Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскрізна ПРОГРАМА 2012.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Індивідуальні завдання для практики в аграрному секторі Загальна характеристика агрофірми.

Завдання 1. Описати і подати основні дані про підприємство (юридична назва, місцезнаходження, організаційна структура, правовий статут). Охарактеризувати особливості операційної системи агрофірми і зобразити її у вигляді схем. Виділити основні операційні функції підприємства.

Виробнича характеристика агрофірми.

Завдання 1. Ознайомитися з організацією основних операційних процесів у землеробстві (основний обробіток ґрунту, внесення добрив, сівба чи садіння сільськогосподарських культур, догляд за рослинами, збирання зернових і технічних культур). Скласти ієрархічну схему технології вирощування культур як операційної системи (технологічні процеси, технологічні операції основні і допоміжні). Подати склад і режими роботи машинно-тракторних агрегатів. Охарактеризувати методи контролю і оцінки якості операційних процесів та продукції рослинництва. Внести пропозиції.

Завдання 2. Ознайомитися з організацією основних процесів у тваринництві і птахівництві(виробництво молока, яловичини, свинини, продукції птахівництва і вівчарства). Охарактеризувати машини і обладнання у тваринництві і птахівництві, аналіз потужностей агрофірми. Описати методи контролю і оцінки якості операційних процесів виробництва продукції тваринництва. Внести пропозиції.

Управління збутом і постачанням.

Завдання І. Ознайомитися з основними операційними процесами збереження та переробки продукції рослинництва і тваринництва. Охарактеризувати машини і обладнання для переробки та збереження продукції, відповідні споруди (сховища), їх виробничі потужності. Розглянути методи контролю і оцінки якості зберігання та переробки продукції.

Завдання 2. Ознайомитись з організаційними схемами збуту продукції і постачанням матеріалів. На яких засадах відбуваються ці операції. Структура договорів і контрактів на постачання. Запаси матеріалів і продукції, управління процесами. Витрати на постачання і зберігання.

Соціально-організаційні функції менеджменту агрофірми.

Завдання 1. Ознайомитися з організацією праці операційних менеджерів і маркетологів. Зосередитись на таких питаннях:

  • місце операційних менеджерів і спеціалістів з маркетингу в системі поділу та кооперування праці, їх основні обов'язки, якими функціями вони регламентуються;

  • організація робочого місця;

  • режим праці та відпочинку (провести фотографію робочого дня);

  • інформаційне забезпечення діяльності, інструментарій;

  • планування діяльності;

  • організація контролю виконання рішень;

  • особливості стимулювання праці операційного менеджера і маркетолога.

Завдання 2. Охарактеризувати робочу зону та робоче місце конкретного робітника, основне та додаткове обладнання. Як обслуговується зазначене робоче місце? Опрацювати картку атестації цього робочого місця. Визначити комплексну оцінку робочого місця.

Завдання 3. Визначити фактичні умови праці (санітарно-гігієнічні, психофізіологічні та естетичні) конкретного за спеціальністю робітника підприємства. Порівняти з нормативними значеннями. Запропонувати заходи щодо приведення фактичних умов праці до нормативних.

Подати розпорядок дня конкретного робітника підприємства. Чи відповідає він нормативним вимогам та КЗП України? Опрацювати пропозиції щодо удосконалення розпорядку дня для зазначеної категорії працівників.

Завдання 4. Сформулювати технологічні та організаційно-економічні вимоги до організації трудових процесів конкретного за фахом робітника. Проаналізувати наскільки трудові процеси цього робітника відповідають принципам організації праці та виробничих процесів. Опрацювати конкретні пропозиції щодо відповідності трудових процесів зазначеним принципам. Опрацювати фотографію робочого часу конкретного робітника.

Провести необхідну кількість хронометражів трудової операції. Визначити коефіцієнт стійкості хроноряду.

Завдання 5. За матеріалами фотографії робочого часу конкретного робітника визначити фактичну структуру робочого часу та опрацювати проектний баланс робочого часу. За матеріалами фотографії робочого часу та хронометражів визначити норму праці (норму виробітку, норму обслуговування тощо). Охарактеризувати нормоутворюючі фактори.

Завдання 6. Проаналізувати стан нормування праці на підприємстві. Визначити рівень виконання норм виробітку. Опрацювати конкретні пропозиції щодо удосконалення нормування праці. Визначити економічну ефективність впровадження технічно обґрунтованих норм.

Завдання 7. Опрацювати організаційно-технологічну карту конкретного робочого місця управлінського персоналу за наступною схемою:

  • устаткування і оснащення робочого місця;

  • технологічні вимоги і способи виконання робіт;

  • обслуговування робочого місця;

  • вимоги до виконавців робіт;

  • внутрішньо змінний режим праці і відпочинку;

  • вимоги охорони праці;

  • норми праці і оплата.