Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.12. Машини для формування котлет

Для дозування і формування напівфабрикатів з котлетної маси використовують котлетоформуючі машини МФК-2240 і АК2М-40. Формування котлет в них проводиться шляхом заповнення котлетною масою циліндричних форм; дозування виробів по масі — за рахунок зміни висоти циліндричних форм.

Машина МФК-2240 для формування котлет. Машина складається з литого алюмінієвого корпусу, електроприводу з черв'ячним редуктором. дискового столу з формуючими циліндрами і бункерів для котлетної маси і панірувальних сухарів.

Завантажувальний бункер для котлетної маси виготовлений у вигляді  нерухомого циліндра, на дні якого є невеликий овальний отвір. Всередині завантажувального бункера встановлений обертальний лопастевий гвинт, що направляє котлетну масу до отвору на дні бункера.

Дисковий стіл з трьома формуючими циліндрами, що обертаються, служить основним робочим органом машини. Всередині формуючих циліндрів встановлені поршні, що відводяться пружинами в крайнє нижнє положення. Під дисковим столом на корпусі машини є кільцевий нерухомий копір. По копорі при обертанні дискового столу ковзають головки штоків поршнів. Профількопуру забезпечує поворотно-поступальний рух поршнів. Поряд з дисковим столом на поворотній осі укріплений скидувач котлет. Під впливом роликів, встановлених на внутрішній стороні дискового столу, що обертається, планка скидувача повертається на 120°, ударяє по торцю зформованої котлети і знов повертається в первинне положення; за один поворот столу формуються, скидаються три котлети. Під скидувачем кріпиться приймальний лоток.

Масу виробу змінюють регулювальним гвинтом, виведеним на поверхню дискового столу. Напрям обертання регулювального гвинта вказаний на його головці стрілками і буквами: б — велика маса і м — менша маса. При повороті регулювального гвинта по стрілці у бік букви б, дисковий стіл підіймається, у бік букви м — опускається, при цьому об'єми формуючих циліндрів відповідно збільшуються або зменшуються

 

А

 

Б

 

Мал.46. Котлетоформувальна машина мфк-2240:

а — загальний вигляд: 1 — корпус; 2 — бункер для котлетної маси; 3 — бункер для сухарів;4 — приймальний лоток; 5 — дисковий стіл з формуючими циліндрами;

 в — кінематична схема машини: 1—електродвигун; 2 — черв'ячний редуктор;

3 — шестерня; 4 — вал; 5 — шнек; 6 — бункер завантажувальний; 7 — стіл дисковий;

8 — копір; 9 — зубчате колесо

 

В круглий(мал.46 А) отвір основи бункера для котлетної маси вставляється капроновий конусний бункер для панірувальних сухарів. На корпусі машини укріплений  вимикач.

Принцип дії машини. Дисковий стіл, що обертається, по черзі підводить кожний формуючий циліндр з поршнями спочатку під бункер з сухарями (нижнє панірування), а потім під овальний отвір бункера для котлетної маси (заповнення формуючого циліндра), а після видавлювання поршнем котлети — до скидувача. В результаті удару скидувача котлета рухається по площині приймального лотка.

Правила експлуатації машин для формування котлет

Перед початком збирання поверхні кулачків машини МФК-2240 змащують харчовим несолоним жиром. Потім встановлюють дисковий стіл, вкручують в нього регулювальний гвинт, після чого надягають і закріплюють скидувач. 3агрузочний бункер фіксують двома гайками і укріплюють в ньому лопастевий гвинт, а в спеціальний отвір вставляють бункер для сухарів.

Після збирання машину перевіряють на холостому ходу, включають двигун і закладають 10 кг котлетної маси і 400 г панірувальних сухарів. Для прийому виробів поряд з машиною розташовують лотки, посипані панірувальними сухарями. Вироби зважують і при необхідності проводять регулювання величини їх маси.

Збирання котлетного автомата виконують в такій послідовності: надягають і закріплюють дисковий стіл і дисковий скидувач; встановлюють бункер і повертають його проти годинникової стрілки; в циліндр вставляють лопастевий гвинт і також повертають його проти годинникової стрілки. Після збирання автомат перевіряють на холостому ходу. Далі бункер завантажують котлетною масою при вимкненому двигуні і регулюють величину маси виробу. Готові вироби укладають на посипані панірувальними сухарями лотки і вручну посипають паніровкою.

Після закінчення роботи вузли частково розбирають, знімають бункер, лопастний гвинт, скидувач, дисковий стіл, ретельно промивають гарячою водою і просушують. Корпус машини протирають  вологою   тканиною.

В процесі експлуатації слід періодично міняти масло в редукторі, змащувати поверхні, що труться, регулювати пружинний механізм штока поршнів і механізм скидувача.