Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

11. Облік ам-ї оз. Методи нарахування амортизації оз. Нарахування амортизації оз методом зменшення залишкової вартості. Амортизація в податковому обліку.

Нарах-ня ам-ї здійсн-ся протягом строку експл-ї об’єкта , який встан-ся під час зарах-ня на баланс. Відоб-ся на рах-х „Знос ОЗ” і „Знос ін. необ.мат.А”. Нарах-ня ам-ї: почин. з міс., наступного за міс, в якому об’єкт ОЗ визнано активом; прип-ся з міс., наступ. за міс. вибуття об’єкта з ОЗ; при-зуп-ся на період реконст-ї, модерн-ї, дообладнання і консервації ОЗ. Проводи-ться щомісяця.Усі довгостр-ві Мат.А, крім землі, мають обмеж. строк експл-ї, тому їх в-сть необх. Розподіл. на в-ти протягом усього часу їх експл-ї; у БО „ам-я” - відобр-ня поступового спис-ня в-сті ОЗ на ви-ти; ам-я є процесом розподілу в-сті.Нарах. ам-ї ОЗ методом зменшення залишко-вої вартості. Річна сума ам-ї (АВ) визн-ся як добуток залиш. в-сті (ЗВ) об'єк­та па поч. звіт. року або первісної в-сті (ПВ) на дату поча. нарах. ам-ї та річної норми ам-ї. У % вона обчис-ся як різниця між 1-ею та рез-том кореня ступеня к-сті років ко-рисного викор-ня об'єкта (Т) з рез-ту від ділення лік від-ї в-сті (ЛВ) об'єкта на його ПВ. Річна сума ам-ї: АВ = ЗВ * На; ЗВ = ПВ – Зн. Норма ам-ї: На= (1- ЛВ/ПВ)*100% Методи нарах-ня ам-ї ОЗ. Прямолін-й: річна сума ам-ї = діле-нням в-сті, яка ам-ся, на очікуваний період часу викор-ня ОЗ; метод прискор-еного зменш. ЗВ річна сума ам-ї = добуток ЗВп на поч.звіт. року і норми ам-ї, обчис-ї, виходячи з очік. період у часу, викор-ня об’єк­та ОЗ, яка подвоюється; кумулятивний: річна сума ам-ї = добуток в-сті об’єкта, який ам-ся, і кумулят. коеф.; метод зменш-ня ЗВ: річна сума ам-ї= до-буток ЗВ на поч.звіт. року або ПВ на дату поч.нарах-ня ам-ї та річної норми ам-ї. Річна норма ам-ї=різниця між 1цею та рез-том кореня ступеня к-сті років корисного викор-ня об’єкта з рез-ту від ділення лікв-ї в-сті об’єкта на його ПВ.

Аморт ОЗ - це системат розподіл варт, що аморт (перв мінус ліквід) варт ОЗ протягом строку їх корис викор. Об'єктом аморт є вартість ОЗ. Не підляг амор варт землі, а також варт незавер кап інв. Нарах аморт здійс протягом строку кор викор (експл) об'єкта, що встановл п-вом при визнанні цього об'єкт актив (при зарах на баланс) і припин на період його реконстр, модерніз, добудув, дообладн й консервац. Сума нарах аморт в обов'язк порядку відобр в примітках до фін звітн при розкрит інформ про основ кошти. Щоб правильно нарах аморт об'єкта ОЗ, необх: визнач строк корис викор; розрах ліквід варт об'єкта; визнач м-д нарах аморт для кожно об'єкта ОЗ. Нарах аморт почин з місяця, що настає за міс введ об'єкта ОЗ в експл, здійсн щоміс, а припин з міс, що настає за міс вибуття об'єкта ОЗ. Нарах аморт припин, почин з місяця, що настає за міс перевед об'єкта ОЗ на реконстр (добудуван, консервац); відновл з міс, що настає за міс введ в експл після заверш реконстр (добудув, консервац). При нарах аморт ОЗ застося такі м-ди: прямолін, кумулятив, виробн, зменш залиш варт, прискор зменш залиш варт, податковий. М-д зменш залиш варт річна сума аморт визнач як добуток залиш варт об'єк на поч звітн року або перв варт на дату поч нарах аморт й річн норми амор. Порядок нарах аморт при викор м-ду зменш залиш варт: встановл строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах варт, що аморт-ся (перв мінус ліквідац); розрах річна норма аморт; річна сума аморт розрах множенням перв варт на дату поч нарах аморт на річну норму аморт; На=(1 - к-ть р-в експл корінь з ЛВ/ПВ)* 100%; річна сума аморт розрах множен залиш варт на поч звітн року на річну норму аморт; місяч сума аморт визнач розподілом річн суми аморт за повний рік корис викор на 12; в остан рік строку корис викор (експл) об'єкта ОЗ нарах аморт здійсн в розмірі всієї залиш варт (мінус ліквід варт). Подат м-д. П-во може застос норми й м-ди нарах аморт, передбач подат зак-вом. При цьому варто мати на увазі, що застос м-ду нарах аморт, що застос в подат обліку, із застос установ ЗУ «Про прибуток норм», приведе до завищ показн залиш варт ОЗ і заниж норм аморт відрах, тобто до завищ оцінки активів і доходів (приб) у фін (бухг) звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]