Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка.doc
Скачиваний:
744
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

2.6.2. Урок — основна форма організації навчання

Характерні ознаки уроку: дидактична мета, певний обсяг навчального матеріалу, постійний склад однакових за віком дітей, керівництво з боку вчителя діяльністю учнів з урахуванням їх індивідуальних особливостей та можливостей, послідовність різних видів діяльності вчителя й учнів залежно від типу і структури уроку, оволодіння всіма учнями знаннями, уміннями, навичками, які мають бути засвоєні за регламентований час (35-45 хв.).

На уроці представлені всі компоненти навчально-вихо­вного процесу: мета, зміст, засоби, методи, діяльність з ор­ганізації та управління і всі його дидактичні елементи. Урок відображає цілісний процес навчання. Уроки можуть бути поділені на типи за різними ознаками:

  1. За основними етапами навчального процесу та його стадіями (типологія уроків С.В. Іванова): вступні уроки; уроки первинного ознайомлення з матеріалом; уроки утворення понять, установлення законів, правил; уроки засто­сування одержаних знань на практиці; уроки навичок (тренувальні); уроки повторення й узагальнення; контроль­ні уроки; змішані або комбіновані уроки.

  2. За ознакою основного способу їх проведення (типо­логія уроків І.М. Казанцева): уроки з різноманітними видами занять; уроки-бесіди; уроки-лекції; уроки-екскурсії; кіноуроки; уроки самостійної роботи учнів у класі; лабораторні та практичні заняття.

  3. За дидактичною метою (типологія уроків В.О. Онищука): урок засвоєння нових знань; урок засвоєння нави­чок і умінь; урок комплексного застосування знань; урок узагальнення та систематизації знань; урок перевірки, оцін­ки та корекції знань, умінь, навичок; комбінований урок.

Кожний урок має свою певну структуру, в поняття якої входить три ознаки: склад, тобто з яких елементів або етапів складається урок; послідовність, тобто в якій послідовності ці елементи входять до заняття; зв'язок, тобто як між собою елементи пов'язані.

Структуру сучасного уроку можна представити у ви­гляді моделі:

  1. Дидактична структура: Актуалізація, формування опорних знань. Формування нових понять і способів дії. Застосування, умінь і навичок.

Методична підструктура: Дослід, вправа. Пояснення, демонстрація фільму, розв'язання задачі. Вправа, до­машнє завдання.

Структура комбінованого уроку (за В.А. Онищуком):

  1. Актуалізація опорних знань, умінь, навичок.

  2. Мотивація навчання школярів, повідомлення теми, мети, завдань уроку.

  3. Вивчення нового матеріалу, його сприйняття, розумін­ня, осмислення.

  4. Первинне застосування одержаних знань.

  5. Засвоєння навичок та вмінь на готовому матеріалі.

  6. Засвоєння узагальнених умінь на основі застосуван­ня знань і навичок у нестандартних умовах.

7. Самостійна робота на творче застосування знань, навичок, умінь, перевірка результатів виконаних завдань.

8. Підсумок результатів уроку і домашнє завдання. Структура проблемного уроку.

  1. Висунення проблемної ситуації і постановка проблеми (5-Ю хв.).

  2. Висунення пропозиції й обґрунтування гіпотези (5-15 хв.).

  3. Доведення гіпотези (10-15 хв.).

  4. Перевірка правильності розв'язання проблеми (5-10 хв.).