Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскрізна ПРОГРАМА 2012.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

1.4. Програма виробничої практики з менеджменту вступ

Ринкові відносини кардинально змінили підходи до управління суб’єктами господарювання, які діють в Україні, і тим зумовили гостру необхідність у потужному управлінському кадровому потенціалі. Сьогодні країні не вистачає висококваліфікованих фахівців, які володіли б основами менеджменту і могли б ефективно використовувати механізми ринкової економіки.

Підготовка висококласних фахівців у сфері менеджменту передбачає, насамперед, набуття практичних знань і умінь, які дадуть їм змогу впевнено себе почувати за умов ринку й ефективно організовувати управлінський процес з використанням основних засад сучасного управління. Такі практичні вміння студенти набувають під час проведення аудиторних занять, виконання самостійної роботи, різних видів індивідуальних завдань, однак, справді закріпити і реально поглибити їх можна лише під час проходження виробничої практики. Окрім того, саме на практиці можна зібрати фактичний матеріал для виконання навчально-дослідних завдань, насамперед, курсової роботи з “Основ менеджменту”.

Програма складена на основі навчальної програми з курсу “Менеджмент” для студентів професійного спрямування 6.030601 “Менеджмент організацій та адміністрування”. Наведено різнотипові завдання, які дозволяють активізувати навчальний процес, забезпечити ефективне засвоєння практичного матеріалу студентами і створить сприятливі умови для набуття студентами необхідних практичних знань, умінь та навичок у сфері управління.

  1. Мета та завдання практики

Мета: Вивчення та оцінка ефективності механізмів здійснення управлінських функцій на прикладі суб’єкта комерційно-виробничої діяльності, закріплення теоретичних знань, оволодіння виробничим досвідом і придбання практичних навичок, самостійного аналізу виробничого процесу на підприємствах АПК.

Реалізація поставленої мети буде досягнута виконанням таких завдань:

протягом практики на основі набутих теоретичних знань провести аналіз, описати зміст, сформулювати висновки та розробити рекомендації щодо здійснення управлінських функцій на підприємстві-базі практики.

Методи: безпосереднє виконання найпростіших управлінських функцій з підготовки розпорядчих документів, співбесіди, здійснення спостереження, опитування, ознайомлення з організаційно-розпорядчими документами підприємства.

Організація виробничої практики

Об'єкти виробничої практики

Виробнича практика студентів проводиться на підприємствах АПК. Термін практики – 3 тижні.

Місце проходження практики студент пропонує самостійно (на основі наступного складання угоди між ХДАУ і підприємством) або обирає з переліку об'єктів практики, який підтверджено укладеними договорами між університетом і підприємствами. Студент, який вчиться в університеті за направленням підприємства, проходить практику, здебільшого, за місцем своєї майбутньої роботи.

ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

з менеджменту

студентів напряму підготовки 030601 “Менеджмент”

ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ НА ВИРОБНИЧУ ПРАКТИКУ

    1. Збір інформації щодо назви, форми власності, сфери діяльності та органів управління підприємством. Оцінка оптимальності обраної форми власності.

    2. Кадровий зріз внутрішнього середовища організації.

    3. Вивчення особливостей організації робочого місця керівника підприємства.

4. Опис організаційної культури організації.

5. Опис результатів управлінського дослідження функціональних зон організації

  1. Оцінка оптимальності організаційної структури управління.

7. Дослідження щодо принципів і методів менеджменту, які застосовуються у роботі менеджменту підприємства.

8. Вивчення організації взаємодії та розподілу повноважень на підприємстві.

9. Дослідження структури та змісту функції планування на підприємстві.

10. Опис та оцінка здійснення функції контролю на підприємстві.

  1. Опис реалізації загальних функцій менеджменту.

  2. Опис особливостей комунікаційних процесів, що відбуваються на підприємстві.

  3. Оцінка методів прийняття управлінських рішень в організації.

  4. Опис та оцінка здійснення функції керівництва в організації.

15. Опис соціальної відповідальності та етики.

16. Опис процесу управління змінами на підприємстві.

17. Визначення окремих показників ефективності управлінської діяльності.

18. Розробка розгорнутої пропозиції студента-практиканта щодо можливості його особистої участі у виконанні переліку функціональних обов’язків та координації окремих процесів управління на підприємстві–базі практики.