Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал.44.Машина для взбивання мв-60:

1 — плита; 2 — станина; 3 —електродвигун; 4 — шестерня електродвигуна;  5 — фланець; 6 — сонячне колесо; 7, 18 — сателіти;8—коробка швидкостей;  9 — кришка; 10 — шестерня верхнього валу; 11 —нижній вал; 12 — верхній вал;  13 — блок шестерень; 14 —вертикальний вал; 15 — конічне колесо;      16 — вал підбору потужності;  17 — сонячне колесо; 19 — нижня кришка; 20 — приводной вал; 11 —бачок; 23 — кронштейн;

23 — взбивач; 24 — візок

 

В корпусі привідної головки розташована коробка швидкостей. До привідної головки кріпляться електродвигун і планетарна передача. На підставці машини встановлена станина з направляючими, по яких підіймається або опускається бачок і привідна головка. Станина з’єднує підставку машини з привідною головкою.

При опусканні привідної головки, кронштейн з укріпленим на ньому бачком підіймається. При цьому взбивач, встановлений на привідній головці, входить в бачок і займає положення, що забезпечує необхідний зазор між взбивачем і стінками бачка.

 

     

 

Мал.45.Багатоцільовий механізм мс4-7-8-20 до універсального приводу:

а— розріз: 1 — нижня кришка; 2 — корпус редуктора; 3 — конічна шестирня;  4, 6 — зубчаті колеса; 5 — кришка: 7 11, 16 — вали; 8 — муфта; 9, 10 - шестерні; 12 — хвостовик; 13 — підшипник; 14 — манжета; 18 — кронштейн; 17- взбивач;  18 — бачок; б. — кінематична схема універсального приводу ПГ-0,6 з багатоцільовим механізмом МС4-7-8-20: 1,2— конічні зубчаті колеса; 3, 6, 7 10. 12. 13. 15. 17 — циліндрові зубчасті колеса; 4 — кулачкова муфта щеплення; 5. 11 — проміжні  вали; 8 — ведучий вал; 9 — електродвигун; 14 — відомий вал; 16 — вхідний вал; 18 — сонячне колесо; 19 — сателіт; 20 — взбивач; 21 — водило; 22 — вал

 

Правила експлуатації машин для перемішування і збивання продуктів

Перед пуском механізму МС8-150 його корпус вставляють хвостовиком в горловину приводу і закріплюють гвинтами-баранчиками або рукояткою із затиском. В закріплений корпус вставляють вал, при цьому фігурний виступ його повинен потрапити в горловину валу універсального приводу. На торці корпусу фаршемішалки закріплюють кришку з розвантажувальним отвором. Після включення електродвигуна завантажують в бункер певну кількість фаршу і інших компонентів. Тривалість перемішування складає не більше 50—60 с.

Після закінчення перемішування, не вимикаючи електродвигуна, відкривають засувку розвантажувального отвору, в результаті чого перемішана і насичена повітрям котлетна маса самовільно поступає в підставлену тару. Під час перемішування не слід просовувати руки в робочу камеру.

Після закінчення роботи вимикають електродвигун, знімають кришку торця, виймають робочий вал, очищають його і порожнину корпусу від залишків продукту, потім знімають корпус, промивають всі деталі гарячою водою і просушують.

До тістомісильної машини під її лопасть підкочують змінну діжу і фіксують її.

Вручну завантажують в діжу продукти, потім опускають на неї дугу із запобіжними щитками і включають електродвигун. При замішуванні тіста не можна нахилятися над діжею, брати пробу. Після закінчення замісу тіста електродвигун вимикають. Потім піднімають запобіжні щитки і натисненням на педаль витягують квадратний виступ діжі з паза привідного конуса. Візок, що звільнився, з діжею відкривається для розвантаження і подальшої підготовки до замісу тіста.

Після закінчення роботи діжу і важіль мішалки очищають від тіста, промивають гарячою водою і насухо витирають. Корпус машини протирають вологою тканиною, а діжу залишають відкритою для просущування.

У машині МТІ-100 перед початком роботи привідна головка повинна знаходитися у верхньому положенні, а кронштейн — в нижньому. Спочатку встановлюють інструмент мішалки, відповідний виду заданого продукту. Потім на візку закочують в машину бак з продуктами. Для включення машини в мережу натискують кнопку автоматичного запобіжника і магнітного пускача механізму переміщення. При цьому кронштейн, рухаючись вгору, підхвачує бак за цапфи і знімає його з візка. Одночасно привідна головка з інструментом мішалки опуститься до повного занурення в бак, а упор головки натискає на шляховий вимикач і відключає електродвигун механізму переміщення і електромагнітні гальма. Після цього включають привід машини.

Після закінчення замісу вимикають привід і включають механізм переміщення головки і кронштейна з баком.

У машини МТМ-15 після закінчення замісу тіста відключають двигун, знімають кришку, а потім вивантажують тісто.

Для санітарної обробки машини спочатку знімають резервуар, заздалегідь відвернувши стопорний гвинт, а потім виймають вали і лопасті.

Порядок роботи на машинах МВУ-100 і МВУ-60 аналогічний порядку роботи на машині МТІ-100.

Перед пуском взбивальних машин перевіряють справність заземлення, приладів включення,  захисту і міцність кріплення бачка і робочого інструменту; бачок і взбивач ополіскують гарячою водою. Під час роботи машин збивалок забороняється змінювати швидкість взбивача.

При роботі з машиною МВ-60 на порожній бачок надягають насадку, а всередину бачка опускають взбивач. Зібраний бачок встановлюють на кронштейні, надягають взбивач і піднімають бачок до упора. Після перевірки машини на холостому ході встановлюють потрібну швидкість і завантажують в бачок продукти. При перемиканні швидкостей слід враховувати, що машина має кінцевий вимикач, який у момент перемикання відключає електродвигун. Після закінчення процесу збивання електродвигун вимикають і знімають взбивач. Потім знімають бачок і вивантажують продукт. Зовнішні поверхні машини протирають вологою тканиною. Бачок промивають гарячою водою і просушують.

Сильний шум в передавальному механізмі і надмірний нагрів корпусу редуктора можуть бути викликані відсутністю мастила в передавальному механізмі або в підшипниках.