Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
751.62 Кб
Скачать

2. Методика проведення swoт аналізу

Методологія SWOT-аналізу припускає проведення аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства в два етапи:

1 етап. Виявлення можливостей і загроз у зовнішньому середовищі, а також сильних і слабких сторін підприємства. Для цього студенту необхідно провести аналіз середовища підприємства в такій послідовності:

  • аналіз макросередовища підприємства;

  • аналіз безпосереднього оточення підприємства;

  • аналіз внутрішнього середовища підприємства.

2 етaп. Встановлення ланцюжків взаємозв'язку між можливостями та загрозами - з одного боку, сильними та слабкими сторонами підприємства - з іншого:

  • складання матриці SWOT.

2.1. Аналіз макросередовища підприємства

Метою вивчення зовнішнього середовища підприємства є виявлення загроз (факторів несприятливого впливу) і можливостей (факторів сприятливого впливу) для підприємства.

Аналіз макросередовища підприємства передбачає вивчення й оцінку таких факторів: економічних, політичних, правових, демографічних, науково-технічних, природних і соціально-культурних.

Основою аналізу служить інформація, що міститься в періодичній пресі: газетах і журналах, а також в різноманітних інформаційних виданнях, статистичних збірниках України.

Аналізуючи економічні фактори макросередовища, студенту слід вивчити і дати оцінку: тенденції розвитку економіки України в цілому, розвитку виробництва товарів номенклатури підприємства, стану державного бюджету, темпів інфляції, рівня безробіття, рівня податкових ставок, рівня прибутків населення.

Дослідження політичних факторів макросередовища передбачає аналіз і оцінку: політичної стабільності в суспільстві, сили лобістських груп, напрямів розвитку політичної системи, характеру політичної боротьби, ступеня суспільної підтримки урядової програми розвитку.

Аналіз правових факторів передбачає вивчення: чинних законодавчих актів України, що регулюють діяльність підприємства, та їх оцінку з погляду впливу на суб'єкт господарювання. Оцінка правових факторів повинна стосуватися виявлення допустимих меж дії підприємства у взаємовідносинах з іншими суб'єктами ринку, правомочності в здійсненні різноманітних видів діяльності, а також в області прав і відповідальності підприємства.

Аналізуючи демографічні фактори, студенту необхідно дати оцінку тенденції динаміки чисельності населення України, у тому числі регіону діяльності підприємства; статево-вікового складу населення України, у тому числі регіону діяльності; тенденції рівня народжуваності в Україні.

Аналіз науково-технічних факторів передбачає розгляд і оцінку нововведень в галузі товару, технології та управління, що з’явилися на підприємствах України та оцінку можливості використання виявлених нововведень у досліджуваному підприємстві.

Дослідження природних факторів припускає аналіз і оцінку, екологічного фактора, стану природних ресурсів, природних умов. Оцінка екологічного фактора ґрунтується на аналізі рівня забрудненості навколишнього середовища в регіоні діяльності підприємства і впливу діяльності досліджуваного підприємства на її стан. Оцінка стану природних ресурсів ґрунтується на аналізі їх наявності з погляду можливості збільшення або, навпаки, загрози зниження виробництва і, відповідно, реалізації товарів номенклатури підприємства. Природні умови вивчаються в тому випадку, якщо підприємство намічає змінити в майбутньому ринок діяльності.

Аналізуючи групу соціально-культурних факторів, студенту необхідно вивчити і дати оцінку: рівня освіти в Україні; соціальним умовам життя.

Аналіз факторів макросередовища слід здійснювати в такій послідовності:

  1. складання переліку факторів макросередовища, що досліджуються;

  2. збір, узагальнення й аналіз інформації;

  3. систематизація результатів аналізу та їх оцінка.

Для узагальнення та аналізу зібраної інформації про фактори макросередовища доцільно скласти допоміжну таблицю «Вихідні дані для аналізу та оцінки факторів макросередовища» (див. додаток А). Результати аналізу факторів та їх оцінку студенту слід відобразити в таблиці «Оцінка факторів макросередовища».

На основі даних таблиці «Оцінка факторів макросередовища» слід скласти перелік можливостей і загроз, з якими підприємство може зіткнутися в майбутньому. Для цього необхідно поділити усі досліджувані фактори макросередовища на групу факторів сприятливого (тобто можливості) впливу на підприємства і несприятливого впливу (тобто загроз). Основою для поділу факторів є оцінка характеру (спрямованості) впливу фактора на підприємство (див. 4-й стовпчик табл. 2.1).

Відповідні фактори можливостей і загроз повинні розташовуватися в переліку за ступенем зменшення їх значущості (див. 5-й стовпчик табл. 2.1). Так, у переліку сприятливих і несприятливих факторів спочатку слід представити усі фактори, що мають значущість 3 бали. Оцінка факторів сприятливого впливу в 3 бали означає максимальну можливість для підприємства, а для факторів несприятливого впливу така оцінка означає максимальну загрозу для підприємства. При формулюванні можливостей і загроз студенту слід керуватися зразковим переліком можливостей і загроз у зовнішньому середовищі (див. Додаток Б).

Таблиця 2.1