Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.1. Універсальні приводи.

Універсальний привід — це сукупність рухового і передавального механізмів, призначених для приведення в дію різних змінних механізмів, що підключаються до нього по черзі і виконують певну технологічну операцію.

Універсальні приводи отримали широке розповсюдження в закладах ресторанного господарства, оскільки відповідають специфічним умовам їх роботи. Пояснюється це скороченням витрат на їх виготовлення, обслуговування і ремонт, а також економією виробничих площ в порівнянні з тими ж витратами для машин з індивідуальним приводом тієї ж продуктивності і енергоємності.

В закладах ресторанного господарства використовують універсальні приводи типу ПУ-0,6, ПМ-1,1, П-ІІ, УММ-ПР, УММ-ПС (малогабаритні). Вони бувають загального і спеціального призначення. Універсальні приводи загального значення (ПУ-0,6, П-ІІ, УММ-ПР, УММ-ПС) виконують різноманітні технологічні операції по обробці різних продуктів і застосовуються в невеликих закладах ресторанного господарства. Спеціалізовані універсальні приводи ПМ-1,1 забезпечують технологічні операції по обробці одного виду продукту або комплекс операцій для конкретного цеха.

В позначеннях привода перша буква П означає слово „привід”, друга – назва цеха: М – м’ясний, У-універсальний. Цифри після букв показують потужність електродвигуна в кіловатах. Змінні механізми, які входять в склад універсального привода (табл. 2), мають цифрові номери: 2-мясорубка, 5-картоплечистка, 7-пристосування протирання овочів, 8-фаршомішалка, 10 – овочерізвальний механізм, 18- механізм для фігурної порізки овочів, 19 – машина для розрихлювання м’яса, 24- просіювач, 28-овоерізальний механізм. Всі змінні механізми позначаються буквами МС (механізми змінні), за якими вказується номер і через тире число, що показує продуктивність механізму (кг/год). Наприклад, МС2-150, змінний механізм – м’ясорубка продуктивність 150 кг/год.

 

 

 

 

                          ПРИВОДИ ЗАГАЛЬНОГО І СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Універсальний привід П-ІІ (універсальна кухонна машина).Привід складається з двуступінчатого зубчатого редуктора, двухшвидкісного двигуна, картера, кожуха, пульта управління і змінних виконавчих механізмів. Електродвигун циліндричним поясом центрується в корпусі редуктора і кріпиться до нього. Дном редуктора служить картер, який одночасно є і опорою приводу. На корпусі встановлений магнітний пускач з тепловим реле. В корпусі є два отвори для заповнення редуктора маслом і його зливу. Із зовнішньої сторони, на картері, встановлений болт заземлення.

В горловині приводу є привідний вал із спеціальним фігурним пазом для приєднання змінних механізмів. На зовнішній стороні горловини розташована рукоятка з кулачком. Вісь кулачка служить для правильної орієнтації і кріплення змінних виконавчих механізмів.

 

 

 

 

Мал.1. Привід універсальний п – іі

1 – редуктор; 2 – картер; 3 – електродвигун; 4 – кожух;  5 – зубчате колесо; 6 – привідний вал; 7 – перемикач швидкості.

 

 

 

Принцип дії привода. Обертання від двошвидкісного електродвигуна через двоступінчатий зубчастий циліндричний редуктор передається привідному валу, до якого під’єднуються виконавчі механізми. Частота обертання приводного вала привода складає 330 об/хв.

 

Правила експлуатації універсальних приводів (універсальних кухонних машин).

Перед початком роботи перевіряють правильність обертання привідного валу (напрям обертання вказаний стрілкою на кожусі редуктора) і надійність заземлення. Потім виконують послідовно наступні операції. Встановлюють потрібний виконавчий механізм і перевіряють міцність його кріплення в горловині привода; випробують роботу машини на холостому ходу; готують продукти до переробки; включають привід і завантажують продукти.

Після закінчення роботи проводять санітарну обробку приводу і виконавчого механізму. Знімати і встановлювати виконавчий механізм дозволяється тільки при вимкненому електродвигуні.

Перед початком роботи механізму для збивання, багатоцільового механізму і фаршемішалки спочатку завантажують в робочу камеру продукти, а потім включають привід. Перед початком роботи інших виконавчих механізмів продукти завантажують після включення приводу. Якщо при включенні електродвигуна вал приводу не обертається, а двигун видає гудіння, останній потрібно негайно вимкнути. Гудіння вказує на вихід з ладу однієї з фаз. Підвищений шум в передавальних механізмах свідчить про зношування шестерень або підшипників ковзання. Відпрацьоване мастило періодично замінюють новим.

Універсальні приводи вмонтовують на зручному для експлуатації і добре освітленому місці і кріплять на виробничому столі або спеціальній підставці.

Поряд з універсальним приводом розташовують полицю або шафу для зберігання змінних виконавчих механізмів.

 

 

ПРОЦЕСОР SUPRA 6Е

 

Процесор(мал.2)  встановлюється в закладах ресторанного господарства середньої потужності. Він призначений для переробки овочів, фруктів, м'яса, приготування соусів, різних видів тіста.

 

Процесор комплектується змінними механізмами: м'ясорубкою, овочерізкою, збивалкою, для замісу тіста, перемішування і протирання продуктів. При використанні процесора можливо здійснювати наступні технологічні операції: подрібнення овочів на терці, шинкування, нарізку кубиками, перемішування, збивання, заміс тіста, подрібнення м'яса в фарш, нарізку біфштексів і шніцелів.