Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / klivets.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
5.75 Mб
Скачать
      1. Принципи формування корпоративних стратегій

Принципи планування стратегії визначають вимоги до стратегії, характер та зміст економічної діяльності корпоративної структури. За їх правильного виконання створюються передумови для ефективної роботи корпорації та зниження негативних результатів при реалізації обраної стратегії.

До принципів формування корпоративної стратегії відносять наступні:

  1. Принцип цілісності. Він припускає, що формування корпоративної стратегії має носити системний характер.

  2. Принцип безперервності.

  3. Принцип гнучкості полягає в додаванні до процесу розробки стратегії і планів здатності змінювати свою спрямованість у зв’язку з виникненням непередбачених обставин.

  4. Принцип точності припускає, що стратегія повинна бути конкретизована і деталізована в тому ступені, у який дозволяють зовнішні і внутрішні умови діяльності корпорації.

  5. Принцип участі означає, що процес розробки стратегії повинен залучати всі можливі сили. [8, с. 280]

Корпоративну стратегію формують як рішення керівництва, що визначають цілі компанії так і практичні дії, спрямовані на досягнення цих цілей. У табл. 9.1 присутні основні компоненти корпоративної стратегії і питання, що розкривають природу цих компонентів.

Таблиця 9.1

Компоненти корпоративної стратегії

Компонент стратегії

Ключові питання

Масштаби діяльності і місія компанії

Яким видом діяльності буде займатися компанія?

На задоволення яких потреб споживачів і на які ринкові сегменти буде спрямована ця діяльність? Які технології при цьому будуть використані?

У чому сенс існування компанії?

Цілі

Які аспекти діяльності компанії є ключовими?

Які показники діяльності кожного з аспектів повинні бути досягнуті?

Коли ці показники повинні бути досягнуті?

Стратегія розвитку

Яким чином компанія може досягти бажаного рівня розвитку?

Чи можливо досягти цього рівня, розвиваючи існуючі напрямки діяльності компанії?

Чи потрібно розвивати нові напрямки діяльності або виходити на нові ринки, щоб досягти бажаного рівня розвитку?

Розподіл ресурсів

Яким чином варто розподіляти фінансові ресурси компанії, щоб домогтися максимальної віддачі?

Складові синергізма (елементи, що є взаємодоповнюючими)

Які компетенції, знання або нематеріальні активи (популярність торгової марки або високої репутації) можуть бути створені компанією або притягнуті ззовні?

Які ресурси, активи або функціональні процеси (виробничі потужності, науково-дослідні розробки, канали реалізації) можуть бути притягнуті компанією для підвищення ефективності її роботи?

Керівництву компанії необхідно чітко сформулювати відповіді на перераховані в таблиці питання. Від фахової кваліфікації менеджерів, що виявляється в вирішенні цих питань, буде залежати ефективність функціонування компанії. Визначальним фактором успіху компанії є співвідношення ключових компетенцій компанії з можливостями, що існують на ринку. В даний час компанії докорінно змінюють свою організаційну структуру і маркетингові стратегії, які допомагають стати ближче до своїх споживачів, усунути конкурентні погрози і підсилити свою конкурентну перевагу. Щодо України, то глобалізація конкуренції, політичні й економічні невизначеності, стихійність інтеграції ринкових галузей ускладнюють задачі, що стоять перед керівництвом підприємств.

Корпоративна стратегія створюється керівниками вищої ланки. Вони несуть головну відповідальність за аналіз повідомлень і рекомендацій, що надходять від керівників більш низької ланки управління. Керівники ключових виробництв також можуть брати участь у розробці стратегії компанії, особливо якщо це стосується очолюваного ними виробництва. Найважливіші стратегічні рішення розглядаються і приймаються Радою директорів корпорації.

Для окремої компанії, що займається одним видом бізнесу, корпоративна і ділова стратегії збігаються, тому що стратегія компанії розробляється для одного-єдиного виду діяльності. Розходження між корпоративною і діловою стратегією існує тільки в диверсифікованій компанії, бо там стратегії розробляються на чотирьох різних рівнях: корпоративна стратегія, ділова стратегія, функціональна стратегія та виробнича (операційна) стратегія. [3, с. 36].

Корпоративна стратегія обумовлює масштаби діяльності і стратегічної цілі компанії, її тактичні задачі, а також обумовлює процес планування послідовності необхідних дій і необхідних ресурсів для досягнення цієї цілі і задач. Ділова стратегія покликана дати відповіді на питання: як, коли і де варто здійснювати компанії свою діяльність.

Соседние файлы в папке учеба