Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов - Інтелектуальна властність і комп'ютер...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Розділ II правовий режим науково-технічної інформації

Стаття 5. Право на науково-технічну інформацію

1. Усі громадяни України, юридичні особи, державні органи, органи місцевого і регіонального самоврядування відповідно до Конституції Ук­раїни і цього Закону мають право на відкриту науково-технічну інфор­мацію, яке передбачає можливість вільного її одержання, зберігання, ви­користання і поширення під час здійснення наукової, науково-дослідної, виробничої, громадської та іншої діяльності, що не забороняється чинним законодавством.

2. Режим доступу до відкритої науково-технічної інформації та інфор­мації з обмеженим доступом регулюється чинним законодавством.

Стаття 6. Право власності на науково-технічну інформацію

  1. Науково-технічна інформація відповідно до чинного законодавства є об'єктом права власності.

  2. Підставою виникнення права власності на науково-технічну інфор­мацію є:

створення науково-технічної інформації своїми силами і за свій рахунок; виконання договору про створення науково-технічної інформації; виконання будь-якого договору, що містить умови переходу права влас­ності на інформацію до іншої особи.

  1. Право власності на науково-технічну інформацію, створену кількома громадянами або юридичними особами, визначається договором, укла­деним між творцями цієї інформації.

  2. Право власності на науково-технічну інформацію, створену на кошти державного бюджету, визначається державою як прийняттям загальних рішень, так і встановленням форм договорів між фінансуючим державним органом і виконавцем робіт по створенню науково-технічної інформації.

Науково-технічна інформація, що є об'єктом права приватної або ін­ших форм власності, може переходити в державну власність у разі пере­дачі її до відповідних державних банків даних, фондів або архівів на до­говірній основі. Може використовуватись форма передачі інформації на зберігання або використання без передачі прав власності в повному обсязі.

Стаття 7. Відносини між власниками науково-технічної інформації, її споживачами і посередниками

1. Споживач науково-технічної інформації несе відповідальність за до­тримання прав власника цієї інформації. Він не має права передачі одер­жаної науково-технічної інформації третій особі, якщо це не обумовлене договором між власником і споживачем науково-технічної інформації.

Якщо споживач науково-технічної інформації одержав від її власника або через посередника інформацію, що не відповідає умовам договору між ними, він має право вимагати від власника або посередника безплатногс усунення недоліків у погоджений термін.

У разі відмови власника або посередника добровільно задовольнити за­конні вимоги споживача спір розв'язується в суді або арбітражному суді.

2. Власник здійснює своє право щодо науково-технічної інформації самостійно або через посередника. Відносини між власником і посеред- ником регулюються договором.