Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал. 58. Пароварочний апарат апесм-2:

1- вентиль на зливному трубопроводі; 2 - ТЕН; 3 -парогенератор; 4 - ніжки; 5 - дверці камери; 6 -вентиль на паропроводі; 7 - замок: 8 - підставка; 9 - пульт керування; 10 - болт заземлення; 11 - кожух клемника Тенів; 12 – живильний бак; 13 - датчик системи автоматики захисту від «сухого ходу»; 14 - паропровід; 15 - сотейник перфорований; 16 – з’ємний косинець для встановлення посуду; 17 - варильна камера; 18 - сотейник неперфорований; 19 - ковпак (верхня кришка): 20 - трубопровід для відводу конденсату в каналізацію; 21 - лампи сигнальні; 22 - вимикач; 23 - перемикач

 

Експлуатація пароварочних апаратів.

Після перевірки справності заземлення включають електроживлення на панелі, відкривають вентиль на трубопроводі, що підводить воду, і включають всі ТЕНи. При досягненні в робочих камерах температури 95—96 °С в секції завантажують посуд з продуктами. При необхідності в процесі роботи частину ТЕНів можна відключати. Після закінчення роботи апарат відключають від електромережі. Весь посуд, секції, парогенератор і внутрішню частину робочої камери ретельно промивають і залишають відкритими для просушування.

 

Основні   несправності парових харчових котлів

Несправності

Причини

Способи усунення

Котел слабо

нагрівається.

гідравлічні удари,

підвищена витрата

пари

Накопичення

конденсату у паровій

сорочці.Забруднені

конденсатопроводи

Закрити паровий

вентиль, відкрити

продувний кран й злити

конденсат. Прочистити

конденсатопровід

Котел не

нагрівається

Відсутність пари у

паропроводі.

Несправність

парового вентиля

Перевірити справність

паропроводу. Замінити

вентиль

Клапан-турбінка не

обертається

Забруднення

паровідвідної трубки

й клапана-турбінки

Закрити паровий

вентиль, вийняти з

корпуса и промити

клапан-турбінку

Пара виходить з-під

закритої кришки

Несправність гумової

прокладки кришки

Замінити прокладку

кришки

Протікання та

парування вентилів

Несправні вентилі

Замінити несправні

вентилі

Пара виходить

через клапан-

турбінку в

приміщення

Засмічення

паровідвідної трубки

Промити паровідвідну

трубку

таблиця 26

 

 

 

                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.7.3.Експрес-кавоварки

В експрес-кавоварках ароматичні екстрактивні речовини екстрагуються кип'ятком, що проходить під тиском через шар меленої кави. Сила, під дією якої вода проштовхується через шар кави, в одних випадках створюється тиском пари, що утворюється в котлі, в других— від поршня, що приводиться в рух зусиллям руки або гідравлічним приводом. Кавоварка з гідравлічним підсилювачем має водонагрівальний котел, в якому вода, що виконує функцію проміжного теплоносія, нагрівається ТЕНам. Вода, що використовується для приготування напою, поступає в змійовик, розміщений у водонагрівальному котлі, нагрівається там і подається через розподільний колектор в блок крана з кнопковим управлінням і гідравлічним підсилювачем. Водонагрівальний котел сполучений з водопровідною мережею живильним клапаном-поплавком, за допомогою якого підтримується постійний рівень води. Рівень води в котлі контролюється за допомогою водомірного скла, а тиск— манометром.

Для запобігання котла від підвищення тиску понад гранично допустимого слугує запобіжний клапан, для автоматичного регулювання теплового режима— терморегулятор Над водогрійним казаном змонтований верхній піддон, на який встановлюються чашки для підігріву, а під котлом — нижній піддон, куди чашки ставляться при наповненні кави. З водогрійним казаном сполучені головки блок кранів для приготування і дозування напою. Блок-кран приводиться в дію натисненням кнопки. При цьому відкривається прохід для води із змійовика в головку і за рахунок тиску, під яким вода знаходилася в змійовику, вона проштовхується через шар меленої кави. Готовий напій зливається в чашку, підставлену під ріжок головки. Щоб тиск води в змійовику був не менше 250 кПа, вона подається через гідравлічний підсилювач, що складається з живильного бака для води і насоса з електроприводом. Бак забезпечений манометром і реле тиску, яке автоматично підтримує заданий тиск води. Насос нагнітає воду в бак до тих пір, поки тиск в ньому і пов'язаному з ним змійовиком не підніметься до необхідного значення. За описаним принципом працюють кавоварки «Будапешт», «Касино-мокка», «Балатон-люкс, «Омнія- люкс», котрі використовують в закладах ресторанного господарства. 

Мал.59.Принципова схема експрес-кавоварки «Омнія-люкс» :

1 — блок-крани; 2— запірні вентилі; 3 — полиця із піддоном для чашок; 4 — манометри; 5 – корпус; 6 – кнопка відпускання кави; 7 – запірні вентилі; 8 – трубка для контролю рівня води; 9 – трубка для заливання води й випускання пари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С К/1 - професійна еспрессо-машина для невеликих барів: манометр тиску в бойлері, підігрів чашок, кран для окропу, кран для капучіно, потужна мотопомпа, автоматичне регулювання води в бойлері, корпус із нержавіючої сталі, продуктивність 100 чашок/година; ШхГхВ (див) 35x44x45; 220 V; 1300 \В; бойлер 2,5 л; вага 24 кг.

 

 

АЕР - професійна еспрессо-машина: манометр тиску в помпі й бойлері, автоматичне регулювання води в бойлері, кран для окропу, кран для капучіно, корпус із нержавіючої сталі, підігрів чашок, фільтр-змягчувач води, продуктивність 120 чашок/година, безперервна подача гарячої води й пари; ШхГхВ 35x53,5x49,5; 220 V; 2000 \В; бойлер 5 л;вага 43 кг.

 

АЕР/1 - професійна еспрессо-машина: манометр тиску в помпі й бойлері, автоматичне регулювання води в бойлері, кран дла окропу, кран для капучіно, корпус із нержавіючої сталі, підігрів чашок, фильтр-змягчувач води, продуктивність 120 чашок/година, безперервна подача гарячої води й пари, ШхГхв (див) 49x53,5x49,5; 220 V; 2000 XV; бойлер 6 л; вага 51 кг.

 

 

АЕР/2 - професійна еспрессо-машина: манометр тиску в помпі й бойлері, автоматичне регулювання води в бойлері, кран для окропу, 2 крани для капучіно, корпус із нержавіючої сталі, підігрів чашок, фільтр-змягчувач води, продуктивність 240 чашок/година, безперервна подача гарячої води й пари, ШхГхВ (див) 70x53,5x49,5; 220 V; 2600 V/; бойлер 10,5 л; вага 66 кг.

 

 

 

Мал.60.Кавоварки професійні

 

Експлуатація кавоварок

Перед початком роботи експрес-кавоварок відкривають верхній і нижній крани біля водомірного скла, один з душових кранів для випуску повітря і вентиль на водопровідній трубі. Потім по водомірному склі перевіряють рівень води у водогрійнім котлі. Він повинен знаходитися приблизно на 2 см вище за нижню відмітку і не досягати верхньої. Після цього включають кавоварку в електричну мережу. Як тільки вода в котлі закипить, що визначають по манометру і сигнальній лампі (остання гасне), апарат буде готовий до роботи. Швидкоз’ємну рукоятку з вкладеним в неї ситом встановлюють на підставку дозатора ковомолки і заповнюють порцією свіжомеленої кави, при цьому стежать за тим, щоб порошок не потрапив на кромку утримувача, інакше при закріпленні швидкоз’ємної рукоятки порушиться густина з'єднання у фланці блок крана. Швидкоз’ємну рукоятку вставляють в кавовий агрегат і повертають вправо повністю.

В кавоварках з гідравлічним підсилювачем при натисненні на кнопку «Вкл.» вода із змійовика поступає в циліндр блок крана і, пройшовши через шар кави у вигляді порошку, зливається в чашку. Після заповнення чашки напоєм натискують на кнопку «Викл.». В кавоварках «Омнія-люкс» для приготування кави достатньо тільки натискувати на кнопку «Пуск» — процес дозування проводиться автоматично. Під час роботи необхідно стежити за температурою води, що йде на приготування напою, оскільки в результаті її непрямого нагріву можливі випадки, коли тиск у водогрійному казані досягає заданої величини, а вода в змійовику не нагрівається до 100—110°С. Таке явище може спостерігатися в початковий період роботи апарату і при тривалій безперервній видачі напою. В цих випадках припиняють видачу кави до тих пір, поки вода не нагріється до  100 °С. Перед заповненням чашок кавовим напоєм їх заздалегідь прогрівають гострою парою з паровідвідної трубки з соплом. Кавоварку не дозволяється залишати включеною без нагляду. Після закінчення роботи і відключенні кавоварки від електромережі закривають вентиль на водопровідній трубі і відкривають зливний вентиль. Після видалення з водогрійного казана води зовнішню поверхню кавоварки протирають вологою тканиною.