Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

5.4 Принципи будови торговельних автоматів

Першим торговельним автоматом вважають важільний механізм, запропонований два тисячоліття тому винахідником і математиком з Олександри — греком Геро Кстебусом. Його«автомат» для продажу «святої» води спрацьовував від монети, що відкривала клапан. Нині у виробництві торговельних автоматів використовуються сучасні досягнення науки й техніки: електроніка, ультразвук, інфрачервоне випромінювання тощо.

До основних конструктивних вузлів автомата належать: корпус, завантажувальні місткості й пристрої для підтримання режиму зберігання; пристрої для приготування товару; транспортувальні пристрої; механізм видачі; монетний механізм; пристрої авто­матики; допоміжне обладнання.

Корпус автомата призначений для розміщення основних вузлів, він забезпечує зберігання товару, а також використовується для пояснювальних і рекламних написів. Цікаво, що зарубіжні авто­мати, що продають різноманітні товари, мають певні кольори. В США, наприклад, автомати, котрі продають кока-колу, пофарбо­вані в червоний колір, пиво — в зелений, для продажу молока — в білий, харчового льоду — в жовтий. Така система допомагає споживачеві орієнтуватись і полегшує пошук автомата.

Конструкція завантажувальної місткості визначається в основ­ному фізичним станом товару. Так, завантажувані місткості рі­динних автоматів мають вигляд бачків, резервуарів, а в автоматах для продажу товарів у стандартній упаковці — у вигляді верти­кальних шахт.

Автомати, що призначаються для продажу швидкопсувних то­варів, мають холодильні установки для забезпечення необхідного температурного режиму в камерах зберігання. Для розігріву товарувикористовують нагрівальні пристрої.

Пристрої для приготування товару використовуються в тих автоматах, в яких товар перед видачею покупцеві проходить стадію технологічної підготовки. Наприклад, в автоматах для продажу газводи встановлюються сатуратори, в яких товар готується до відпуску, охолоджена вода насичується вуглекислим газом.

Транспортувальні пристрої забезпечують переміщення товару від місця зберігання до місця видачі. До них належать: транспор­тери, важільні системи, вакуумсистеми, які приводяться в діювиконавчими приводами. Транспортними пристроями вважають також трубопроводи, якими переміщуються рідкі товари.

Механізм видачі відокремлює товар, що підлягає видачі, від загальної маси товарів і спрямовує його до ніші видачі. В автома­тах для продажу штучних товарів механізм видачі — це системаважелів, штовханів, поворотних валів з виштовхувальними лопатками, вакуумних насосів. В рідинних автоматах механізмами видачі використовуються соленоїдні вентилі, дозатори, поворотні проб­кові крани. Механізми видачі приводяться в дію за допомогою виконавчих електричних приводів, які складаються з електро­двигуна, редуктора і приладів керування роботою електродвигуна.

Монетний механізм — одна з найвідповідальніших частин торговельного автомата, що забезпечує автоматизацію розрахунків з_покупцями.

Однак в умовах глибокої економічної кризи, значного спаду виробництва товарів народного споживання, знецінення купоно-карбованця, галопуючої інфляції, відсутності національної грошо­вої одиниці використання торгових автоматів з монетними меха­нізмами стає неможливим. Тому в наявному парку торгових автоматів монетні механізми доцільно замінити на жетонні меха­нізми з аналогічними функціями. Монетні (жетонні) механізми виконують такі функції: приймають і контролюють монети або жетони; відокремлюють неповноцінні монети і сурогати; подають сигнал виконавчому механізму на видачу товару; повертають мо­нети покупцю у випадку, коли автомат не видає товар.

За характером випробування монет монетні механізми бувають з механічним (рис. 42) і з електричним випробувачами. Випробувач монет є важливою частиною монетного механізму. Він контролює товщину і діаметр монети, феромагнітні властивості і затримує деформовані монети. Монета, пройшовши випробування, потрап­ляє у робочий монетопровід, де, діючи на важілець мікроперемикача, перемикає контакти, що зумовлює включення вико­навчого механізму і видачі товару.

Затримані у випробувачі монети або сурогати йдуть на повер­нення відразу або випадають з випробовувача після натискання покупцем кнопки повернення.

В торговельних автоматах використовуються пристрої авто­матичного керування, регулювання, автоматичного захисту, конт­ролю й сигналізації, що забезпечують заданий режим роботиапарата. Найбільш поширеними елементами автоматики є: дат­чики, реле, перемикачі, підсилювачі, виконавчі елементи. Широко застосовуються одноімпульсні контактні датчики — мікроперемикачі. Мікроперемикачами називають малогабаритні перемикачі електричних ланцюгів, призначені для комутації електричного струму під дією невеликих механічних зусиль.

В автоматах мікроперемикачі, як правило, використовуються як командні перемикачі, кінцеві вимикачі й датчики запасу товару. Встановлені в монетних механізмах автоматів, мікроперемикачі подають командний сигнал на виконавчу схему автомата в резуль­таті потрапляння монети на важіль мікроперемикача.

Мікроперемикачі — датчики кінцевого циклу — забезпечують циклічну роботу автомата, тобто за одну або кілька монет відпо­відної вартості автомат видає певну кількість товарів.

Датчики наявності товару вимикають автомат, коли товар закінчується.

Сигнали, що сприймаються датчиками, звичайно виявляються за величиною недостатніми для вмикання виконавчих елементів і потребують підсилення. Для цього використовують реле, пере­микачі й підсилювачі.

Реле — це прилади, які під дією будь-яких фізичних факторів — сили струму, напруги, тиску, температури — при досягненні певного значення вхідної величини керують процесом в результаті стрибкоподібної зміни вихідної величини. В торговельних автоматах широко застосовуються електромагнітні реле, чутливі до імпульсів електричного струму, які призначаються для керування електричними ланцюгами.

Залежно від призначення й фізичних властивостей товару авто­мати можуть мати допоміжне обладнання: рідинні й газові ко­мунікації; контрольно-вимірювальне; захисні пристрої (для глу­шіння перешкод радіомовленню й телебаченню); рекламно-освіт­лювальне і бактерицидне.

До обладнання рідинних і газових комунікацій входять трубоп­роводи, розподільні колектори, запірні пристрої, газові і водяні редуктори, насоси.

Контрольно-вимірювальне обладнання призначається для облі­ку продажу товару й виторгу, а також для контролю за станом товару. В автоматах використовується таке вимірювальне облад­нання, як манометри, ареометри, термометри тощо.

Для глушення виникаючих при роботі автомата перешкод ра­діомовленню і телебаченню на вводі електроживлення в автоматах встановлені захисні фільтри.

Бактерицидне обладнання забезпечує опромінювання продуктів харчування для захисту їх від можливого зараження бактеріями.