Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

21. Облік товарообм опер. Облік надход запасів. Облік вибуття запасів. Облік переоцінки запасів.

При здійс товарообм операцій подібними запасами у п-в, що їх здійсн не виникає доходу. Для обліку товарообм опер неподіб запасами слід керувь ПСБО15 „Дохід” і ЗУ „Про оподатк прибутків п-в”. Відпов до положен сума доходу за бартерним контрактом визнач виходячи із справед варт запасів отрим п-вом зменш чи збільш на суму переданих чи отрим ГК та їх еквів. Облік надход запасів. П-во може отрим вироб запаси шляхом придб за ГК, як внесок до стат кап і шляхом обміну на подібні та неподібні запаси. В залежн від шляхів поступ матер цінностей на в-во їх облік здійс в такому прядку: 1Поступ матер цінностей за плату. 2Отрим матер цінностей внасл обміну на подібні і неподібні запаси (бартер). Врегул госп опер з обміну запасів здійс на підставі ПСБО9”Запаси”, ПСБО15”Доходи”. Запаси оприбутк таким чином: 1Якщо бал варт відпущ товарів є меншою за справед їх варт, то отрим запаси оприбутк за тією варт за якою були відпущ запаси. 2Якщо балан варт є вищою за справе, то отрим матер цінності оприбут за їх справед варт. Для того, щоб запобігти непорозум кожну бартерну операцію слід оформ 2 договора: 1На справедл варт меншої суми запасів оформля договір про товарообм опер. 2На суму доплати оформ договір купівлі-продажу. Особлив бартеропер є те,що сума податк зобов і сума подат кредиту визнач виходячи із справедл вартос запасів,що обмінюються. Облік вибуття запасів. 1Списан вир запасів внаслідок їх крадіжки або псування. Вир запаси можуть бути спис з балансу внасл їх крадіжки або псува. 2СВЗ з балансу через невідповід критеріям активу. Це рес, які контролює п-во і викор яких як очік, забезпеч одерж у майбут ек вигод. Тому, спис активу з балансу здійс у разі неможл одерж в майб ек вигод від його викор. 3СВЗ з балансу у зв'язку з їх реаліз. 4СЗ у зв'язку з передач їх до стат кап ін п-ва. 5СВЗ внасл їх безпалат переда. 6СЗ внасл надзвич подій (стих лих,пожеж, техногених катастроф). Їх обліков на рах 99 ”Надзвич в-ти”. Облік переоц запасів. Переоцінка запасів зійсн на основі ПСБО 9 ”Запаси”. Відпов до цього стандар запаси повинні відобр в обліку за найменш з 2-х оцінок, або перв чи чистою варт реалізації. Чиста вартість реаліз очікув ціна при реаліз запасів в умовах звич діял.Тому запаси можна тільки уцінювати, дооцінка запасів не допуск. Суми проведеної уцінки відобр на рах946 в кореспї з матер рах. В разі збільш варт раніше уцінених запасів на суму такого збільш склад аналог коресп методом червоного сторно.

23.Особливості обліку мшп.

До малоцінних і швидкозношуваних предметів (МШП) належать предмети, термін експлуатації яких не перевищує один рік. Питома вага використання МШП на проведення навчальних і наукових робіт, на господарські потреби установ у порівнянні з використанням інших матеріальних цінностей на потреби установ є незначною, однак перехідні запаси МШП порівняно з матеріальними запасами досить великі.

За складом МШП поділяються на дві групи:

— інструменти і пристрої загального і спеціального призначення, використовувані в кабінетах, відділеннях, лабораторіях, майстернях, дільницях установи;

— швидкозношуваний господарський інвентар, використовуваний в установі для господарських потреб.

Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух МШП, що належать установі та знаходяться в складі запасів, призначений активний субрахунок № 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети на складі і в експлуатації».

У бюджетних установах в розмірі вартості МШП утворюється фонд у МШП, обліковуваний на пасивному субрахунку № 411 «Фонд в МШП за їх видами», який є грошовим виразом коштів, вкладених у МШП, що перебувають у безпосередньому розпорядженні установи.

За дебетом субрахунка № 221 відображаються за договірною вартістю (без ПДВ) придбані або виготовлені МШП, за кредитом — відпускання МШП в експлуатацію зі списанням на зменшення фонду МШП.

Згідно з Псбо9 «Запаси» МШП мають строк служби не більше 1го року або нормал опер циклу, якщо він перевищ 1рік. До МШП відносят: інструменти, приладдя, госп інвентар, спец оснащення, спецодяг, спецвзуття. Малоцін засоби поділ на 2 групи: оборот (строк кор викор менше року або менше 1го опер циклу, якщо він перевищує рік, рах.22) і необорот (строк кор викор більше року або більше 1го опер циклу, якщо він перевищ рік, субрах 112 «Малоцінні необор матер активи»). Якщо строк корис експл МШП перевищ 1 рік, їх включ до складу необор активів і їх варт аморт-ть. Необор малоцінні активи обліков згідно з ПСБО7 «ОЗ» на такі активи не розповсюдж дія ПСБО9 «Запаси». На МШП які віднос до складу запасів знос не нарах, а варт передан в експл МШП виключ зі складу активів шляхом її спис на в-ти періоду з подальш орг-єю операто кікіс обліку таких предметів за місцями експл і відпов особам протягом терміну їх факт викор. Отже, якщо МШП вже викор і строк їх експл не перевищ 1го року, їх кін варт визнач в-ми того пер в якому вони були перед в експл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]