Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

24.Суть поняття та класифікація готової продукції. Документальний облік готової продукції. Особливості обліку готової продукції. Облік браку за його видами.

Готовою продукцією є виріб (або напівфабрикат), послуга, робота, що пройшли всі стадії технологічної обробки на даному підприємстві, відповідають затвердженим стандартам або умовам договору, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або замовникові – покупцеві згідно з діючим порядком прийняття продукції.

Класифікація готової продукції:

1. За формою: - уречевлена (матеріальна); - результати виконаних робіт;

-результати наданих послуг.

2. За ступенем готовності: - готова продукція;- напівфабрикати – продукти окремих технологічних фаз, якій повинні пройти одну або декілька технологічних фаз обробки, перш ніж стати готовою продукцією; -незавершене виробництво;

3. За технологічною складністю: - проста; - складна:

Надходження з виробництва готової продукції оформляється накладними, специфікаціями, прийомними актами та іншими первинними документами.

Відпуск готової продукції покупцям оформляється накладними. В якості типової форми накладної використовується форма № М-15 "Накладна на відпуск матеріалів на сторону".

У залежності від галузевої специфікації організації можуть застосовувати спеціалізовані форми накладних та інших первинних документів із зазначенням у них обов'язкових реквізитів.

Підставою для виписки накладних є розпорядження керівника організації або уповноваженої ним особи, а також договори з покупцем (замовником). Накладні форми М-15 виписуються на складі або у відділі збуту у чотирьох примірниках і передаються в бухгалтерію для оцінки в журналі реєстрації накладних на відпуск готової продукції і підписи їх головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою.

ГП - це сума в-т понесен на процес спожив вир-х запасів які пройшли всі стадії технологіч циклу і рез-т від якого відпов стандартам. За ступенем готовн є ГП напівфабрикати і незавер в-во. За технологіч складн є проста і складна (основ, побічна, супутня) ГП. Докум облік ГП. ГП при прийнятті на склад оформ накладними, обліков за видами і сортами у натурал і вартісн вираж, тобто обліков на п-ві у місцях зберіг за окремими видами у встановл 1цях вимірюв. Облік ГП на складах і в бух-ї оформл у книгах або складс картках на підставі прийм-здавал докум. Передачу ГП на склад оформ накла, відомос, прийм-здавал актами або ін первин докум. Випуск ГП покупцеві оформ накладною або прийм-здавал актом. На складі в МВО облік прод ведеться за кожним наймен у к-му вираж в одному з реєстрів: картках складс обліку, оборотних відомос, матер звіті. Для забезпеч точності оліку руху ГП у бух-ї на підставі первин докум із прибутку і видатку ведуть нагромадж відомості випуску ГП у натур і вартіс вираж, а також нагромадж відомість відвантаж прод. Інформ про наявн і рух ГП п-во відобр на рах26. По Д відобр надходж ГП власного в-ва за факт вироб с/в, По К списання. Брак це ГП, яка випущ з основ в-ва, але яка не відпов стандартам якості. Вся бракована прод поділ: 1 В залежн від місця виявл- внутр і зовн. 2 В залежн від ступеня втрати корисності- виправ і остаточ. Облік браку здійс на рах24. По Д збільш, по К спис. Також є ще брак якого технічно уникнути неможливо, такий брак буде віднос до загалвиробничих в-т і списув на основне в-во між видами в-ва. Брак якого неможливо уникнути: 1 Відобр спис браку з основ в-ва:Д24 К23. 2 Спис брак на загалвир витрати Д91 К24. 3 Розпод в-ти від браку між видами в-ва: Д23 К91. (Якщо даний брак більше норми загалвир витрат на суму різниці буде складено коресп Д90К91). Виправний брак: 1 Списано з основ в-ва виправ брак Д24 К23. 2 Відоб в-ти які понес на виправ браку Д24 К20,22,66,65. 3Відоб понесені витрати як ДЗ працівників винних у допущ браку Д375 К24. 4Погаш ДЗ працівників виних у допущ браку Д66 К375. 5 Включ варт браков прод, виправл і готової до спис до складу основ в-ва Д23 К24. Остаточн брак. 1Спис варт остаточ браку Д24 К23. 2Відоб претензії постач сиро щодо її якості і як наслідок допущ браку Д374 К24. 3Спис суму податк кредиту через неякісну сиров(червоним сторно) Д641 К631. 4 Відоб зарах суми недоотрим подат кредиту до складу претензії постач Д374 К631. Якщо браков прод виявлена у покупців і нам висув претензію або поверт прод то ми втрач суму отрим доходу а і у нас вин подат зобов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]