Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

5.2. Загальні принципи будови і характеристика основних видів вагів

Ваги настільні циферблатні застосовуються як при безпо­середньому продажу товарів покупцям, так і в підсобних при­міщеннях і на складах — при прийманні і відпуску товарів дрібними партіями і при їх фасуванні. Ваги ВН випускають двоплощадкові (ВН-2Ц13 і ВН-10Ц13) й одно площадкові (ВН-ЗЦ13, ВЦЛ-10).

Вага ВН-10Ц13У (мал.87). Промисловість випускає також удосконалені модифікації  ВН-10Ц13У. Принцип дії таких вагів заснований на взаємному врівноваженні мас вантажно­го і гирьового важелів з візуальним відліком результатів зважуван­ня на шкалі покажчика. Особливістю конструкції циферблатних настільних вагів є поєднання дії двох важелів: рівноплечового іквадранта.  Наявність рівноплечого  важеля дає  змогу зважувати  вантажі  в кілограмах  з  допомогою  гирь, а квадранта – зважувати  вантажі в грамах за шкалою циферблата.

 

 

                                                 

 

Мал. 87. Схема ваги вн-10ц13у:

І — струнки; 2 — вантажоприймальний важіль; З — стрілка; 4 вантажоприймальна площадка; 5 — рідинний заспокоювач коливань; 6 — корпус ваги; 7 — головний важіль;    8 — ізолір; 9 — ніжка; 10 — тарувальна камера;11 — гирьова площадка;  12 — рівень;   ІЗ  квадрант; 14 — гирьовий важіль;  15 — шкала  

 

Противага дістала назву квадранта тому, що сектор її ко­ливань не перевищує четвертини круга (латиною «квадро»).

До елементів вагів належать мала гирьова й велика вантажоприймальна площадки. У вагів типу ВН-10ЦЗУ замість платформи застосовується знімна чашка для овочів і фруктів. Основноючастиною вагів є здвоєний рівноплечий важіль   (коромисло),   що   складається   з двох однакових дугоподібних штаб. У центрі головного важеля розміщені дві опорні призми, з допомогою яких він опирається на подушки, вмонтовані в корпус вагів. Призми й подушки забезпечу­ють вищу чутливість вагів, служать для з'єднання й опирання важелів. На кінцях головного важеля розміщені чотири вантажоприймальні призми, на які опираються з одного боку гирьовий важіль з площадкою, з другого — вантажний важіль з площадкою. Гирьовий і вантажний важелі утримуються від перекидання пара­лельними тягами (струнами), розміщеними у верхній частині кор­пусу вагів.

Циферблатний покажчик являє собою автоматичний зрівноважувальний пристрій відліку з перемінним положенням рівно­ваги. Він має квадрант маятникового типу з двома спаренимижорстко закріпленими покажчиковими стрілками і дві відлікові секторні шкали. Квадрант з допомогою стяжки з'єднується з вантажоприймальним важелем.

Камера під гирьовою площадкою слугує для врівноваження (тарування) ненавантажених вагів. Ваги тарують, змінюючи кіль­кість шматочків металу в тарувальній камері. Нижче вантажної площадки розміщується рідинний заспокоювач коливань, поршень якого зв'язаний штоком з вантажоприймальним важелем. Як галь­мову рідину беруть трансформаторне або машинне масло. Діязаспокоювача регулюється рифленою гайкою штока при знятій вантажній площадці. В разі відрегульованого заспокоювача стрілки при зважуванні коливаються три-чотири рази.

Для захисту механізму від пошкодження при транспортуванні слугує ізолір, що стопорить важільний механізм. Механізм вагів закритий металевим футляром. Циферблатна частина фуадра засклена, а в нижній частині стягнута конт­рольним гвинтом з пломбою. Для горизонтального встановлення ваги поста­чаються рідинним рівнем.