Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4.4. Загальноосвітні навчальні заклади

Загальноосвітні навчальні заклади у своїй діяльності, що стосується дистанційного навчання, керуються цим Положенням та Положенням про дистанційне навчання у загальноосвітньому навчальному закладі.

У загальноосвітніх навчальних закладах до розроблення та прийняття необхідної для впровадження дистанційної форми навчання нормативно-правової бази застосовуються елементи технологій дистанційного навчання за окремими навчальними дисциплінами. Для цих дисциплін розробля­ються та атестуються дистанційні курси (перелік дисциплін визначається Міністерством освіти і науки України).

При створенні відповідної нормативно-правової бази загальноосвітні на­вчальні заклади можуть запроваджувати навчання за поєднаною з дистан­ційною формою, а в окремих випадках, наприклад, для обдарованих дітей, або дітей з особливими потребами — за дистанційною формою навчання.

Елементи технологій дистанційного навчання, поєднану з дистанцій­ною або дистанційну форму навчання доцільно використовувати у загаль­ноосвітніх навчальних закладах III ступеня.

Для обдарованих дітей, дітей з особливими потребами елементи тех­нологій дистанційного навчання можуть використовуватись на всіх рівнях загальної освіти.

Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів II і III ступенів, що навчались за поєднаною з дистанційною формою або дистанційною фор­мою навчання, видається відповідний державний документ про освіту.

5. Організація навчально-виховного процесу за дистанційною формою навчання

Організація навчально-виховного процесу за дистанційною формою навчання у вищому навчальному закладі реалізується у два етапи:

  • підготовчий етап;

  • етап навчально-виховного процесу.

Головним елементом підготовчого етапу є створення дистанційних кур­сів відповідно до стандартів на технології дистанційного навчання (або тимчасових вимог до елементів технології дистанційного навчання).

5.1. Організація навчального процесу за дистанційною формою навчання у вищому навчальному закладі

5.1.1. Учасники навчально-виховного процесу

Учасниками навчально-виховного процесу, що відбувається за дис­танційною формою навчання у вищому навчальному закладі, є:

  • педагогічні або науково-педагогічні працівники;

  • працівники вищих навчальних закладів;

  • особи, які навчаються.

5.1.2. Педагогічні, науково-педагогічні та інші працівники 5.1.2.1. На підготовчому етапі головну роль серед педагогічних та кау-

ково-педагогічних працівників відіграють розробники дидактичного та

методичного наповнення курсів:

  • викладачі, старші викладачі у вищих навчальних закладах 1 і 2 рів­нів акредитації;

  • переважно доценти і професори у вищих навчальних закладах 3 і 4 рівнів акредитації.

Далі за текстом — це Автори дистанційних курсів

Головна роль серед працівників вищих навчальних закладів належить розробникам дистанційних курсів (Інтернет-версій) — методистам, прог­рамістам, фахівцям інформаційних технологій.

5.1.2.2. На етапі навчально-виховного процесу головна роль серед пе- дагогічних та наукового-педагогічних працівників належить тим, хто за- безпечує здобуття особою знань, умінь і навичок в обраній предметній області, а також надає можливість інтелектуального, морального, духов- ного та естетичного розвитку особистості. До них відносяться:

  • викладачі, старші викладачі у вищих навчальних закладах 1 і 2 рів­нів акредитації;

  • асистенти, викладачі, старші викладачі, доценти, професори у ви­щих навчальних закладах 3 і 4 рівнів акредитації.

Такі педагогічні та науково-педагогічні працівники можуть називатися викладачами, наставниками, т'юторами, консультантами, координато­рами. Далі за текстом цього Положення — це Викладачі.

Головна роль серед інших працівників вищих навчальних закладів на­лежить методистам, фахівцям з інформаційних технологій, адміністра­торам мережевого навчання, які забезпечують дотримання технологій дис­танційного навчання.

5.1.2.3. Педагогічні, науково-педагогічні працівники, методисти, фа- хівці з інформаційних технологій можуть брати участь у підготовчомх етапі та навчально-виховному процесі за дистанційною формою навчання лише за умови наявності документу про підвищення кваліфікації у сфері дистанційного навчання.

Перелік організацій, що проводять навчання і видають відповідні доку­менти про підвищення кваліфікації з дистанційного навчання, визначає Мі­ністерство освіти і науки України за рекомендацією експертної комісії СДО,

Вищий навчальний заклад забезпечує підвищення кваліфікації з дис­танційного навчання відповідних працівників не рідше, ніж один раз ш три роки.

5.1.2.4. Робочий час педагогічних та науково-педагогічних працівни- ків, що забезпечують дистанційне навчання за програмами підготовки та перепідготовки фахівців — це обсяг часу Викладачів для виконання на- вчальних, методичних, наукових, організаційних та інших робіт у поточ- ному навчальному році, який не повинен перевищувати річний робочий час, що визначений Кодексом України законів про працю.

Враховуючи підвищену складність підготовки методичного та дидак­тичного наповнення дистанційних курсів у порівнянні з підготовкою мето­дичних матеріалів для інших форм навчання, відбувається перерозподіл робочого часу між методичними та навчальними роботами у бік змен­шення останніх у 1,5 рази.

Підвищення складності викладання дистанційним способом також від­бувається за рахунок принципової інноваційності цієї діяльності, освоєння Викладачами нових видів техніки та суміжних спеціальностей у галузі інформаційних технологій, здобуття ними практичних навичок роботи у різних програмних середовищах і телекомунікаційних мережах тощо.

Максимальне навчальне навантаження науково-педагогічних праців­ників не перевищує 600 годин на навчальний рік, з них не менше 200 го­дин відводиться на інтерактивну взаємодію між Викладачами та особами, що навчаються.

Максимальне навчальне навантаження педагогічних працівників не перевищує 480 годин на навчальний рік, з них не менше 160 годин відво­диться на інтерактивну взаємодію між Викладачами та особами, що на­вчаються.

Педагогічні та науково-педагогічні працівники, що залучені до дис­танційного навчання, крім прав, що передбачені Законом України «Про вищу освіту», мають право на підвищення оплати навчальної, методичної та наукової роботи. Коефіцієнт підвищення рівня оплати залежить від ступеня зростання складності цих робіт.

Рекомендації щодо норм оплати навчальної, методичної та наукової роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників, що задіяні у дистанційному навчанні, наведені у додатку до Положення про дистан­ційне навчання у вищих навчальних закладах.