Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Глава 3. Організації, які захищають авторські і суміжні права

3.1. Організації України

В Україні існує декілька комітетів, агентств або відомств, що опі­куються соціальним захистом громадян країни стосовно їх автор­ських і суміжних прав.

Перелічимо основні з них:

Державне агентство України з авторських і суміжних прав; див. Додаток

  • Державний комітет України з питань науки та інтелектуальної власності;

  • Державне патентне відомство України;

  • Комітет з інтелектуальної власності;

  • Департамент інтелектуальної власності при Міністерстві освіти України;

  • Державний комітет України по стандартизації, методології та сертифікації тощо.

Про створення Державного агентства України з авторських і суміжних прав

Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 1992 р. 154 (ЗП України. 1992 р, 4. ст. 98) (Із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996 р. № 576)

На виконання Указу Президента України «Про невідкладні захо­ди щодо соціального захисту діячів літератури і мистецтва в умовах пе­реходу до ринкових відносин» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Створити Державне агентство України з авторських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України. За пропозицією Українськогс республіканського агентства з авторських прав (УРААП) створення вказаного агентства провести на базі УРААПу, що ліквідується.

Затвердити Положення про Державне агентство України з автор­ських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України, що додається.

2. Установити, що Державне агентство України з авторських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України здійснює свою діяль- ність за рахунок комісійних відрахувань з усіх видів авторської ви- нагороди і нарахувань до фондів творчих спілок, за надання послуг українським і зарубіжним правовласникам щодо використання тво- рів та об'єктів суміжних прав, інших доходів, а також частково за рахунок республіканського бюджету.

У разі необхідності передбачити для зазначеного агентства ва­лютне фінансування на проведення розрахунків за видання та інші види використання творів іноземних авторів, звуко- і відеозаписів, передач ефірного мовлення інших країн установами Державного ко­мітету України по пресі, Академії наук України, Української теле-радіокомпанії, Міністерства культури України та іншими держав­ними користувачами авторських і суміжних прав за їх заявками на конкретні твори.

  1. (Пункт З втратив чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996р. №576)

  2. Установити умови оплати праці працівників Державного агент­ства України з авторських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України стосовно до умов оплати праці керівників державних ко­мітетів і керівних працівників і спеціалістів центрального апарату державних комітетів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 січня 1992 р. № 10.

  3. Установити чисельність апарату Державного агентства Украї­ни з авторських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України у кількості 40 чоловік.

Дозволити Агентству мати одного заступника голови і колегію у складі 7 чоловік.

6. Державному агентству України з авторських і суміжних прав при Кабінеті Міністрів України взяти на свій баланс основні фонди (приміщення, обладнання) та інше майно, а також фінансові й мате- ріальні ресурси ліквідованого Українського республіканського агент­ства з авторських прав за станом на 1 березня 1992 року.

  1. Установити, що голова, заступник голови та члени колегії Державного агентства України з авторських і суміжних прав при Ка­бінеті Міністрів України за умовами медичного, транспортного і по­бутового обслуговування прирівнюються відповідно до голів держав­них комітетів України, «їхніх заступників і членів колегій.

  2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Ради Мініст­рів УРСР від 31 січня 1978 р. № 78 «Про поліпшення умов роботи Українського республіканського відділення Всесоюзного агентства по авторських правах».

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1992 р. № 154