Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

6.3.3. Програмне забезпечення

Програмне забезпечення дистанційного навчання складають:

. HTTP сервери для підтримки WEB-сайтів та інформаційних ресурсів;

  • системне програмне забезпечення для підтримки роботи серверів і робочих станцій;

  • прикладне програмне забезпечення, за допомогою якого реалізується адміністрування та загальне забезпечення дистанційного навчання, або платформи дистанційного навчання;

  • прикладне програмне забезпечення для Викладачів та осіб, що на­вчаються, за допомогою якого реалізуються конкретні рішення ор­ганізації навчального процесу у дистанційній формі;

  • прикладне програмне забезпечення для створення навчальних ма­теріалів дистанційних курсів (редактори тексту, графіки, відео, зву­ку, анімаційні пакети тощо).

  • програмне забезпечення, що рекомендоване, або розповсюджується навчальним закладом дистанційної освіти для його використання у дистанційному навчанні особами, що навчаються.

6.3.4. Інформаційне забезпечення

До інформаційного забезпечення дистанційної освіти відносяться ін­формаційні ресурси, які використовуються у процесі дистанційного на­вчання (окремі дистанційні курси, електронні бібліотеки, БАДК, інші бази та банки даних, у тому числі й ті, що знаходяться в мережі Інтернет), і забезпечення постійного та швидкого підключення локальних мереж освіт­ніх закладів до цих інформаційних ресурсів.

Мінімальна швидкість такого підключення визначається в залежності від кількості слухачів та інтенсивності навчання.

6.4. Матеріально-технічна база дистанційної освіти

Матеріально-технічна база навчальних закладів включає будівлі, спо­руди, землю, комунікації, обладнання та інші цінності.

Вимоги до матеріально-технічної бази навчальних закладів з дистан­ційною формою навчання визначаються відповідними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами та правилами, що містяться у додат­ках до положень про дистанційне навчання у відповідних навчальних закладах.

Головний принцип при розробленні будівельних норм полягає у тому, що для дистанційного навчання необхідні приміщення, обладнані комп'ю­терною та оргтехнікою, для роботи: викладачів, методистів, адміністра­торів мережевого навчання, програмістів, розробників курсів (з ураху­ванням змінної роботи в мережі Інтернет). Крім того, в цих приміщеннях можуть очно складатися іспити під час екзаменаційних сесій.

Для проведення екзаменаційних сесій навчальні заклади з дистанцій­ною формою навчання можуть використовувати (орендувати) інші примі­щення, що відповідають санітарно-гігієнічним нормам до навчальних при­міщень з комп'ютерною технікою.

7. Фінансові відносини в сфері дистанційної освіти

Освітні послуги, що надають навчальні заклади, інші заклади, орга­нізації та установи за технологіями дистанційного навчання є платними.

Плата за дистанційне навчання може вноситись фізичними та юри­дичними особами.

Плата за навчання осіб із соціально незахищених груп здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, окремих відповідних програм, грантів, добровільних внесків і пожертв.

Фінансування складових інфраструктури системи дистанційної освіти здійснюється за рахунок коштів:

  • державного бюджету, призначених для фінансування Міністерства освіти і науки та інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні навчальні заклади, для виконан­ня відповідних програм розвитку системи дистанційної освіти в Україні;

  • від виконання господарчих договорів;

  • від осіб, що навчаються;

  • отриманих грантів;

  • добровільних внесків і пожертв;

• інших надходжень, що не заборонені чинним законодавством.

Навчальні заклади, організації та установи, що надають освітні послу­ги за технологіями дистанційного навчання, але не входять до системи дистанційного навчання, можуть фінансуватись з тих самих джерел, крім державного бюджету.

Фінансові відносини між навчальними закладами, організаціями та установами в сфері дистанційної освіти здійснюються відповідно до дво­сторонніх або багатосторонніх договорів.

Участь у створенні і використанні Банку атестованих дистанційних курсів відбувається на госпрозрахункових засадах.