Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / klivets.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
5.75 Mб
Скачать

417

1. Стратегія підприємства: поняття, еволюція, концепції

Необхідність розробки стратегій діяльності є об'єктивною вимогою загального розвитку світової економіки і результатом розвитку вимог до управління підприємством. Теоретичні засади формування стратегій діяльності суб'єктів ринкових відносин складались еволюційно і мають свою історію. Однак реформування системи суспільно-економічних відносин в Україні відбувалося у стислі терміни і досвід здобувається здебільше шляхом "проб та помилок".

І саме тому надзвичайно актуальним є вивчення світового досвіду забезпечення ефективності діяльності підприємств та досягнення динамічної рівноваги із конкурентним середовищем. Останнє необхідно вміти оцінювати, визначаючи його можливості та загрози не лише в сьогоденні, а й у перспективі. Власно підприємство теж аналізується з таких позицій, тому важливим стає стратегічний контекст його діяльності. Отже, актуальною проблемою управління в сучасних умовах є професіоналізм нового ґатунку. Необхідною умовою підготовки фахівців є вміння не лише оцінювати ситуацію, а й передбачати динаміку її стану в майбутньому. Ці вимоги визначили потребу вивчення дисципліни "Стратегія підприємства" у процесі підготовки фахівців за напрямом "Економіка та підприємництво".

Галузевий стандарт вищої освіти (ГСВО) міністерства освіти і науки (МОН) України відносить "Стратегію підприємства" до блоку нормативних дисциплін, в ньому визначені мета, завдання, предмет і зміст дисципліни.

Метою даної дисципліни є надання знань про теоретичні засади, методи та інструменти розробки стратегій сучасного підприємства. Вони дозволяють визначити та забезпечити досягнення перспективних орієнтирів підприємства і обґрунтувати шляхи трансформування поточного стану підприємства до бажаного. Загальна мета дисципліни конкретизується у завданні.

Завдання дисципліни полягає у вивченні методології розробки стратегій, набутті навичок стратегічного мислення і практичного застосування методик стратегічного аналізу, обґрунтування альтернатив розвитку та реалізація стратегій підприємств у сучасних умовах господарювання.

Предметом теоретичного вивчення дисципліни є методологія формування стратегій підприємства. Конкретизуючи предмет, виділяють проблеми, пов'язані з основними цілями підприємства; аналізують стратегічний потенціал підприємства, оцінюють конкурентне середовище, визначають альтернативи розвитку та компонують стратегію діяльності. Звичайно, що теоретичні засади розкриваються на основі узагальнення вітчизняних умов та досвіду.

Зміст дисципліни зумовлений певним переліком тем, який визначено у ГСВО МОН України. Цей перелік склав основу даного навчального посібника, в якому нормативні теми були доповненні та конкретизовані. Так, виділено в окремі теми вивчення операційних та функціональних стратегій. Дисципліну доповнено темами про ризики у стратегіях та антикризові стратегії. Широко застосовані методи, інструменти, сучасні технології стратегічного аналізу, що дозволяє використовувати навчальний посібник при вивченні дисципліни „Стратегічний аналіз”, „Стратегічний потенціал підприємства”, „Стратегічне планування” тощо.

Вища школа посилює увагу до визначення реальних умов та проблем народного господарства України. Така спрямованість є ціллю даної дисципліни, яка збігається як із загальними цілями суспільного виробництва країни, так і необхідністю підготовки кваліфікованих спеціалістів для народного господарства України.

Соседние файлы в папке учеба