Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

42. Облік доходів і витрат від операційної оренди. Облік витрат і доходів від операційних курсових різниць. Облік доходів та витрат від одержаних і визначених штрафів,пені неустойок.

Операц. ор-ю вважаються операції з передачі необорот. активів у тимчасове платне користування з обов’язковим поверненням власнику активів.За таких умов майно що залишається обліковуватися на рах.БО орендавця і на це майно нарах. амортизація.Облік такого майна ведеться на окремому анліт.рах. який відкрив-ся до відповід. суб.рах. з обліку майна що було передане в ор-у.Амортиз. на таке обладнаня від-ся в складі інших ви-т операц. д-сті по д-ту 949.Зобов’язання орендаря відоб-ся у складі доходу в такому порядку: -якщо здача майна нерухомого є осн-м видом д-сті по к-ту 703 -в інших випадках по к-ту 713.На субрах.713 узагальнюється інформація про доходи від оренди (крім фінансової)майна ,якщо ця д-сть не є предметом створення п-ства. Через різницю в курсах валюти на момент видачі коштів підзвіт і на момент їх списання виникають: -в-ти від операційної курсової різниці 945рах. -доходи операційної курсової різниці 714рах. На субрахунку 714 узагальнюється інформація про доходи від курсових різниць за активами й зобов’язаннями п-ства пов’язаними з операційною д-стю п-ства. На субрахунку 945 ведеться облік витрат за активами й зобов’я-заннями операційної д-сті п-ства від зміни курсу гривні до іноземної валюти. Відображені в-ти від операційних курсових різниць по дебіторській заборго-ваності за товари д-т 945 к-т 362. Відображені в-ти від операц. курсових різни-ць по кредиторській заборгованості постачальникам за товари д-т632 к-т945. Відповідно неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник зобов’язаний передати кредиторові у випадку порушення свого зобов’язання. З цього визначення виходить, що неустойка - це додаткове зобов’язання, що починає обтяжувати боржника з моменту невиконання або неналежного виконання ним основного зобов’язання, тобто з моменту порушення боржником прав кредитора (але, якщо боржник не визнає такого обтяження, то в подібних ситуаціях необхідне рішення суду). На субрах715 узагальнюється інформація про штрафи,пені,неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів,які визнані боржниками або щодо яких одержані рішення суду,арбітражного суду про їх стягнення,а також про суми з відшкодування зазнаних збитків. На субрах.948 «визнані штрафи, пені, неустойки» ведеться облік визнаних економічних санкцій за не виконання п-ством законодавства та умов договорів. 713 «Дох від опер оренди», 714 «Дох від опер курсов різниць», 715 «Одерж штрафи, пені, неустойоки», 945 «Втрати від опер курсов різниць».

46. Облік втрат від уцінки необ акт і фін інвест.

Уцінка 1)на суму уцінки необ акт Д975 «уцінка необ акт і фін інв» К10, 2)На суму уцінки зносу Д13 К10. Якщо поперед була провед дооцін, а сума наступ  уцінки перевищ  суму дооцінки 1)Д423 «Дооцінка активів" К10, 2) Д975 К10 3)Д13 К10.

Облік втрат від уцінки реоборотних активів і фінансових інвестицій відображається на рахунку 975. За дебетом рахунку відображається визначення витрат від уцінки необоротних активів, а по кредиту – списання уцінки на рахунок 79. Сума оцінки залишкової вартості об’єктів включають до складу витрат здійснюючи таку кореспонденцію Д 975, К 10. При уцінці об’єктів раніше до оцінених відображають зменшення суми іншого додаткового капіталу в сумі що не перевищує суми переоцінок Д23, К10, а сума уцінки що залишилась – на витрати звітнього періоду Д975, К10.

Втрати від зменшення корисності раніше переоцінених активів списують за рахунок перевищення дооцінок над уцінками та на збільшення інших витрат, якщо залишились ще витрати.

43. Облік доходів і витрат з витрат від знецінення запасів. Облік д-ів і вит-т з нестач і втрат від псування цінностей та відшкодування раніше списаних активів. Облік д-ів і вит-т з ін. д-ів і вит-т від операц-ї д-ті.

Втрати від знецінення запасів наприкінці звітного періоду списуються на фінансові результати: Д-т рах. 791 «Результат основної діяльності»К-т рах. 946 «Втрати від знецінення запасів». В умовах зростання цін на товарно-матеріальні цінності в результаті подальших переоцінок необхідно порівнювати облікову вартість раніше уцінених запасів з їх новою вартістю, що складалася на ринку. Якщо ринкова вартість раніше уціненого товару збільшилася і перевищила його первинну вартість до переоцінки, то вартість такого товару визначається на рівні первинної вартості. В БО на суму раніше здійсненої уцінки запасів робиться запис способом сторно по дебету рахунка 946 «Втрати від знецінення запасів» у кореспонденції з кредитом рахунків обліку запасів цінностей (20 «Виробничі запаси», 26 «Готова продукція» та ін.).

На рах. 94 „Ін. витрати операційної діяльності" ведеться облік витрат операц. діяльності під-ва, крім витрат, які відображ-ся на рах-х 90, 91, 92, 93. До таких витрат належать: витрати на дослідження і розробки;собівартість реалізованої іноземної валюти;собівартість реалізованих виробничих запасів;втрати від знецінення запасів; нестачі та втрати від псування цінностей; визнані штрафи, пені, неустойка за невиконання підприємством законо­давства і умов догово-рів; За Дт цього рах. Відображ-ся сума визнаних витрат, а за Кт списання на рахунок 79 „Фін.і результати". На субрах. 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей" відображається інф-я про суми нестач і втрат від псування матер. та ін. цінностей (включаючи грош. кошти), виявлених у процесі їх заготовле-ння, зберігання та продажу, незалежно від того, підлягають вони віднесенню на рах-ки обліку витрат на вир-во (витрат на продаж) або винних осіб. Поря-док списання сум нестач, крадіжок і втрат від псування цінностей регул-ся законодавчими та установчими документами.Виявлена покупцем при прийма-нні товарів, які надійшли від постач., нестача або псування не більше передба-чених у договорі величин відноситься в Дт 947 в кореспон. з Кт 60, а сума втрат понад передбачених у договорі величин, пред'явлена постач-м або ТО, – в Дт 76. Недостачі і втрати від псування цінностей з вини МВО відносяться на їх рах. записом: Д-т 375 К-т 716 .Якщо на час виявлення нестачі ВЗ конкретні винуватці не встановлені, то вартість такої нестачі відображається на позаба-лансовому рах. 07 «Списані активи», субрах. 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Після встановленняосіб, які повинні відшко-дувати витрати, належна до відшкодування сума зараховується до складу де-біторської заборгованості в дохід звітного періоду записом: Д-т 375 К-т 716.

В обліку суми інших дох-ів від операційної діяльності під-ва відображу. на рах. 71 „Інший операційний дохід" на від­повідних субрах, а саме на 719,,Ін.д-ди від операційної д-ті”. Сума визнаних доходів зменшується на суму непрямих податків у складі цих доходів, а чистий дохід списується на субрах. 791 „Ре­зультат основної діяльності". На рах. 94„Інші витрати операційної діяльності" ведеться облік операційних витрат, не пов'язаних із виробни­цтвом і реалізацією продукції. На субрах. 949 “Інші витрати операційної діяльності” узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94, зокрема витрати житлово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкільних закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого та культурного призначення тощо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]