Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
751.62 Кб
Скачать

Показники для визначення якості розстановки кадрів на посадах

№ п/п

Показники

Посади, що потребують

заміщення

Посади, що не потребують заміщення

З вищою освітою

Із серед. спец.

освітою

звіт.

рік

поточ.

рік

звіт.

рік

поточ.

рік

звіт.

рік

поточ.

рік

1

Кількість посад у штатному розкладі

2

Заміщено посад працівниками:

- з вищою освітою;

- із середньою спеціальною освітою

Разом

3

Не мають вищої та середньо-спеціальної освіти

Усього працівників (2+3)

У результаті аналізу даних табл. 2.17 рекомендується зробити висновок про якість розстановки кадрів і необхідності підвищення кваліфікації персоналу підприємства.

Аналізуючи персонал підприємства, рекомендується виявити ступінь мотивації діяльності. Для цього необхідно вивчити систему оплати праці, інші форми матеріальної та нематеріальної мотивації, що застосовуються на підприємстві. Рекомендується виявити розмір середньої заробітної плати та її динаміку і співставити з динамікою продуктивності праці. У результаті аналізу зазначених параметрів слід виявити ступінь (висока, середня, низька) вмотивованості діяльності

персоналу.

Фінанси. Для характеристики даного елемента внутрішнього середовища рекомендується оцінити фінансовий стан підприємства, скориставшись табл. 2.18.

Залежно від ситуації на підприємстві та конкретних цілей аналізу система показників може бути доповнена.

На основі аналізу показників платоспроможності (ліквідності капіталу) необхідно зробити висновок про можливість підприємства своєчасно розплачуватися по своїх фінансових зобов'язаннях.

Аналіз показників фінансової стійкості дозволить визначити ступінь стабільності (висока, середня, низька) фінансового забезпе­чення розвитку підприємства в перспективі.

Організаційна культура й імідж підприємства. Організаційна культура відбиває норми поведінки, ділову етику, стиль управління, філософію управління. При аналізі організаційної культури необхідно оцінити ступінь розробленості управлінської філософії на підпри­ємстві, ставлення співробітників до історії розвитку, традицій, що склалися на підприємстві, стиль ділового спілкування, рівня культури управління, а також виявити наявність розроблених стандартів пове­дінки та формальних правил і процедур менеджменту.

Таблиця 2.18