Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал.71. Мікрохвильова піч ‘’lg-500’’

1 - отвори для вентиляції, 2 - скло у дверцятах для контролю,

3 - обертальний піддон, 4 -дві дверні защіпки та одна герметична (блокування),

5 - кнопка вілчинення дверцят, 6 - таймер, 7 - пульт керування, 8 –дзвоник обертання.

Правила експлуатації печі ‘’LG-500’’

Піч вмикають натисканням верхньої кнопки; розташованої на панелі керування, при цьому на пульті керування загорається зелена сигнальна лампа. Через 30-60 с, коли магнетрон про­гріється, поступає звуковий сигнал про готовність печі до роботи, лампа починає горіти в повний накал. Кулінарні вироби кладуть у посудину з діелектрика (поліетилен, скло, фарфор, картон, папір) йзавантажують у робочу камеру. Металевою посудою користуватись не слід, так як метал не пропускає електромагнітні хвилі. Одночасне завантаження робочої камери - близько 400 г продуктів.

Потім зачиняють дверцята робочої камери і за допомогою реле часу задають час теплової обробки. Для вмикання магнетрона на­тискають на кнопку "Пуск". При цьому загорається червона лампочка, яка сигналізує про подачу енергії надвисокої частоти в ро­бочу камеру. Після збігу заданого часу магнетрон виключається й сигнальна лампочка гасне. Після цього відчиняють дверцята й вий­мають приготовлені продукти. Після закінчення роботи натискають на кнопку "Вимк." Сліди жиру зі стінок робочої камери і дверцят усу­вають м'якою тканиною, змоченою у 0,5%-ому розчині соди, й на­сухо протирають. Шафа повинна мати заземлення. Категорично забороняється під час роботи відчиняти задню стінку шафи.

Піч надвисокої частоти "Електроніка"

На сьогодні вітчизняною промисловістю випускаються апа­рати теплової обробки продуктів в полі надвисокої частоти типу "Електроніка-500 (501, 502, 2000)", а також розроблені печі надви­сокої частоти резонаторного типу та із поверхневою хвилею.

Піч "Електроніка" виготовлена у вигляді прямокутного апа­рата в настільному виконанні із передніми дверцятами та систе­мою керування, винесеною па передню панель.

Піч "Електроніка-502" має робочу камеру із круглим дном та об'ємною відкидною кришкою. Пристрої, які забезпечують ке­рування роботою печі, винесені на верхню панель.

Апарати із поверхневою хвилею представлені вітчизняними винахідниками у світовій практиці вперше. Основною відмінністю в конструкції обладнання є використання електродинамічної сис­теми з лінією подавання поверхневої хвилі. Це дозволяє сконцент­рувати над піддоном електромагнітне поле, яке має властивість нагрівати одночасно продукти, розподілені на дві порції за висо­тою не більше 40 мм. Така конструкція забезпечує достатньо рівно­мірне нагрівання та одночасну обробку 2... 10 порцій страв й до­пускає роботу печі при відсутності навантаження продуктів у камері нагрівання.

Печі "Електроніка-500", "Електроніка-2000" функційно розділені на дві частини: камера нагрівання з кришкою та генера­тор надвисокої частоти з панеллю керування на корпусі. Лінія пе­редачі поверхневої хвилі, яка використовується в цих конструкці­ях, забезпечує оптимальний режим роботи генератора при різному ступені навантаження камери нагрівання, а також допускає роботу апарата без завантаження робочої камери, на холостому ходу. Для зручності обслуговування та ремонту бічна обшивка корпуса печі "Електроніка-2000" виконана легко знімальною.

Піч "Електроніка-2000" розрахована на обробку до 2,5 кг продукту одночасно, що відповідає виробничій програмі невелич­кого  закладу ресторанного господарства.

Правила експлуатації печі "Електроніка"

Перед початком роботи необхідно ретельно вивчити будову апарата, правила експлуатації й охорони праці.

Печі малої потужності ("Електроніка", "Електроніка-500", "Електроніка-501" та "Електроніка-502") не вимагають спеціально­го підключення та заземлення. Вони встановлюються на столі й підключаються до розетки з напругою 220 В.

Печі середньої потужності ("Електроніка-2000") підключають­ся до електромережі відповідно з вимогами.

Для захисту зовнішнього середовища від блукаючих хвиль магнетрон, хвильовід та робоча камера розміщуються в захищено­му корпусі. Система керування мікрохвильовими процесами вино­ситься на одну із панелей корпуса.

Основними вимогами техніки безпеки при експлуатації апа­ратів надвисокої частоти є:

категорично забороняється вмикати піч в роботу при знятій кришці корпуса (або відкритих дверцятах); не дозволяється самостійно здійснювати ремонт печі;

забороняється використовувати фольгу, металевий посуд або посуд з металевим покриттям, в тому числі із декоративним ма­люнком, виконаним металізованою фарбою;

для забезпечення надійності роботи магнетрона слід підтри­мувати стабільний режим живлення, відносну рівномірність наван­таження та постійне охолодження анодного блоку;

в печах резонаторного блоку не допускається холостий хід;

якщо піч не вмикається й продукт, розміщений у робочій камері, не нагрівається, необхідно: перевірити запобіжник, щільніше притиснути кришку й при необхідності підігнути язичок замка, який натискає на мікровимикач в защіпці.

На сьогодні в закладах ресторанного господарства в екс­плуатації знаходиться велика кількість апаратів із ІЧ-випромінюванням та надвисокою частотою зарубіжного виробництва (Угор­щина, Німеччина, Болгарія, Франція та ін.) Принцип та побудова їх аналогічна до апаратів вітчизняного виробництва.