Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Вилучення з Реєстру

17. Вилучення з Реєстру провадиться Уповноваженою установою у випадках:

  • закінчення строку, на який видано свідоцтво про реєстрацію НЕП;

  • за заявою заявника про вилучення його з Реєстру.

Користування інформацією Реєстру

  1. Користувачами даних Реєстру є навчальні заклади, органи дер­жавної влади, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та окремі громадяни.

  2. Відшкодування витрат на надання додаткових послуг з користу­вання даними Реєстру може здійснюватись на платній основі в порядку, передбаченому наказом МОН України від 01.12.03 р. №798, та згідне переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.03р. №1180.

Додаток №1 до примірного тимчасового Положення про Реєстр навчальних комп'ютерних програм

Заява про внесення до Реєстру навчальних комп'ютерних програм

Заявник

(П.І.Б., фізична або юридична особа)

Поштова адреса (місцезнаходження, постійне місце проживання)

ідентифікаційний код юридичної особи:

ідентифікаційний номер фізичної особи:

№ телефону: № факсу:

просить включити до Реєстру навчальних комп'ютерних програм.

Галузь науки, до якої належить навчальна комп'ютерна програма, та навчальна дисципліна, що підтримується нею

Найменування навчальної комп'ютерної програми, що реєструється:

Автор (и)

(П.І.Б.)

поштова (і) адреса (й), (постійне місце проживання) Особа (и), якій (им) належить авторське майнове право

(П.І.Б., фізична або юридична особа)

поштова адреса (місцезнаходження, постійне місце проживання)

Підпис заявника

(посада, прізвище, ім'я та по батькові, дата) (підпис)

М.П.

Додаток №2 до примірного тимчасового Положення про Реєстр навчальних комп'ютерних програм

Герб України МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СВІДОЦТВО

про внесення навчальної комп'ютерної програми до реєстру навчальних комп'ютерної програм

Серія №

(найменування навчальної комп'ютерної програми)

Автор (и)

(П.І.Б)

(поштова (і) адреса (и), постійне місце проживання)

Особа (и), якій (им) належить авторське майнове право

(П.І.Б., фізична або юридична особа, повне та скорочене найменування юридичної особи)

(поштова (і) адреса (и), місцезнаходження, постійне місце проживання)

Галузь науки, до якої належить навчальна комп'ютерна програма, та навчальний предмет, що підтримується нею:

Дата реєстрації:

Строк дії реєстрації:

Дата видачі свідоцтва:

(посада, П.І.Б.) (підпис)

М.П.

Н.В. Чабанна, зав. відділом

НМЦ засобів навчання МОН України

Плагіат в Інтернет

Плагіат з появою Інтернету перетворився в серйозну проблему. За даними останнього опитування, проведеного професором Доном Маккей-бом (Don МсСаЬе) з Ратгерського університету (Rutgers University), 37% з ЗО тисяч студентів в 34 коледжах США користуються заповітним сору&-paste для копіювання шматків чужих робіт, знайдених у Мережі, у свої власні. В 1999 році таких було тільки 10% . Однак 20% університетських професорів у США вже використовують програмні продукти, що вияв­ляють факти плагіату. Все більша кількість видавництв, юридичних та інших компаній також починають застосовувати в повсякденній діяль­ності програмне забезпечення, що дозволяє аналізувати величезні обсяги текстової інформації та за лічені секунди виділяти в них ідентичні блоки.

Один з популярних інтернет-сервісів, що дозволяють вишукувати пла­гіаторів, створений компанією iParadigms LLC (http://www.iparadigms.com) з Окленда (Каліфорнія). Його історія бере початок в 1996 році, коли роз­роблена фахівцями компанії програма почала використовуватися ви­кладачами Каліфорнійського університету в місті Берклі для аналізу студентських робіт. На відміну від звичайних пошукових систем типу Google, які здійснюють пошук по введеним користувачем ключовим сло­вам, програмне забезпечення iParadigms створює цифровий образ всього документа, що перевіряє, після чого порівнює його з матеріалом в Інтер­неті та у спеціалізованих базах даних, в тому числі на академічних ре­сурсах і в базах даних ЗМІ. Популярність нового сервісу виявилася на­стільки велика, що його послугами з минулої осені стала користуватися навіть Рада Безпеки ООН. Сьогодні детектор плагіату Turnitin (http:// www.turnitin.com) застосовується більш ніж в 2500 вищих навчальних закладах США і більш ніж в 1000 — за кордоном. Комерційна версія програми iThenticate з'явилася в січні 2005 року.

Користування iParadigm обходиться для університетів $500 щоріч­них ліцензійних відрахувань плюс $0,6 за кожного студента. Комерційні користувачі платять $1000 в рік плюс $10 за кожну сторінку проаналі­зованого тексту. Для друкованих засобів масової інформації розцінки визначаються з врахуванням кількості слів в аналізованому тексті й ти­ражу видання.

Аналогічні детектори плагіату пропонують сьогодні на ринку й інші компанії. Багато хто, наприклад Glatt Plagiarism Services, MyDropBox, CFL Software Development, повідомляють про ріст популярності своїх продуктів не тільки в університетських стінах, але й за їхніми межами. Плагіат вишукують компанії, що випускають навчальну продукцію, юри­дичні фірми, інтернет-компанії, а також державні органи. При цьому найчастіше виявляються досить цікаві факти.

Так, приміром, програма iParadigm допомогла газеті The Hartford Courant підтвердити, що президент Центрального університету штату Коннектикут Річард Джадд (Richard Judd) у своєму оглядовому матеріалі використав готові пропозиції не тільки з газети The New York Times, як припустив один із читачів, але й ще із трьох джерел. У цілому 11% його тексту були «запозичені». Попередня спроба перевірити обґрунтованість підозр уважного читача за допомогою звичайної пошукової системи успіху не принесла. Громадянину Джадду довелося достроково перервати свою кар'єру.