Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

121.Облік інвестицій в асоційовані компанії

Облік інвес-й в асоц-ні компанії регламентується МСБО 28 "Інвестиції в асоц-ні компанії".Асоц-ною компанією є під-во, в якому інвестор має суттєвий вплив (володіє не менше ніж 20% акцій). Осн.методом обліку інвес-й в асоц-ні компанії є метод участі у капіталі. Згідно з цим методом інвес-я в асоц-ну компанію відображається за соб-тю. У подальшому вар-ть інвестиції коригується (збільшується або зменшується) на частку інвестора в прибутках (збитках).Облік інв-й в асоц-ні компанії ведеться на активному рах-ку "Інвестиції в асоц-ні компанії".Д-т"Інвестиції в асоц-ні компанії" К-т"Грошові кошти".Вар-ть інвестицій в асоційовані компанії збільшується на частку інвестора в сумі чистого прибутку асоційованої компанії, яка становить дохід інвестора від участі в капіталі:Д-т"Інвестиції в асоц-ні компанії" К-т"Дохід від участі в капіталі асоц-х компаній"За умови збиткової д-ті об'єкта інв-ня:Д-т"Втрати від участі в капіталі асоц-ї компанії"К-т"Інвестиції в асоц-ні компанії".Компанії-інвестори отримують від асоц-х компаній дивіденди, суми яких відносяться на зменшення балансової вартості інв-й. Д-т"Грошові кошти" К-т"Інвестиції в асоц-ні компанії"або а) на суму оголошених дивідендів, що підлягають отриманню: Д-т"Деб-ка забор-ть за нарахованими дивідендами"К-т"Інвестиції в асоц-ні компаній"б)на суму отриманих дивідендів:Д-т "Грошові кошти"К-т "Деб-ка забор-ть за нарахованими дивідендами"

Порядок обліку інвестицій в асоційовані компанії регул-ся МСБО №28 «Інвестиції в асоційовані компанії».

Асоційованою компанією вважається підприємство в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є ні дочірнім ні спільним п-ством інвестора.

Основним методом обілку інв-й в асоційовані компанії є метод участі у капіталі, згідно з цим методом інв-ї в асоційовані компанії оцінюються за собівартістю.

Проводки:

1. вкладено інвестиції в асоційовані компанії Д «Інвестицій в асоційовані компанії»К «ГК» 2. отримано суму доходу від участі в капіталі Д «Інвестицій в асоційовані компанії» К «Дохід від інвестицій» 3. Отримано кошти від проведення інв-й Д «ГК» К «Інвестицій в асоційовані компанії» 4. за умови збиткової д-сті Д «Витрати від учасні в капіталі асоц-ї комп-ї» «Збитки від інвестицій» К «Інвестицій в асоційовані компанії»

123. Склад консолідованої фін-ї звітності.

Згідно з МСБО №27 консолідованою групою вважається об’єднання п-ств, до складу якого включається материнська компанія та всі інші дочірні п-ства.

Дочірня компанія – компанія, яка перебуває під контролем іншої, за умови, що 50 % акцій належить вказаній материнській компанії.

Материнська компанія – компанія, яка має одне або декілька дочірніх п-ств та здійснює контроль за їх д-стю.

Консолідована фінансова звітність - фінансова звітність, яка відображає фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

Створення консолідованої групи регулюються МСБО №3 «Об’єднання бізнесу», відповідно до нього облік може вестися 2 методами: 1) метод придбання; 2) метод об’єднання інтересів.Основними формами звітів, які входять до КФЗ є:1) консолідований баланс;

2) консолідований звіт про прибутки і збитки;

3) консолідований звіт про рух ГК;4) примітки до консолідованої звітності.

Для формування консолідованої звітності материнське та дочірні підприємства подають свої фінансові звіти, скла­дені за однаковий період і на ту саму дату балансу.

Консолідовану фінансову звітність необхідно відрізняти від зведеної. Важливим моментом тут є те, що з утворенням вище згадуваних груп виникає економічна одиниця, в котрій дочірні та асоційовані підприємства є економічно пов’я­заними, але юридичне незалежними суб’єктами. Тому про­стого сумування статей балансу, звіту про фінансові ре­зультати та інших звітів недостатньо для отримання ре­альної картини функціонування групи підприємств. Для цього необхідна консолідована звітність, складена з ви­користанням спеціальних методів, що усувають спільні статті і подвійний рахунок. Методи узагальнення облікової інформації у фінансовій звітності об’єднаних підприємств ·Зведення ·Консолідація ·Зведена звітність ·Консолідована звітність ·Механічне додавання показників звітів ·Постатейне об’єднання ·Виключення ·Складання консолідованих звітів в Україні є обов'язко­вим для господарських суб'єктів, що мають дочірні підприє­мства. Критерії необхідності представлення кон­солідованої фінансової звітності материнським підприємством групи є: ·наявність контролю над дочірнім підприємством.; ·економічна сумісність передбачає, що діяльність дочірнього підприємства пов'яза­на або подібна з діяльністю головної компанії. Так, наприк­лад, підприємство-виробник і банк не задовольняють вимозі сумісності, а тому їх звіти не підлягають консолідації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]