Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

1.1.Загальні відомості про деталі машин

 

            Машина-це механізм або поєднання механізмів, які здійснюють задані цілеспрямовані рухи для перетворення енергії або виробництва робіт.

             

            Машини можна розділити на два основні класи: машини-двигуни, за допомогою яких один вид енергії перетворюється в інший, зручний для експлуатації, і робочі машини, дія яких направлена на зміну форми, властивостей, стану і положення об’єкта.

             

            Кожну машину можна розділити на деталі, вузли і групи. Деталь-елементарна частина машини, виготовлена із однорідного по назві і марці матеріалу без застосовування збірних операцій. Вузол (збірна одиниця)-виріб, складові частини якого з’єднані між собою на підприємстві-виробника збірними операціями.

             

            Розрізняють деталі машин загального і спеціального призначення. До деталей загального призначення  відносять такі, які входять в склад різних машин і виконують однакові функції. Деталі спеціального призначення зустрічаються тільки в окремих видах машин.

             

            Робоча машина складається з трьох основних механізмів: рухомого, передавального і виконавчого.

             

            Основа робочої машини-виконавчий механізм, який отримує відповідні рухи, виконує робочі операції. Рухомий і передавальний механізм  забезпечує рух, необхідний для роботи виконавчого механізму. Сучасні машини представляють собою чотирьохелементний комплекс, в який крім механізмів входять апарати регулювання і управління.

             

            Основні вузли любої  технологічної машини: станина, корпус, робоча камера, робочі органи, двигун, передавальні пристрої.

             

            Станина-це опора (основа) машини, служить для установки і  монтажу всіх її вузлів.

             

            Корпус призначений для розміщення внутрішніх частин машини. Деколи станину і корпус виконують як одне ціле.

             

            Робоча камера (камера для обробки) – місце, де продукт обробляється робочими органами. Камера обробки з’єднується або виконується як одно ціле і утворює завантажувальний пристрій.

            Робочі органи-деталі або вузли машини, які безпосередньо діють на продукт в процесі його обробки.

             

            Електродвигун являється  джерелом механічної енергії.

             

            Передавальні пристрої передають рух від вала  електродвигуна  до робочого  органу машини, одночасно забезпечуючи потрібну швидкість і направлення руху.

             

             

1.2.Основні вимоги до машин та механізмів

 

Машини і механізми повинні задовольняти вимоги прогресивної технології обробки сировини і продуктів. Для цього необхідно, щоб конструктивні, кінематичні і гідравлічні параметри устаткування, забезпечували оптимальні режими технологічних процесів і високі техніко-економічні показники. Такими параметрами є: питома витрата енергії, питома металоємність, питома витрата води, займана устаткуванням площа та ін., тобто параметри машини, віднесені до одиниці продуктивності.

Робочі органи і інструменти повинні володіти високою зносо-стійкістю, щоб, в процесі роботи частинки металу або матеріалу не потрапляли в продукт і не викликали його псування.

Конструкція деталей, вузлів машин і механізмів повинна бути технологічною, тобто забезпечувати швидку заміну зношених і несправних робочих органів. Розміри вузлів для приєднання змінних виконавчих механізмів виконуються уніфікованими, тобто вузли і деталі — взаємозамінними і стандартизованими. Технологічність конструкції забезпечує також мінімальні витрати в процесі виготовлення і експлуатації машини.

При створенні машин і механізмів  слід дотримуватись стандартизації і уніфікації як машин і механізмів в цілому, так і окремих вузлів, деталей і комплектуючих виробів. Це дозволить скоротити номенклатуру запасних деталей і полегшити виконання ремонтних робіт.

Необхідно, щоб машини і механізми відповідали вимогам техніки безпеки і виробничої санітарії. Для цього машини заземлюють, а робочі органи, інструменти і елементи передачі закривають кожухами, кришками, облицьовуваннями або укладають в корпуси.

Машини, котрі випускаються в даний час все більшою мірою відповідають вимогам виробничої естетики. Правильні пропорції машин, простота їх форми, зручне розташування механізмів управління, завантажувальних і розвантажувальних пристроїв сприяють підвищенню продуктивності праці і створенню безпечних умов роботи.