Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4.2.2. Організаційні моменти щодо процесу навчання за дистанційною формою

Тривалість навчання за дистанційною формою визначається за одним з варіантів:

  • тривалість навчання регламентується нормативною тривалістю на­вчання, визначеною відповідним навчальним планом;

  • тривалість навчання не регламентується нормативною тривалістю навчання і залежить від індивідуального навчального плану, скла­деного з дотриманням наступності та структурно-логічної послідов­ності вивчення навчальних дисциплін, що визначають зміст освіти відповідного напряму підготовки, перепідготовки, розширення про­філю (підвищення кваліфікації), спеціалізації.

Обсяг, структура і якість знань, умінь і навичок студентів (слухачів) дистанційної форми навчання мають відповідати вимогам державного стандарту освіти, встановленого для відповідних освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів.

Студентам дистанційної форми навчання за програмами підготовки або перепідготовки фахівців, які виконали всі вимоги навчального плану, пройшли державну атестацію, рішенням державної комісії присвоюється відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень та видається державний до­кумент про вищу освіту.

Слухачі, що проходять дистанційне навчання за програмами розши­рення профілю (підвищення кваліфікації), спеціалізації та стажування, отримують відповідні документи про післядипломну освіту.

Зразки документів про післядипломну освіту, здобуту за допомогою дистанційного навчання, затверджуються Міністерством освіти і науки України.

4.3. Професійно-технічні навчальні заклади

Професійно-технічні навчальні заклади у своїй освітній діяльності, що стосується дистанційного навчання, керуються цим Положенням та

Положенням про дистанційне навчання у професійно-технічному навчаль ному закладі.

У професійно-технічних навчальних закладах до розроблення та прий няття необхідної для впровадження дистанційної форми навчання нор мативно-правової бази застосовуються елементи технологій дистанційно­го навчання за окремими навчальними дисциплінами. Для цих дисциплін розробляються та атестуються дистанційні курси (перелік дисциплін ви­значається Міністерством освіти і науки України).

При створенні відповідної нормативно-правової бази професійно-тех­нічні заклади можуть запроваджувати навчання за поєднаною з дистан­ційною або дистанційною формою навчання.

За поєднаною формою можуть навчатись як учні, що отримують про­фесійно-технічну освіту, так і слухачі, що навчаються за програмами кур­сової підготовки, перепідготовки чи підвищення робітничої кваліфікації.

Випускникам професійно-технічного навчального закладу, що навча­лися за поєднаною з дистанційною або дистанційною формою і успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, присвоюється кваліфікація «квалі­фікований робітник» з набутої професії відповідного розряду і видається державний документ про професійно-технічну освіту.

Особам, які навчались за поєднаною з дистанційною або дистанційною формою за програмами курсової підготовки, перепідготовки або підви­щення кваліфікації і успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, вида­ється свідоцтво державного зразка про присвоєння або підвищення робіт­ничої кваліфікації.

Випускникам вищого професійно-технічного навчального закладу, що навчалися за поєднаною з дистанційною або дистанційною формою, може присвоюватись кваліфікація «молодший спеціаліст» і видаватись диплом державного зразка.