Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

1. Загальні положення

Це Положення визначає правові, управлінсько-організаційні, науково-методичні, інформаційні, телекомунікаційні, матеріально-технічні, фінан­сові та інші засади дистанційної освіти, що реалізуються за різними на­прямами та освітніми рівнями.

1J. Основні терміни та їхні визначення

У цьому Положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

Освіта — це процес і результат удосконалення здібностей і поведінки особистості, при якому вона досягає соціальної зрілості та індивідуального зростання

(XX сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО)

Дистанційна освіта — це освіта, яка орієнтована на використання інформаційно-комунікаційних технологій та здобувається за допомогою дистанційного навчання.

Дистанційне навчання — це цілеспрямований процес передачі і за­своєння знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається в основному за педагогічними та інформаційними тех­нологіями дистанційного навчання.

Педагогічні технології дистанційного навчання — це технології ство­рення і використання для індивідуалізованого навчання студентів (учнів, слухачів) дидактично та методологічно оформленого навчального мате­ріалу у вигляді дистанційного курсу, опосередкованого інтерактивного спілкування між студентами (учнями, слухачами) та викладачами з вико­ристанням інформаційних технологій, комп'ютерної техніки та телекому­нікаційного зв'язку.

Інформаційні технології дистанційного навчання — це технології ство­рення, передачі і збереження навчальних матеріалів, організації і супро­воду навчального процесу за допомогою комп'ютерної техніки та телеко­мунікаційного зв'язку.

Дистанційний курс — це інформаційний продукт, достатній для про­ведення навчальним закладом дистанційного навчання за окремою на­вчальною дисципліною.

1.2. Правове забезпечення дистанційної освіти

1.2.1. Документи, на яких ґрунтується це Положення

Нормативно-правовими документами, на яких ґрунтується це Поло­ження, є:

  • Конституція України;

  • Закон України «Про освіту»;

  • Закон України «Про загальну середню освіту»;

  • Закон України «Про позашкільну освіту»;

  • Закон України «Про професійно-технічну освіту»;

  • Закон України «Про вищу освіту»;

  • Закон України «Про Національну програму інформатизації»;

  • Указ Президента України від 31.07.2000 року № 928/2000 «Про за­ходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні»;

  • Концепція розвитку дистанційної освіти в Україні, затверджена Мі­ністром освіти і науки України 20.12.2000р;

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 07.07.2000р. №293 «Про створення Українського центру дистанційної освіти» ;

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 26.02.2001р. №91 «Про створення Координаційної ради Міністерства освіти і науки України з питань дистанційної освіти».