Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

6.3.Холодильні агрегати

Конструктивне об'єднання елементів холодильної машини в єдине ціле називається агрегатом. Агрегатування в техніці направлено на забезпечення компактності машини, зручності обслуговування, зменшення об'єму монтажних робіт на місці установки.

По конструктивному виконанню холодильні агрегати бувають:

компресорні (тип К), котрі включають компресор, електродвигун, електропускову апаратуру і прилади автоматики і призначені для роботи в системах одно- і двухступінчатих холодильних установок;

компресорно-конденсаторні (тип АК), об'єднуючі компресор, електродвигун, прилади автоматики і деякі допоміжні апарати;

апаратні, які залежно від складу що входять в них апаратів у свою чергу діляться на випарно-регулюючі (тип АІР), включаючі випарник, ресивер, прилади автоматики, регулюючу станцію, і випарно-конденсаторні (тип АІК), що містять замість ресивера конденсатор;

комплексні, включаючі компресор, конденсатор, випарник, допоміжні апарати і прилади автоматики, сполучені трубопроводами.

Залежно від типу компресора розрізняють герметичні агрегати, в яких компресор і електродвигун знаходяться на загальному валу в герметичному кожусі, і відкриті, де компресор сполучений з електродвигуном зовнішнім приводом і вал компресора має сальникове ущільнення.

По типу конденсатора розрізняють агрегати з конденсатором повітряного (В) і водяного (ВД) охолоджування.

Фреонові компресорно-конденсаторні агрегати з відкритим компресором. До агрегатів з відкритим компресором відносяться агрегати типів ФАК, АК і Ф.

Агрегати типу ФАК і Ф мають холодопродуктивність 0,4— 3,5 кВт (0,35—3000 ст. ккал/ч) і бувають відкритими з поршневим компресором, герметичними з поршневим компресором, герметичними і відкритими з ротаційним компресором. Агрегати мають конденсатор з повітроохолоджувачем, за винятком агрегату Ф-ООА (АК-2ФВ 6/3), де є конденсатор з водяним охолоджуванням.

Агрегати типу АК холодопродуктивністю 5-14 кВт (4600—12500 ст. ккал/ч) мають відкриті і безсальникові компресори.

Агрегати типу ФАК випускаються холодопродуктивністю від 0,8 до 1,7 кВт (0,7 до 1,5 тис.. ст ккал/ч) — ФАК-0.7Е, ФАК-1.1Е і ФАК-1,5М. Всі три агрегати мають один і той же компресор 2ФВ-4/4,5 а різна холодопродуктивність досягається за рахунок зміни частоти обертання валу компресора і зміни маховиків.

До холодильних агрегатів типу Ф відносяться агрегати 2Ф-00, 4Ф-00 повітроохолоджувач конденсатора і агрегат Ф-ООА з водяним охолоджуванням.

Агрегат 4Ф-00 (АК-2ФВ-6/3) (мал.54) не має окремої рами, на двох поперечних черевиках укріплені конденсатор 2 і ресивер 5. Компресор 1, 2ФВ-6,5 (ФВ-4), електродвигун з вентилятором 3 і реле тиску 4 змонтовані на ресивері.

До агрегатів типу АК відносяться АКФВ-4М, АК-В-6 і АКФУ-8. Всі агрегати мають конденсатори з водяним охолоджуванням.

Агрегат АКФВ-4М (мал.97) включає компресор ФВ-6, конденсатор 6, теплообмінник 1, електродвигун 5, реле тиску закріплене на компресорі 4, і водорегулюючий вентиль 2. Агрегат ЛКФВ-6 має всі основні вузли, як і АКФВ-4М, але без теплообмінника.