Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / klivets.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
5.75 Mб
Скачать

12. Операційні стратегії підприємства

Виходячи з уявлення про “піраміду” стратегій можна стверджувати, що операційні стратегії є своєрідною основою всіх інших. Навіть загальна - корпоративна чи портфельна - стратегія підприємства неодмінно потребує конкретизації тих чи інших запланованих дій та заходів. Більшість масштабних стратегічних рішень потребує використання ресурсів підприємства, що зумовлює розробку досить конкретних стратегій на рівні підрозділів і навіть робочих місць. Саме там створюються так звані стійкі конкурентні переваги, які забезпечуються за різними напрямками. Це зниження витрат та підвищення якості, розробка нових товарів та споживчих якостей, впровадження новітніх технологій та обладнання, раціоналізація виробничих функцій, організація праці, планування тощо. Все це стає змістом операційних стратегій підприємства.

12.1 Роль операційних стратегій в управлінні підприємством

Будь-яка стратегія повинна забезпечувати перевагу організації у конкурентному середовищі. Конкурентні переваги (КП) проявляються у різноманітних видах і навіть формах (наприклад – офіційний дистриб’ютор, генеральний спонсор тощо), які залежать від багатьох факторів: специфіки галузі, ринкового сегменту, товару тощо. КП формуються на різних рівнях управління: макроекономічному (народне господарство, галузь), мікроекономічному (навколишнє ділове оточення підприємства) та внутрішньому середовищі (безпосередньо в межах підприємства). Однак цілком природно, що будь-яка стратегія досягнення КП спирається на реальні активи підприємства, що мають особливу винятковість і важливість для певного виду діяльності. Ця унікальність активів та ресурсів (компетентність, гнучкість, економічність, мобільність) створюється саме у внутрішньому середовищі, основу якого складає так звана операційна система (ОС). Вона має на вході ресурси (труд, капітал, матеріали), які перетворюються (менеджмент, праця) у кінцеві продукти (товари, послуги). Призначенням і головною функцією цієї системи є виробництво, а у більш загальному розумінні – операції [7, c.75].

ОС розроблюються на загальних принципах управління і призначені для забезпечення загального розвитку підприємства. Навіть суто конкретна ОС, що, здається, вирішує конкретну задачу, підпорядкована загальній меті – досягненню певних КП підприємства. Розрізняють багато операційних стратегій, основні з яких проілюструємо на рисунку12.1.

Рис.12.1 - Різновиди операційних стратегій підприємства

Стратегії операційного рівня сприяють реалізації стратегій вищих рівнів. Найтісніше вони пов’язані з функціональними стратегіями, а через них – з діловими та корпоративними. Маючи власну інформативну базу, ОС доповнюють та деталізують бізнес-плани підприємств та фірм.

Ще однією особливістю ОС є відносно короткий проміжок часу, на який вони розробляються (найчастіше термін не більше 2 років і потребує менше року на впровадження). У свідомості суспільства це єдиний критерій, що взагалі відрізняє стратегії від тактики. [5,с.182] Тому доцільно показати відмінності саме стратегічних та тактичних рішень, зважаючи на певні відзнаки об’єктів та факторів конкретних виробничих проблем (див. табл.12.2).

Рис. 12.2 - Об’єкти операційних стратегій

В умовах України певні операційні стратегії набирають реального вмісту. Так, стратегія розвитку виробничих потужностей на практиці реалізується як проект інвестування у реконструкцію або масштабна модернізація. Прикладом є побудова нового чавуноплавильного агрегату на Єнакіївському металургійному заводі або реконструкція цеха на Авдієвському коксохімічному заводі (АКХЗ).

Операційна стратегія підвищення якості також відіграє чималу роль. Адже якістьсукупність властивостей і характеристик товару чи іншого об'єкту, що додають йому здатність задовольняти обумовлені чи передбачувані потреби. Однак тепер традиційні уявлення про якість доповнюються вимогами до споживчих характеристик, насамперед економічних. Відтепер ОС з розвитку технології мають нову відмінність – всі проекти повинні відповідати європейським стандартам екологічної безпеки.

Стратегії ресурсозбереження теж є об’єктивною необхідністю. Основне економічне протиріччя між зростанням потреб у ресурсах, що споживаються, та їх дефіцитом, все більше загострюється в умовах глобалізації. Про гостру необхідність ресурсозбереження свідчить така досить суперечлива ситуація.

Здається, що по мірі того як комп’ютери стають все меншими і споживають менше енергії, їх вплив на навколишнє середовище повинен зменшитись. Але група вчених-екологів з Університету ООН дійшла висновку, що має місце зворотній обернений процес. Справа в тому, що для виробництва комп’ютера з монітором загальною вагою до 24 кг необхідно як найменше 240 кг копального пального для забезпечення енергії і 22 кг хімікатів. Крім цього ще додається 1,5 т води. Загальна вага цих матеріалів прирівняна до ваги автомобіля. Отже, виробництво 130 млн. комп’ютерів на рік в усьому світі наносить суттєву шкоду зовнішньому середовищу. Вчені закликають усіх користувачів не змінювати старі комп’ютери на нові без необхідності, а краще просто оновлювати його застарілі елементи.

Стратегії виробничих процесів посідають окреме місце в загальному розвитку підприємства. Вони формуються під впливом багатьох факторів - від наявних ресурсів до можливостей та ризиків зовнішнього середовища [9, с.226]. Кожна з них може спрямовуватися на вирішення конкретної виробничої задачі. Наприклад, управління запасами. Але повинна підпорядковуватися загальній корпоративній цілі - досягненню певної КП у ринковому середовищі.

(Крупне підприємство української коксохімії Алчевський коксохімічний завод вводить автоматизовану систему контролю і управління рухом товарно-матеріальних цінностей. Система збудована на основі програмного комплексу „Фінансова колекція”, що поставляється харківською компанією „ЕнТенЕко”. „З введенням даної системи вся інформація про товарно-господарські операції в структурних підрозділах заводу буде накопичуватись у централізованій базі даних і одразу ж зможе бути використана для формування необхідної звітності, для проведення аналізу і контролю дійсного стану справ”, - відмічається в прес-релізі підприємства. Автоматизована система дозволить скоротити час проходження процедур по обліку товарно-матеріальних цінностей, підвищити достовірність, повноту і оперативність обліку, збільшити „прозорість” і керованость складського господарства. Надалі це знизить обсяги оборотних коштів, прискорить їх обертаємість Отже, впровадження цієї системи знизить витрати та підвищить конкурентну позицію підприємства.. Завод став другим підприємством коксохімії серед замовників компанії „ЕнТенЕко”. До АКХЗ „Фінансова колекція” почала впроваджуватися в ВАТ „Донецьккокс”) [Див. “МеталлИнформ”, www.metalinform.com].

Наведений перелік типових ОС і приклади їх розробки та впровадження в Україні показують, що теоретичні узагальнення на базі західного досвіду ще досить далекі від практики їх впровадження на вітчизняних підприємствах. Тому далі буде докладніше розкрито саме методичне підґрунтя типових ОС, на якому слід формувати реальні виробничі стратегії

Соседние файлы в папке учеба