Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Можливі несправності розмелюючих механізмів спосіб їх усунення таблиця 8

Несправності

Причини

Способи їх усунення

Продукт погано розмелюється.

Забилися зуби терочного барабана і диска

Зупинити привід і прочистити рифлену поверхню

 

Вологий продукт.

Просушити продукт.

Не забезпечується мілкий помел.

Велика відстань між терочним барабаном і диском.

Повернути регулюючу гайку вліво.

 

 

 

 

 

 

 

2.7. Машини для протирання овочів.

В закладах ресторанного господарства для протирання овочів, сиру та інших продуктів використовують протиральну машину МП-800, овочерізально-протиральний механізм МОП-ІІ-1, протиральні механізми МУ-1000 і МС4-7-8-20.

Для тонкого подрібнення варених овочів і приготування картопляного пюре застосовують відповідно машини МІВП і МКП-60.

Машина протиральна МП-800. Машина(мал.20). складається з каркаса, реверсного електродвигуна і вертикально встановленого корпусу. На валу електродвигуна закріплений шків клиноременної передачі. Привідний вал з лопасним ротором вертикально розташований в корпусі. Завантажувальний бункер встановлений на корпусі і кріпиться до нього двома відкидними болтами. Верхня конусна частина бункера служить приймальною воронкою для завантаження сировини, нижня циліндрична — робочою камерою, в якій розміщується ротор, що обертається.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.20. Машина для протиральна мп-800:

1 — лоток; 2 — грати; 3 — лопасний ротор; 4 — загрузочний бункер; 5 — люк для відходів; 6 — ручка з ексцентриковим затиском; 7 — ємкість для збору відходів;

8- клиноременна передача; 9 — електродвигун; 10 — підставка

 

На стінці бункера є люк для викиду відходів, який закривається кришкою, підвішеною на осі і що закривається ексцентриковим затиском з рукояткою. На привідний вал кріпляться змінні ротори для різних продуктів. Змінні грати або терочний диск нерухомо встановлені в корпусі і утримуються від обертання бункером. Регулювання зазора між нерухомими гратами і ротором, що обертається, здійснюється через проміжний стакан, який надягається на вал за допомогою гайки і фіксується гвинтом. На цьому ж стакані нижче за грати (сита) на двох шпильках закріплений скидувач для викидання протертого продукту з корпусу у вихідний лоток, виконаний у вигляді кришки, шарнірно сполученої з корпусом. Кут нахилу лопастей ротора такий, що при обертанні їх за годинниковою стрілкою протертий продукт притискається до сита, а при обертанні проти годинникової стрілки не протерті залишки переміщаються вгору по стінці бункера до люка для викиду відходів.

Ротор для протирання кісточкових плодів складається з двох частин. Нижня частина його — маточна з пружними пальцями — служить для протирання продуктів, верхня частина — скидувача — для видалення відходів. Кут повороту його обмежується упором і вирізом на нижньому торці втулки скидувача.

На каркасі кріпиться підставка, на яку ставиться місткість для протертого продукту. Підставка може встановлюватися в двох положеннях залежно від висоти місткості. У верхньому положенні підставка опускається на кронштейни і шарнірно сполучену з нею опору. Пускова і захисна електроапаратура змонтована на панелі, укріпленій на каркасі. На панелі є вимикач, що блокує включення двигуна за відсутності бункера, а також кнопки «Пуск», «Стоп», «Відходи».

Принцип дії машини. Обертання від електродвигуна через клиноременну передачу передається лопастному ротору. Продукт завантажується в бункер машини, захоплюється лопастями ротора, просувається по ситу, розрізає його кромками і продавлюється через отвори в ситі. Готовий продукт скидувачем віддаляється з машини в приймальну місткість.

При обертанні ротора за годинниковою стрілкою лопасті викидача в результаті опору продукту відводяться від пружних пальців і не перешкоджають протиранню. При обертанні проти годинникової стрілки викидач повертається до тих пір, поки його лопасті не поєднаються з пружними пальцями, і викидає кісточки і інші відходи через люк в місткість. Кришка люка при цьому повинна бути відкритою.

Овочерізально-протиральний механізм МОП-II-I. Механізм (мал.21) складається з редуктора, протиральної воронки і набору робочих органів. В процесі протирання під воронку встановлюються протиральний диск і протиральна робоча лопатка. Лопатевий ротор, призначений для протирання продукту, складається з втулки і двох лопастей, які притискують продукт до сита. На втулці є паз для установки ротора на вал механізму. Протиральний диск складається з корпусу до якого кріпиться сито. Принцип дії механізму аналогічний принципу дії машини МП-800. Із завантажувальної воронки продукт поступає в робочу камеру для обробки, де притискається робочими лопастями до сита і продавлюється через нього. Викид продукту здійснюється скидувачем в підставлену тару.