Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_po_UZRG.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Мал.23.Універсальна овочерізальна машина мр0-400-1000:

1 — корпус; 2 — привідний вал; 3 — ножовий блок барабана; 4 — загрузочна воронка;

5 — лопасть ротора; 6 — стопорний гвинт; 7 — ротор; 8 — електродвигун; 9,10 —  шків.

 

Овочерізальна машина МР0-400-1000. Машина (мал.23). в залежності від набору робочих органів може працювати, як роторна або дискова з ручним пристосуванням. Складається машина з приводу і робочої камери. Для кріплення змінних завантажувальних місткостей (барабана або ручного пристосування) на корпусі встановлені защіпка і замочна планка.

Привід машини складається з електродвигуна, клиноремінної передачі і вертикального привідного валу. Електродвигун встановлений в корпусі вертикально на перехідній платі, що має пази для натягнення ременів. Привідний вал обертається в підшипниках, встановлених в розточуванні литого корпусу. Для передачі обертання робочим органам машини на верхньому кінці привідного валу встановлений стакан з двома шпильками. Положення стакана можна регулювати за допомогою гайки і фіксувати гвинтом. Робоча камера виконана у вигляді вертикального, похилого каналу і циліндричної посадочної частини.

На лицьовій стінці корпусу змонтовані кнопки управління, блокувальний вимикач, колодка, а всередині корпусу, — болт заземлення.

Барабан складається з литого корпусу, завантажувальної воронки, знімного ножового блоку і поворотного каналу. Ножовий блок на якій закріплено дві вилки, гребінка і відрізний ніж. Гребінка складається з набору підрізних ножів з різним кроком (для отримання брусочків продукту розміром 6 Х 6, 10 Х 10 або 3х3 мм).

Ротор — диск з трьома лопастями — вставляється всередину барабана і надягається на кінець привідного валу. Кріплення ротора до валу здійснюється гвинтом, який вкручується в різьбовий отвір на кінці валу.

Машина забезпечена блокувальним електричним вимикачем, що перешкоджує включенню машини при знятому барабані або корпусі ручного пристосування. Пристрій і робота ручного пристосування аналогічний пристрою і роботі ручного пристосування машини МР0-50-200.

Принцип дії машини. Обертання від електродвигуна через клиноременну передачу передається привідному валу. Овочі під дією центробіжної сили відкидаються до стінок барабана, просуваються уздовж них лопастями, встановленими на роторі, і нарізаються нерухомими ножами скибочками, брусочками, стружкою або соломкою залежно від форми встановлених ножів.

 

 

 

                          

                                Пуансонні овочерізальні машини

В пуасонних овочерізальних механізмах подрібнення овочів проводиться шляхом проштовхування їх поршнем через нерухомі ножові грати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.24.Механізм мс28-100 для нарізки овочів .

1 — вал-черв'як; 2 — хвостовик; 3 — манжета; 4 — притискна гайка; 5 -  стягування;

 6 ,7,12,15 — втулки; 9 — пуансон; 9 — кришка; 10 — черв'ячне колесо;

11 — колінчастий вал;13— завантажувальна воронка; 14 — ножова рамка

 

Змінний виконавчий механізм МС28-100. Механізм (мал.24). приводиться в дію від універсального приводу ПУ-0,6 і складається з корпусу, редуктора, завантажувальної воронки, змінних ножових рамок і стійок. До корпусу редуктора прикріплений хвостовик, всередині якого обертається черв'ячний вал. Зовнішній кінець цього валу входить в щеплення з пазом на торці вихідного валу приводу. Черв'ячне колесо за допомогою шпонки сполучено з колінчастим валом, що обертається в підшипниках ковзання. Палець коліна проходить через отвір, що є в рамці штока.

На кінцях рамки штока закріплено два ролики, що переміщаються по направляючому корпусу при поворотно-поступальному русі штока. Шток проходить через втулку і гайку, встановлені в корпусі редуктора. На нижньому кінці штока укріплений поршень. Легкоз’ємна ножова рамка встановлена на стійках. В комплект входять дві ножові рамки, призначені для нарізування овочів часточками і брусочками.

Принцип дії механізму. Обертання від черв'ячної пари передається колінчастому валу. В результаті обертальний рух колінчастого валу перетвориться в поворотно-поступальний рух (вгору і вниз) штока з поршнем.

Овочі через завантажувальну воронку безперервно потрапляють на ножову рамку і при русі поршня вниз продавлюються між лезами ножових грат.

 

 

Комбіновані овочерізальні машини

До цієї групи машин відносяться машини МРОВ-160 і МС18-160, призначені для нарізки варених овочів, які використовуються в основному для приготування салатів і вінегретів. Основна форма нарізки — кубики і брусочки. Досягається вона при дії на продукт прямолінійних ножів в трьох взаємно перпендикулярних площинах.

Машина МРОВ-160. Машина складається з приводу, корпусу, робочої камери, кришки із завантажувальним бункером, ножа, ножових рамок і штовхача. Приводом слугує електродвигун з черв'ячним редуктором. Одним кінцем черв'як надітий на вал електродвигуна, іншим — спирається на запресований в корпусі кульковий підшипник. Черв'ячне колесо обертає вертикальний робочий вал. Останній виходить з корпусу редуктора в робочу камеру. Місце виходу робочого валу ущільнено каркасним сальником. На виступаючий кінець робочого валу насаджений прямолінійний ніж, закріплений гайкою фасону. Ніж має клиновидну форму з широкою скошеною нижньою гранню.

Робоча камера машини виконана у вигляді тарілки з двома розвантажувальними отворами. Отвір меншого розміру служить для видалення крихт, що утворюються в процесі нарізки продукту. Крихти збираються скребком, закріпленим біля стінки меншого отвору. Робоча камера закривається кришкою із завантажувальним циліндричним бункером, який розташований над ножовою рамкою. Величину зазора між кромкою ножа, що обертається, і площиною ножових грат регулюють прокладками.

Принцип роботи машини. Обертання від електродвигуна через черв'ячну пару передається прямолінійному ножу. Завантажені в бункер варені овочі під дією власної маси і маси штовхача проштовхуються до ножових грат. При обертанні горизонтального ножа овочі нарізаються на скибочки і похилою гранню цього ножа продавлюються в осередки, що є між вертикальними нерухомими ножами грат. Подрібнений продукт

(форма отриманих шматочків залежить від форми осередку ножових грат) по похилій грані  лотка поступає в підставлену тару.

Принцип дії механізму. Обертання від приводу через черв'ячну передачу передається валу бункера, а через пару конічних шестерень — валу ножа. Овочі вручну завантажуються в середину бункера, який просуває їх до ножа, що обертається. При цьому від овочів послідовно відрізуються скибочки.

Механізм МС-18-160. Механізм приводиться в дію універсальними приводами ПХ-0,6 і ПУ-0,6. Конструкція робочої камери і принцип дії механізму МС18-160 аналогічна конструкції і принципу дії машини(мал.25).  МРОВ-160.

До механізму додаються ножові грати з розмірами осередків 13×13, 7,7×7,7 і 5×31 мм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Мал.25.Машина МРОВ-160 для нарізки варених овочів:

1 — штовхач; 2 — завантажувальна горловина; 3 — ніж; 4. 9 — кришки- 5 — тарілка-

6 — лоток для збору крихт; 7 — електродвигун;8 - кришка корпусу; 10 — втулка;

11 — корпус; 12 — черв'ячне колесо; 13 — вертикальний вал; 14 — розвантажувальний лоток; 15 — ножові грати; 16 — фіксатор

 

Правила експлуатації овочерізальних машин

Перед початком роботи перевіряють правильність комплектації машин і механізмів, а також надійність кріплення змінних механізмів і робочих інструментів. Завантаження овочів проводять тільки при включеному приводі. Перевірку, налаштування і огляд здійснюють при вимкненому електродвигуні. Категорично забороняється під час руху ножа видаляти крихти або застряглі частинки і опускати руки в бункер. На машині МР0-50-200 перед початком роботи встановлюють необхідний змінний диск з ножами, а потім завантажувальну місткість. До установки завантажувальної місткості включення машини неможливе, оскільки конструкцією її передбачено електроблокування вузла завантаження. При нарізці овочів скибочками на вал встановлюють дисковий ніж, соломкою — терочний диск, брусочками — комбінований ніж.

Для роботи на машині МР0-400-1000 до корпусу кріплять барабан з ротором. Потім відповідно до необхідної форми нарізки овочів встановлюють і закріплюють змінний ножовий блок.

Овочі перед завантаженням заздалегідь очищають і миють. Крупні бульби і качани капусти розрізають на дві  або чотири частини.

Якщо машина або механізм не ріже, а мне продукт, необхідно заточити ріжучі кромки ножів.

 

 

 

 

таблиця 9

Основні несправності машини для нарізання варених овочів МРОВ-160

 

Несправності

Причини

Способи усунення

Після вмикання

Ніж обертається в

Змінити напрямок

машини продукт

сторону,

обертання електродвигуна,

кришиться

протилежну

міняючи місцями два

 

вказаній стрілкою

провідники у вилці

 

на корпусі

штепсельного роз'єму

 

внаслідок

 

 

неправильного

 

 

підключення

 

 

електродвигуна до

 

 

електромережі

 

При вмиканні

Заклинення ножа

Відрегулювати положення

машини

між бункером та

ножа в машині так, щоб

електродвигун

ножовою решіткою

усунути заклинення

гуде, машина не

 

(регулювання

працює

 

здійснюється за

 

 

допомогою прокладок,

 

 

розміщених на втулці під

 

 

ножем)

Через малий

Збільшена

Відрегулювати положення

розвантажуваль-

величина зазору

ножа, таким чином, щоб

ний лоток

між плоским

зазор між бункером та

виходить більша

ножем та бункером

поверхнею ножа не

кількість крихт

 

перевищував 0,5 мм

Після

Затупились ножові

Заточити ножові решітки

подрібнення

решітки або

 

продуктів

плоский ніж

 

залишається

 

 

багато крихт

 

 

 

 

 

 

 

 

ОВОЧЕРІЗКИ СЕРІЇ RG              

Овочерізки серії rg встановлюються в закладах ресторанного господарства будь-якої потужності. Призначені для нарізки овочів, фруктів, коренеплодів, грибів кубиками, скибочками, соломкою.

Машини випускаються в настільному виконанні, встановлюються на спеціальному столі-підставці. Корпус овочерізок виконаний з анодірованого полірованого алюмінієвого сплаву, змінні диски з ножами - з високоякісної сталі.  До корпусу машини кріпиться знімна завантажувальна місткість з отворами.