Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.2. Машини і механізми для просіювання борошна.

 

Призначені вони для механізації процесу відділення з борошна сторонніх домішок, а також для її аерації (насичення повітрям) і розпушування. Використовуються ці машини в основному в кондитерських цехах закладах ресторанного господарства.

Основним робочим органом просіювачів є змінні обертаючі сита, що мають різну конструкцію. В результаті просівання початковий продукт ділиться на дві фракції (частини), різні за розмірами. Частина продукту, яка пройшла через отвори сита, називається проходом, а частина, що залишилася в ситі, — сходом.

Проте внаслідок недосконалості процесу просівання не всі частинки, розміри яких менше отворів сита, проходять через нього; деяка частина їх йде у відхід (схід). Дно сит коливається в межах від 60 до 75% і обумовлюється наступними чинниками: формою і розмірами отворів сита; формою, розмірами (величина або ступінь помолу) і вологістю продукту, товщиною його шару; характером руху продукту на ситі.

Сита виготовляються головним чином з металевих сіток або з листової сталі з перфорованими отворами круглої або прямокутної форми, а також плетеними з шовкових ниток або капрону.

В закладах ресторанного господарства застосовуються просіювачі типу МПМ-800 з індивідуальним електродвигуном, просіювачі типу МС 24-300 до універсального приводу ПГ-0,6 для гарячого цеху і типу МПП-II-I до універсального приводу П-II.

Машина МПМ-800 для просівання борошна. Машина (мал.4) складається із завантажувального бункера, шнека, просівальної головки, приводу і платформи, на якій встановлюється завантажувальний бункер з крильчаткою, що подає борошно до шнека. Головка просіювача виконана у вигляді корпусу, в якому сито. Сито закріплено на валу шнека і легко знімається. В комплект машини входять змінні сита з різним розміром отворів. Корпус просіювальної головки закритий нерухомою кришкою з скребком.

Привідний пристрій машини складається з електродвигуна і клиноремінних передач. На завантажувальному бункері встановлюються запобіжні грати. До зовнішньої частини корпусу завантажувального бункера кріпиться пристосування для підйому мішка з борошном. В кінці розвантажувального лотка є магнітна пастка (постійний магніт). Щоб запобігти розпиленості борошна, на розвантажувальний лоток надягається легкоземний тканинний рукав.

Підключається машина до мережі  магнітним пускачем через штепсельний роз'єм.

Принцип, дії машини. Обертання від електродвигуна через клиноремінні передачі передається крильчатці, шнеку і ситу просіювальної головки. Борошно, що поступає з бункера, захоплюється крильчаткою і подається на шнек, який перемішує її до просіювальної головки. Під дією центробіжної  сили частина борошна проходить через отвори в ситі і за допомогою скребків прямує до розвантажувального лотка. В останньому борошно (прохід) за допомогою магнітної пастки очищається від металевих частинок і через тканинний рукав поступає в підставлену тару. Непросіяне борошно (схід) залишається на дні сита.

Просіювач МС24-300 до приводу ПГ-0,6 (мал. 5). Просіювач призначений для просівання борошна, крохмалю, солі, роздроблених круп, цукрового піску. Складається  він з корпусу, просіювального барабана, привідного і вертикального валів, завантажувального бункера і хвостовика.

Вертикальний вал обертається в двох шарикопідшипниках, а горизонтальний вал — в двох підшипниках ковзання.