Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал. 4. Машина мпм-800 для просівання борошна:

1 — труба; 2 — рукав; 3 — корпус; 4 — магнітна пастка; 5 — відкидний болт; 6 — гайка;

7 — кришка;  — ножові грати; 9 — шнек; 10 — сито; 11 — підйомник; 12 — бункер; 13 — грати;

14 — крильчатка; 15 — хрестовина; 16 — платформа; 17 — стакан; 18 — клиновий ремінь;

19, 20, 21 — шківи

 

Просіювальний барабан складається з каркаса, виготовленого із смугової сталі, і сита. Всередину просіювального барабана вставлений нерухомий конус, що має ребра для розпушування грудочок продукту, що злежалися. Вертикальний вал в місці виходу його в робочу камеру має гумове ущільнення (манжету). Комплектується просіювач трьома барабанами: № 1,4; 2,8 і 4.

Принцип дії механізму. Від універсального приводу через зубчату конічну пару обертання передається просіювального барабану. Завантажене в бункер борошно під дією власної ваги поступає в барабан, що швидко обертається, де завдяки центробіжній силі і наявності нерухомого конуса з ребрами проходить через отвори сита, скидається в корпус і зсипається через патрубок в тару.

 

                                    Мал.5. Просіювач МС 24-300 до приводу ПГ-0,6:

1 — патрубок; 2 корпус;3—гайка;4— завантажувальний бункер;5—конус;6— корпус барабана;

7,11- підшипники; 8 — вертикальний вал; 9 — колесо; 10— кришка: 12 — хвостовик: 13— манжета; 14 — просіваючий барабан;   15 — втулки

 

Домішки (схід), що не пройшли через отвори сита, залишаються всередині барабана.

Просіювач МПП-II-I до приводу П-II(мал.6). Просіювач  виконаний аналогічно просіювачу МС24-300. Складається з корпусу, конічного редуктора з хвостовиком, просіювального барабана і бункера з прикріпленим до нього розсікачем.

У верхній частині корпусу розташована робоча камера, в бічній частині — патрубок, через який вивантажується просіяний продукт. На вал, що обертається в двох шарикопідшипниках, насаджується просіювальний барабан. До днища бункера приварені скребки. Бункер прикріпляється до корпусу редуктора за допомогою шарнірних клямок і упорів.

В комплект механізму входять три змінні барабани з різною величиною отворів сита.

 

 

 

Мал.6.Просіювач мпп-iм до приводу п-II:

1 — редуктор; 2 — хвостовик; 3 — просіювальний барабан; 4 — бункер; 5 — розсікач;  6, 7 — конічні шестерні; 8 — вал; 9 — сито; 10 — скребок

Принцип дії механізму. Обертання від валу приводу через конічний редуктор передається просіваючому барабану. Процес просівання здійснюється так само, як і в просіювачі МС 24-300.

 

Вібраційний просіювач МПМВ-300 (мал.6.1) призначений для відокремлення сторонніх домішок з борошна та її аерації, а також просіювання подрібнених круп, крохмалю та цукру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал. 6.1. - Просіювач МПМВ – 300:

1-де-баланси; 2- електро-двигун; 3 – основа; 4 – обичайка; 5 – штирі для встановлення пружинної підвіски; 6 – підвіска;     7– розвантажувальна го-рловина; 8 – бункер завантаження; 9 – бункер; 10 – сито; 11, 12- зажими; 13- торець; 14- кільце; 15 - панель керування

 

 

Правила експлуатації машин і механізмів для просівання борошна

Перед початком просівання борошна в просіювачі МПМ-800 перевіряють напрям обертання крильчатки, яка повинна обертатися проти годинникової стрілки. Корпуси просіювачів МС 24-300 і МПП-II-I надійно закріплюють на валу приводу. В просіювачі МПМ-800 заповнюють твердим несолоним харчовим жиром верхню опору шнека — підшипник ковзання.

Потім встановлюють барабан з відповідним ситом (борошно вищого гатунку просіюється на ситі з розмірами осередків 1,4 мм, 1-го і 2-го гатунків—на ситі з розмірами осередків 1,6 мм). В процесі просівання борошно безперервно подається в робочу камеру.

Після закінчення роботи (просіювачі МПМ-800) пристосування для підйому мішків встановлюють у верхнє положення, після чого виймають барабан і очищають його від відходів.

Поверхню просіювача протирають спочатку сухою, а потім вологою тканиною. Корпус промивають теплою мильною водою, потім чистою і насухо витирають рушником. Забороняється знімати барабан до повної зупинки електродвигуна.

Частини, що труться, не рідше двох разів на тиждень мастять маслом. Підшипники електродвигуна і зубчатої передачі змащують при кожному профілактичному розбиранні.

В процесі експлуатації можлива поява різкого шуму або стукоту у валах шнека просіваючого барабана, крильчатці або електродвигуні. Причиною цього можуть служити поломка або знос підшипників кочення. При нагріві кришки електродвигуна її знімають і заповнюють підшипники мастилом.