Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал.92.Компресор фв-0,7(2фв-4/4,5):

1 — картер; 2 — кришка картера; 3 — блок циліндрів; 4 ~ поршень; 5 — клапанна дошка; 6 — всмоктуючий клапан; 7 — кришка; 8 — нагнітальний клапан; 9 — шатун; 10 — поршневий палець; 11 — масляна пробка; 12 — маховик; 13 — сальникове ущільнення; 14 — колінчастий вал; 15 — всмоктуючий вентиль; 16 — сітчастий фільтр;

17 — нагнітальний вентиль.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.93. Кривошипно-шатунна група

 

Принцип роботи компресора. При русі поршня вниз пари фреону зі всмоктуючого трубопроводу через всмоктуючий вентиль і сітчастий фільтр поступають в маслоканал, де внаслідок зміни напряму пари і падіння швидкості руху з них виділяються частинки масла. Масло стікає в картер, а пари фреону поступають у всмоктуючу порожнину головки блоку циліндрів.

За рахунок різниці тиску в циліндрі і всмоктуючій порожнині відкривається всмоктуючий клапан і пари поступають в циліндр. При русі поршня вгору пари стискаються, і, як тільки тиск в циліндрі перевищить тиск в нагнітальній порожнині, нагнітальний клапан відкриється, стислі пари поступають в нагнітальну порожнину головки і через нагнітальний вентиль — в конденсатор.

Компресор 2ФВБС-6 (ФВБС-6) (мал.92)  — двоциліндровий фреоновий вертикальний безсальниковий холодопродуктивність 7 кВт при частоті обертання 24с־¹.

Блок-картер 1, відлитий з дрібнозернистого сірого чавуну, має знімну бічну кришку 12. В циліндрі запресовані гільзи 2. Дно-кришка картера 8 знімне. Для спостереження за рівнем масла передбачено оглядове скло. Колінчастий вал 6 з противагами 13 встановлений горизонтально в підшипниках качання. Ротор електродвигуна 9 закріплений на валу компресора. Потужність електродвигуна — 4,5 кВт.

Шатуни 7 мають роз'ємну нижню і нероз'ємну верхню головки. За допомогою поршневого пальця 14 верхню головку сполучено з поршнем. Поршні 3 з алюмінієвого сплаву забезпечені двома ущільнювачами і одним маслозємним кільцем. На клапанній. дошці 4 розташовані смугові самопружинні всмоктуючі і п’ятачкові нагнітальні клапани 15. Зверху клапанна дошка закрита головкою блоку циліндрів 5. Пари фреону-12 поступають з випарника у всмоктуючий вентиль 10, розташований на корпусі статора. Механічні домішки уловлює фільтр 11.

 



Мал.94. Компресор 2фвбс-6

 

Компресори ФУБС-9 іФУБС-12 відрізняються відФУБС-6 кутовим розташуванням циліндрів, їх числом (4), формою і розмірами блок-картерів, потужністю електродвигунів (відповідно 5 і 6,5 кВт), холодопродуктивністю (10,5 і 14 кВт).

  Компресор 2ФВБС-6. Фреонові ротаційні компресори. Ротаційні компресори випускаються двох типів; з ротором, що котиться і обертається. В компресорах першого типу ротор обертається навкруги осі циліндра, ексцентричної по відношенню до осі ротора, в компресорах другого типу — навкруги власної осі, зміщеної відносно осі циліндра.

В ротаційному компресорі з ротором, що котиться, вісь валу О1 співпадає з віссю циліндра, а вісь ротора О2 дещо зміщена (мал. 95 А).

 

 

 

 

а

 

 

Мал.95.Принцип роботи ротаційного компресора (а); герметичний ротаційний компресор (б)

 

За один оберт ексцентрикового валу відбувається цикл роботи компресора; всмоктування, стиснення і виштовхування пари фреону.

Між ротором і циліндром є зазор розміром 0,04—0,1 мм, що веде до перетікання частини пари фреону з порожнини нагнітання в порожнину всмоктування і втрати продуктивності компресора. Проте зменшити зазор понад вказані межі неможливо, бо це може викликати заклинювання ротора при нагріві, а збільшення його різко підвищує втрати продуктивності. Тому, не дивлячись на простоту конструкції ротаційного компресора (відсутність кривошипно-шатунного механізму, всмоктуючого клапана), виготовлення його і ремонт вимагають високої кваліфікації.

Фреонові герметичні компресори. В машинах з компресорами відкритого типу часто виникають несправності, обумовлені витоком фреону через роз'ємні з'єднання в сальнику компресора, а також пошкодженням реле тиску. Цих недоліків позбавлені герметичні компресори.

В герметичному сталевому штампованому кожусі, що складається з двох половин, на загальному валу поміщений компресор і електродвигун. Ротор безпосередньо насаджений на вал, а статор запресований в корпус компресора. Герметичні компресори виконуються в двох варіантах: з вертикальним валом і горизонтальним розташуванням циліндрів, з горизонтальним валом і вертикальним розташуванням циліндрів. Електродвигуни застосовуються одно- і трифазні.

Відсутність сальника і зменшення кількості роз'ємних з'єднань підвищують надійність герметичних компресорів і дозволяють підвищити частоту обертання валу до 50 с, що, у свою чергу, дає можливість зменшити діаметр циліндра, хід поршня, а отже, і масу машини.

Електродвигун і картер компресора позбавлені корпуса (його замінюють верхня і нижня половини кожуха), завдяки чому також зменшується маса і габаритні розміри компресора.

Машини з герметичним компресором майже безшумні в роботі, компактні і характеризуються високою надійністю. Їх головний недолік — небезпека попадання вологи в систему, що приводить до виходу з ладу обмотки електродвигуна. Тому герметичні машини заряджають фреоном-12 із змістом вологи менше 0,0006 % і особливо ретельно осушують систему при виготовленні машини і монтажі.