Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал.100. Теплообмінник тф-200

 

 

                 

Мал.101. Фільтр-Осушувач

 

Фільтр холодильних агрегатів типу ФАК є латунною сіткою, поміщеною в корпус. Рідинні фільтри встановлюють на виході з ресивера або після конденсатора, парові — перед входом в компресор. Фільтруючим матеріалом для аміаку служать сталеві сітки, для фреону — дрібні латунні або мідні сітки, замша, сукно і азбестова тканина.

Осушувачі служать для видалення вологи, що потрапила в систему фреонової холодильної машини при збірці, монтажі, експлуатації або ремонті. Як поглинач вологи (адсорбенту) застосовуються гранульований силікагель, цеоліт і алюмогель. Силікагель здатний поглинати вологу в кількості до 40 % своєї маси. Щоб дрібні частинки адсорбенту не потрапляли в систему, його поміщають між двома шарами дрібних латунних або сталевих сіток.

В процесі експлуатації поглинаюча здатність адсорбентів зменшується. Її можна відновити, підсушивши адсорбент гарячим повітрям при температурі понад 200 °С.

В даний час широко застосовуються комбіновані пристрої — фільтри-осушувачі, що складаються з корпусу 3 з кришкою 1, в яких хладон одночасно очищається від механічних частинок в сітках 2 і осушується від вологи адсорбентом

Недоліки системи: потрібне додаткове устаткування (насос розсолу, батареї), а отже, збільшується площа машинного відділення; зважаючи на низьку температуру кипіння хладона необхідно застосовувати компресор великої холодопродуктивності, що знижує економічність його роботи; наявність насоса розсолу збільшує витрату електроенергії; координаційна дія розсолу на метал випарника і батарей скорочує термін служби устаткування

Прилади автоматики холодильних машин

В холодильних машинах за допомогою приладів автоматики підтримується заданий температурний режим в камері і режим работи холодильної машини, контролюються і реєструються регульовані величини, забезпечується сигналізація про досягнення параметрів і захист від аварій. Автоматизація дозволяє понизити витрати на експлуатацію холодильної машини за рахунок економії електроенергії, води, сприяє збільшенню термінів зберігання харчових продуктів, зменшенню їх втрат і, збереженню поживної цінності. Завдяки автоматизації підвищується продуктивність праці обслуговуючого персоналу — декілька холодильних установок обслуговує один механік.

Холодильні машини автоматизуються повністю і частково. В повністю автоматизованій холодильній машині регулювання, управління і захист роботи проводяться автоматично. При цьому обслуговування зводиться до періодичної (один раз в 2—3 міс.) перевірки стану холодильної машини і наладки приладів автоматики. Повністю автоматизовано дрібне і середнє холодильне устаткування. В частково автоматизованих холодильних машинах прилади автоматики виконують тільки деякі операції, наприклад контроль і захист. Режим роботи в цьому випадку регулюється механіком вручну. Частково автоматизовані крупні холодильні установки.

Залежно від призначення розрізняють прилади автоматичного регулювання, контролю, управління, сигналізації і захисту.