Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 11. Ринок капіталу і ринок землі

Перед тим, як приступати до вивчення даного розділу, переконайтесь, що ви знаєте:

  • що таке ресурси;

  • чим відрізняється основний і оборотний капітал;

  • чим характеризується просте та розширене відтворення індивідуального капіталу;

  • як формується і для чого призначений фонд амортизаційних відрахувань;

  • що таке позичковий відсоток;

  • що таке земельна рента.

Ознайомившись зі змістом даного розділу, ви дізнаєтесь:

  • які види інвестицій має здійснювати підприємець для забезпечення простого і розширеного відтворення;

  • чим він керується, здійснюючи інвестування;

  • у чому полягає специфіка ринку капіталу;

  • яким чином можуть бути співставлені платежі та витрати, здійснені в різні періоди часу;

  • як ураховується інфляція при прийнятті рішення щодо інвестування;

  • яким чином попит і пропозиція на землю фіксує орендну плату.

11.1. Капітал як ресурс. Форми капіталу

З попередніх тем вам відомо, що всі ресурси, які використовує фірма, можна поділити на матеріальні та людські. До матеріальних належать капітал і земля, до людських – робоча сила та підприємницький фактор. Капітал – один з елементів суспільного багатства; в широкому розумінні капітал – це будь-який ресурс, створений з метою виробництва більшої кількості економічних благ. Сутність капіталу була розкрита при вивченні курсу політекономії. В даному розділі економічної теорії капітал розглядається як матеріальний і грошовий капітал. Матеріальний (його ще називають технічним, виробничим) капітал - це сукупність засобів виробництва, які створені людьми і використовуються для виробництва товарів та послуг; сукупність матеріальних засобів, які використовуються у різних фазах відтворення і збільшують продуктивність людської праці.1

У матеріальному (технічному, виробничому) капіталі виділяють основний та оборотний капітал. Критерієм поділу капіталу на основний і оборотний, як вам відомо з курсу політекономії, є спосіб, за яким вартість складових елементів капіталу переноситься на вартість створеного товару. При вивченні основного капіталу в курсі політекономії ми ставили перед собою задачу з’ясувати, яким чином відшкодовується вартість основного капіталу; як підприємець повертає кошти, авансовані на придбання елементів основного капіталу. Вартість основного капіталу переноситься конкретною працею робітника на вартість створеного товару поступово, частинами, протягом певної кількості кругооборотів і повертається до підприємця після продажу виробленого товару у вигляді амортизаційних відрахувань. Матеріальним носієм основного капіталу є споруди, машини, механізми, засоби транспорту, лінії зв’язку тощо. Вартість оборотного капіталу цілком, повністю переноситься на вартість створеного товару протягом одного кругообороту. Носієм оборотного капіталу є сировина, паливо, електроенергія, допоміжні матеріали тощо. До оборотного капіталу належить також робоча сила.

Тепер перед нами постає інша проблема: чим керується підприємець, вирішуючи, витрачати чи ні грошові кошти на придбання елементів основного капіталу. Таким чином, ми прийшли до необхідності розглянути такі категорії, як інвестиції, інвестування.