Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КФ шпора 1-250.docx
Скачиваний:
390
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
4.47 Mб
Скачать

85. Клініко-фармакологічні підходи до лікування ессенціальної артеріальної гіпертензії.

Есенціальна гіпертензія (первинная гіпертензія) — (стара назва — гіпертонічна хвороба) — хронічне захворювання, основною клінічною ознакою якого є тривале і стійке підвищення артеріального тиску (гіпертензія) з невстановлених причин.

Заходи щодо зміни способу життя

  • відмова від куріння

  • нормалізація маси тіла

  • збільшення фізичних навантажень

  • зниження споживання кухонної солі до 5 г/добу

  • збільшення споживання рослинної їжі, зменшенням споживання тваринних жирів, збільшенням у раціоні калію, кальцію, що містяться в овочах, фруктах, зернових, і магнію, що міститься в молочних продуктах

  • обмеження споживання алкогольних напоїв

Медикаментозна терапія

В даний час для терапії гіпертензії рекомендовані наступні класи антигіпертензивних препаратів:

  • діуретики (сечогінні засоби),

  • альфа і бета-адреноблокатори

  • антагоністи кальцію

  • інгібітори АПФ

  • антагоністи рецепторів до ангіотензину II

  • агоністи імідазолінових рецепторів.

Підбір препарату або комбінації препаратів повинен здійснювати лікар.

86. Клініко-фармакологічні підходи до лікування симптоматичної артеріальної гіпертензії.

Артеріальна гіпертензія, за визначенням Комітету експертів ВООЗ, – це постійно підвищений систолічний та/чи діастолічний ар теріальний тиск.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЛІКУВАННЯ

1. Лікування (немедикаментозне і медикаментозне) необхідно починати якомога раніше і проводити його постійно, як правило, все життя. Поняття «курсове лікування» до антигіпертензивної терапії неприйнятне.

2. Всі особи з підвищеним АТ підлягають немедикаментозному лікуванню, або модифікації способу життя (див. нижче). Дієтичні рекомендації займають важливе місце серед немедикаментозних методів корекції АГ.

3. Схема лікування повинна бути простою, по можливості – за принципом «одна таблетка на день». Це збільшує кількість хворих, що реально лікуються, і, відповідно, зменшує кількість тих, які припиняють лікування.

4. Перевагу слід надавати антигіпертензивним препаратам тривалої дії, в т. ч. – ретардним формам, оскільки це попереджує значні коливання АТ протя гом доби, а також зменшує кількість призначених таблеток.

5. Хворі літнього віку з ізольованою систолічною гіпертензією підлягають лікуванню так само, як із систолодіастолічною.

7. У хворих із вторинною гіпертензією першочерговим завданням є ліку вання її причини. Артеріальна гіпертензія також підлягає обов'язковій ко рекції. Як зазначає комітет експертів ВООЗ, для поліпшення прогнозу хворого з артеріальною гіпертензією більш важливим є зниження артеріального тиску per sе, ніж характер препаратів, що застосовуються для цього.

НЕМЕДИКАМЕНТОЗНА ТЕРАПІЯ

Вона спрямована на: зменшення ваги тіла за наявності ожиріння; зменшення вживання алкоголю; регулярне виконання динамічних фізичних вправ; обмеження вживання кухонної солі до 5,0 г на добу (1/2 чай. ложки солі); достатнє вживання калію, кальцію та магнію; зменшення вживання насичених жирів та холестерину; відмову від паління. Немедикаментозне лікування називають також модифікацією способу життя, тому що його основа – це усунення шкідливих звичок (паління, надмірного вживання алкоголю), збільшення фізичної активності, обмежен ня солі в їжі тощо.

Соседние файлы в предмете Клиническая Фармация