Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КФ шпора 1-250.docx
Скачиваний:
390
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
4.47 Mб
Скачать

6. Анатомо-фізіологічні особливості організму жінки в період вагітності, які впливають на фармакокінетику та фармакодинаміку лп.

Особливості метаболізму лікарських препаратів в організмі вагітної обумовлені численними факторами, в тому числі гемодинамічними. У вагітних і породіль збільшуються об’єми внутрішньо-і позаклітинної рідини. З другої половини вагітності об'єм циркулюючої плазми збільшується на 50%, серцевий викид - на 30%, що впливає на час напіввиведення ЛЗ. Для нормально перебігаючої вагітності характерно підвищення ниркового кровотоку, гломерулярної фільтрації та кліренсу креатиніну. Саме ці чинники визначають підвищений нирковий кліренс ЛЗ у вагітних. Серед численних фізіологічних змін, властивих вагітності і що впливають на метаболізм лікарських препаратів, - зміна гормонального статусу (посилений стероїдогенез в плаценті). У вагітних також відзначається зниження дезінтоксикаційної функції печінки. Результатом цього є зміна чутливості організму вагітної до лікарських препаратів і значне зростання небезпеки виникнення лікарської алергії.

ЛЗ можуть зчинювати такі види шкідливого впливу на плід:

- ембріолетальний ефект - коли лікарський препарат викликає загибель ембріону;

- тератогенний ефект (від грецького teratoz (тератос) - «потвора»), тобто вплив на закладку органів і систем плода. Тератогенна дія може розвинутися з 3-го по 10-й тиждень вагітності.

- ембріотоксичний і фетотоксичні ефекти лікарських препаратів обумовлені тим, що препарати не викликають різних аномалій у плода, але впливають на функціонування його органів і систем;

- мутагенний ефект обумовлений пошкодженням генетичного апарату соматичних або статевих клітин.

7. Лікарський моніторинг. Фактори, які зумовлюють необхідність проведення лікарського моніторингу.

Система фармаконагляду - система, що використовується державою та заявником для здійснення фармаконагляду з метою моніторингу безпеки й ефективності лікарських засобів, вакцин, туберкуліну і визначення будь-яких змін співвідношення користь/ризик;

Фармаконагляд - процес, пов’язаний із виявленням, збором, оцінкою, вивченням та запобіганням виникненню побічних реакцій, несприятливих подій після імунізації/туберкулінодіагностики та будь-яких інших питань, пов’язаних з безпекою та ефективністю застосування лікарських засобів, вакцин, туберкуліну;

Моніторинг - метод отримання інформації про безпеку та ефективність лікарських засобів, який дозволяє визначити частоту побічних реакцій, особливості взаємодії лікарських засобів у хворих одного або декількох стаціонарів.

8. Біодоступність лп. Клінічне значення біодоступності. Фактори, які впливають на значення біодоступності.

БІОЛОГІЧНА ДОСТУПНІСТЬ — фармакокінетичний параметр, що характеризує ефективність ЛП шляхом визначення тієї частки лікарської речовини, яка надходить до системного кровообігу. При внутрішньосудинному введенні Б.д. лікарської речовини становитиме 100%, при інших шляхах (парентеральному, ректальному та інших) вона значно нижча і майже ніколи не досягає 100%.

Виділяють чотири групи лікарських речовин за розчинністю і всмоктуваністю: 10

1. Лікарські речовини, що добре розчиняються і добре всмоктуються. Для таких речовин не потрібно визначати тест «розчинення», тому що діюча речовина протягом кількох хвилин переходить в розчин.

2. Лікарські речовини, що добре розчиняються, але погано всмоктуються.

3. Лікарські речовини, що погано розчиняються, але добре всмоктуються.

4. Лікарські речовини, що погано розчиняються та погано всмоктуються. Для цієї групи препаратів переважно використовувати парентеральні способи введення.

Фармацевтичні фактори, що впливають на терапевтичну ефективність лікарських засобів:

1)Фізичний стан діючих речовин та поліморфізм;

2)Допоміжні речовини (фізичний стан, походження та кількість);

Соседние файлы в предмете Клиническая Фармация