Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
751.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад «херсонський державний аграрний університет» Кафедра менеджменту організацій

А.І Соловйов, Т.В. Федорова

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ІНДИВДУАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТАМИ

ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 030601 «МЕНЕДЖМЕНТ»

ХЕРСОН 2012

УДК: 658 (075)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту організацій ДВНЗ «ХДАУ» (протокол № _5_ від _11_ січня 2012_ року)

Рекомендовано до друку Навчально-методичною комісією спеціальності “Менеджмент організацій і адміністрування” економічного факультету ДВНЗ «ХДАУ» (протокол № __ від ___ вересня 20___ року)

Рецензенти:

Махненко А.С. – доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри управління підприємством Херсонського державного університету

Галат Л.М. – кандидат економічних наук, завідуюча кафедрою економіки підприємства ДВНЗ “Херсонський державний аграрний університет

Соловйов А.І., Федорова Т.В.

Стратегічне управління: Навчально-методичні рекомендації для виконання індивідуальної роботи студентами економічного факультету напряму підготовки 030601 «Менеджмент» – Херсон: РВВ "Колос" ХДАУ,-2012.– 36с.

ISBN

Навчально-методичні рекомендації для виконання індивідуальної роботи призначені для використання у навчальному процесі ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» при підготовці студентів економічного факультету напряму підготовки 030601 «Менеджмент». Майбутні фахівці в процесі вивчення дисципліни "Стратегічне управління" повинні набути практичних вмінь та навичок проведення стратегічного аналізу, генерування альтернативних стратегій розвитку підприємства, складання стратегічного плану розвитку та формування стратегічної політики підприємства.

УДК: 658 (075)

С оловйов А.І. , 2012

Федорова Т.В., 2012

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………… .3

1. SWOT-аналіз як інструмент стратегічного управління…………………… 4

2. Методика проведення SWOT аналізу...........................................................6

2.1.Аналіз макросередовища підприємства………...…………………….…....6

2.2.Аналіз безпосереднього оточення підприємства...……………….……….8

2.3.Аналіз внутрішнього середовища підприємства………………..………...16

- оцінка діючих стратегій………………………………………….……...16

- аналіз використання потенціалу підприємства………………….…….20

- визначення сильних і слабких сторін підприємства……………..........26

- виявлення конкурентних переваг……………………………….…......28

2.4.Складання матриці SWOT………………………………………….……...29

Додатки……………………………………………………………….…......31

Список рекомендованої літератури……………………………….……....36

ВСТУП

Зростання динамічності та невизначеності зовнішнього оточення обумовлює проблему своєчасної адаптації підприємства до умов, які змінюються, що передбачає успішне функціонування підприємства на ринку. Для вирішення даної проблеми, як показує світова практика, використовується концепція стратегічного управління. Основною ланкою стратегічного управління являється стратегічне планування. Стратегічне планування базується на проведенні досліджень маркетингового середовища підприємства, а його результатом є розроблена стратегія розвитку.

Хоча підприємства аграрної сфери України на сучасному етапі відчувають потребу трансформації підходів до управління, використання нових методів планування та інструментів аналізу, однак система стратегічного планування ще не знайшла широкого застосування у практиці їх діяльності, а його інструменти та методи являються ще неосвоєними спеціалістами вітчизняних підприємств.

Для своєчасного виявлення ринкових змін в умовах турбулентності зовнішнього середовища та пристосування до них вітчизняним підприємствам доцільно використовувати систему моніторингу та стратегічного аналізу середовища функціонування. Так, виявлені в результаті аналізу можливості та загрози у зовнішньому оточенні, а також сильні та слабкі сторони підприємства служать інформаційною підставою для встановлення цілей на перспективу та визначення стратегій розвитку.

Майбутні фахівці в процесі вивчення дисципліни "Стратегічне управління" повинні набути практичних вмінь та навичок проведення стратегічного аналізу, генерування альтернативних стратегій розвитку підприємства, складання стратегічного плану розвитку та формування стратегічної політики підприємства.

Одним із інструментів стратегічного аналізу виступає SWOT-аналіз, який широко використовується в зарубіжних фірмах.

До того ж результати SWOT-аналізу являються підставою для прийняття управлінських рішень у різних функціональних зонах підприємства та для генерування альтернативних стратегій розвитку підприємства.

У даних науково-методичних рекомендаціях викладено техніку проведення SWOT-аналізу макросередовища, безпосереднього оточення та внутрішнього середовища підприємств з урахуванням особливостей їх діяльності в аграрній сфері.

Дані методичні рекомендації будуть корисні студентам денної та заочної форм навчання при підготовці до практичних занять, виконанні курсових та дипломних робіт, а також при складанні звіту про переддипломну практику.