. Якщо доход споживача зростає, то при незмінних цінах він збільшує попит. Але тут треба розмежувати попит на нижчі і вищі товари. Якщо спершу доход споживача був таким низьким, що він не задовольняв свої потреби навіть у нижчих благах, то при незначному зростанні доходу він збільшить попит саме на нижчі товари. Якщо доход зростатиме і надалі, він почне скорочувати попит на нижчі товари і збільшить попит на вищі, нормальні товари (менше купуватиме картоплі, а більше – м’яса).

По-третє, це очікування споживачів. Якщо споживач очікує, що в майбутньому ціни на товари зростуть, він сьогодні спробує зробити запас товарів, тобто збільшить попит.

На попит впливає також зміна смаків та уподобань чи то під впливом зміни моди, чи то внаслідок усвідомлення корисності чи шкідливості певного блага.

Оскільки попит – це бажання і можливість купувати певну кількість товару за даною ціною, а бажання і можливості у всіх різні, то перерахувати всі нецінові чинники попиту неможливо, обмежимось наведеними.

На графіку (рис. 4.2) дію нецінових чинників попиту можна показати зсувом кривої попиту праворуч (якщо попит зростає), чи ліворуч (якщо попит зменшується). Отже, зміна попиту на даний товар при незмінній ціні на нього на графіку показується зсувом кривої попиту.

у Д2

Р Д1

Ціна

Д3 Д2

Д1

Д3

0 Попит Q х

Рис. 4.2. Рух кривої попиту внаслідок дії нецінових детермінантів