Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

5.1.3. Особи, що навчаються за дистанційною формою

На осіб, що навчаються у вищих навчальних закладах за дистанційною формою, поширюються назви, що вже усталені в інших формах навчання, тобто, студенти, слухачі, курсанти, інтерни тощо. Далі за текстом цього Положення — це Студенти.

Студенти мають права та пільги, що передбачені для осіб, які поєд­нують роботу з навчанням.

Обов'язки Студентів не відрізняються від обов'язків осіб, що навча­ються за заочною формою навчання.

Студентам, що успішно закінчили навчання за дистанційною формою, гарантується видача відповідних документів, форма і статус яких не від­різняється від форми і статусу документів, що одержують випускники інших форм навчання.

5.1.4. Особливості навчально-виховного процесу в дистанційному навчанні

Навчально-виховний процес за дистанційною формою навчання органі­зовується на підставі навчальних планів, що розроблені вищим навчальним закладом, при виконанні вимог до всіх елементів технологій дистанцій­ного навчання.

Навчальний процес за дистанційною формою у вищих навчальних закладах здійснюється у таких формах:

  • навчальні заняття;

  • виконання проектних завдань;

  • практична підготовка;

  • контрольні заходи.

5.1.4.1. Основними видами навчальних занять при дистанційному на­вчанні є:

  • самостійне вивчення навчального матеріалу дистанційного курсу;

  • консультація;

  • семінар, дискусія;

  • практичне заняття;

  • лабораторне заняття.

Самостійне вивчення передбачає використання навчальних матеріалів дистанційних курсів, які Студенти одержують через Інтернет (Інтранет, корпоративну мережу) або на магнітному носії (CD-ROM).

Вимоги щодо вивчення навчального матеріалу конкретної дисципліни визначаються навчальною програмою дисципліни, методичними вказів­ками, інструкціями і завданнями, що містяться у дистанційному курсі.

Консультація — одна з основних форм навчального заняття при дис­танційному навчанні при якій Студенти в асинхронному режимі через електронну пошту отримують відповіді від Викладача на конкретні за­питання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх прак­тичного застосування.

Семінарське навчальне заняття — це «обговорення» попередньо ви­вчених тем, до яких студенти готують тези виступів на підставі вико­наних завдань (рефератів).

Семінар проводиться у синхронному режимі (в реальному часі) з ви­користанням всіх можливостей Інтернет.

Дискусія — це навчальне заняття, під час якого відбувається вирішен­ня проблеми, попередньо визначеної Викладачем, шляхом обговорення її Студентами між собою та з Викладачем.

Дискусія проводиться у синхронному режимі з використанням всіх можливостей Інтернет щодо спілкування в режимі on-line.

Практичне заняття — це навчальне заняття, під час якого відбувається детальний розгляд Студентами окремих теоретичних положень навчаль­ної дисципліни та формуються вміння і навички їхнього практичного за­стосування шляхом індивідуального виконання ними відповідно до сфор­мульованих у дистанційному курсі завдань.

Практичні заняття виконуються дистанційно, результати надсилають­ся Викладачеві через Інтернет (електронну пошту).

Лабораторне заняття — форма навчального заняття, при якому Сту­денти особисто проводять натурні або імітаційні експерименти чи досліди з метою практичного підтвердження окремих теоретичних положень кон­кретної навчальної дисципліни, набувають практичних навичок роботи з лабораторним устаткуванням, обладнанням, вимірювальною апаратурою, обчислювальною технікою, методикою експериментальних досліджень у конкретній предметній галузі.

Лабораторні заняття в залежності від напряму (спеціальності) підго­товки, рівня матеріально-технічної оснащеності реальних лабораторій, можливостей створення і використання віртуальних лабораторій можуть провадитись у формі одного з наступних варіантів:

  • очно у спеціально обладнаних навчальних лабораторіях;

  • дистанційно з використанням відповідних моделюючих програм (ему­ляторів), віртуальних лабораторій;

  • за змішаною формою (частина — за першим, а частина — за другим варіантами).

Перелік напрямів (спеціальностей), за якими не допускається дистан­ційне виконання лабораторних робіт, готує МНК СДО і затверджує Мі­ністерство освіти і науки України.

Штатна чисельність працівників, співвідношення кількості Студентів та Викладачів для ефективного проведення навчальних занять кожного виду; обсяг часу, що відведений Викладачам для участі у навчальних за­няттях кожного виду; оплата роботи викладача визначаються відповід­ними нормами, рекомендації щодо яких наведені у додатку до Положення про дистанційне навчання у вищому навчальному закладі.

5.1.4.2. Виконання проектних завдань у дистанційному навчанні пе­редбачає виконання курсових та дипломного проектів (робіт), що вико­нуються Студентами самостійно при консультуванні з керівниками про­ектів, Викладачами та консультантами через електронну пошту або очно.

Проектні завдання оформлюються Студентами в електронному вигля­ді та на паперовому носії.

Готові проектні завдання на паперовому носії разом із висновками керів­ника проекту те рецензентів надсилаються до навчального закладу пош­тою або подаються особисто, а електронний варіант — через Інтернет (елект­ронну пошту).

Захист проектних завдань відбувається очно (а у разі створення юри­дичних і організаційних умов та інформаційно-технологічних засобів, ще забезпечують аутентифікацію Студентів гарантованого рівня, — дистан­ційно) перед відповідними комісіями за участю керівника проекту.

Проектні завдання зберігаються у спеціальних архівах на паперовому носії та в електронній формі на магнітному носії (на дискетах чи CD-ROM) протягом визначеного терміну: курсові — протягом 1 року, дипломні — 5 років.

5.1.4.3. Практична підготовка Студентів провадиться в умовах профе- сійної діяльності під організаційно-методичним керівництвом вищого на- вчального закладу.

Студенти дистанційної форми навчання, які працюють за обраним у вищому навчальному закладі фахом, .звільняються від проходження прак­тичної підготовки.

В інших випадках Студенти, що навчаються за програмами підготов­ки фахівців, проходять практичну підготовку за відповідною програмою вищого навчального закладу.

5.1.4.4. Контрольні заходи включають вхідний, поточний, рубіжний та підсумковий контроль.

Основною формою вхідного, поточного та рубіжного контролю є тесту­вання. Крім того поточний контроль здійснюється під час проведення прак­тичних, лабораторних, семінарських занять та дискусій.

Перевірка тестів, практичних та лабораторних робіт відбувається дис­танційно удвох режимах: автоматизовано та безпосередньо Викладачем.

Структура та організація дистанційного курсу надає Студентам мож­ливість самоконтролю.

Підсумковий контроль включає для Студентів, що навчаються за прог­рамами підготовки, перепідготовки — семестровий контроль та державну атестацію студента.

Семестровий контроль провадиться у формах семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку з конкретної навчальної дисципліни в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною програмою.

Семестровий екзамен та диференційований залік до розроблення і впро­вадження механізму аутентифікації учасників процесу дистанційного на­вчання гарантованого рівня провадиться в очній формі.

Семестровий залік може провадитись очно або дистанційно. Форму заліку обирає вищий навчальний заклад.

Екзамени та заліки складаються Студентами в період екзаменаційних сесій. Вищий навчальний заклад може встановити Студентам індивіду­альні терміни складання заліків та екзаменів.

Тривалість екзаменаційної сесії встановлюється вищим навчальним закладом і не може бути коротше за 7 днів.

Результати поточного та семестрового контролю (екзаменів та дифе­ренційованих заліків) можуть оцінюватись за чотирибальною шкалою або за рейтинговою системою з подальшим прирівнюванням до оцінок за чо­тирибальною шкалою.

Результати контролю зберігаються в електронному вигляді (екзаме­наційна відомість, залікова книжка, навчальна картка студента) і можуть дублюватись на паперових носіях.

Державна атестація Студентів, що навчаються за дистанційною фор­мою, до розроблення і впровадження механізму аутентифікації учасників навчального процесу гарантованого рівня відбувається очно і не відрізня­ється від державної атестації студентів інших форм навчання.

Підсумковий контроль для осіб, що навчаються за програмами роз­ширення профілю, спеціалізації та стажування, може відбуватись очно або дистанційно за вибором навчального закладу, що надає освітні послуги за цими програмами.

Підсумковий контроль для осіб, що навчаються за окремими дистан­ційними курсами або блоками курсів з метою підвищення свого освіт­нього рівня, відбувається дистанційно у порядку, що встановлюється на­вчальним закладом.

5.2. Організація навчально-виховного (навчально-виробничого) процесу за дистанційною формою навчання у професійно-технічному навчальному закладі 5.2.1. Учасники навчально-виховного (навчально-виробничого) процесу Учасниками навчально-виховного (навчально-виробничого) процесу, що відбувається за технологіями дистанційного навчання у професійно-технічному навчальному закладі, є:

  • педагогічні працівники (викладачі, вихователі, майстри та інструк­тори виробничого навчання, методисти, практичні психологи, со­ціальні психологи), далі за текстом — Викладачі;

  • інженерно-технічні працівники та допоміжний персонал (адміністра­тор мережевого навчання, програміст, лаборант тощо);

  • учні (слухачі).