Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

55. Функції, предмет та об’єкти уо.

Основними функціями у.о. є:- інформаційна - забезпечення керівників усіх рівнів управління інформацією, яка необхідна для поточного планування, контролю й прийняття управлінських рішень;- комунікативна - формування інформації, яка є засобом внутрішнього комунікативного зв'язку між рівнями управління і різними структурними підрозділами одного рівня;- контрольна - оперативний контроль і оцінка результатів діяльності внутрішніх підрозділів і підприємства загалом для досягнення мети;- прогностична - перспективне планування і координування розвитку підприємства в майбутньому на підставі аналізу й оцінки фактичних результатів діяльності.Предметом у.о виступає сукупність об’єктів в процесі всього циклу управління підприємством. Об’єктами обліку виступають виробничі ресурси (запаси, обладнання, трудові ресурси) та господарські процеси.

Предметом УО є контроль за форм с/в прод (р-т, п-г) в розрізі центрів відпов-сті,а також пошук резервів по зниж в-т. Обєкти УО поділ на:1Вир-чі реси-рес, які повяз із здійсн вироб діял. Н-д:необор активи(оз, нематер активи, ін необор матер активи), обор акт в част оборот запасів, трудові рес. Особл викор таких рес є те, що при веденні УО на п-х визрів потреба щодо введ персонал відпов-сті праців-в за викор таких вироб рес. 2Госп процеси- процес постач, процес в-ва, процес реаліз, процес створ на п-ві відпов орг-ної стр-ри, яка є базою для побудови УО. М-д вивч УО явл собою сукупн методів з ін ек дисциплін. До них віднос:1М-ди фін (бух)обліку. 2Методи ек аналізу: факторн м-д. 3М-д статист (індексний). 4Загальнонаук методологіч м-ди дослідж: спостереж, порівнян, індук, дедук. 5Матем м-ди: матем програмув. 6Спеціал інженер розрах, які викор при розрах калькул продукції(робіт,послуг).

56. Етапи розвитку уо.

Період формування та розвитку у.о можна розділити на три етапи.1 етап розвитку у.о продовжувався до 30-их років ХХ ст. і фактично майже нічим не відрізнявся від роз-витку в цілому бух.обліку, який виступав в основному засобом реєстрації господарських операції методом подвійного запису і формування фінансової звітності. У свою чергу, у. о, орієнтувався здебільшого на питання калькулювання собівартості продукції. 2 етап розвитку у.о розпочався в середині 30-их років ХХ ст. і був пов’язаний з винайденням нової системи калькулювання собівартості. Зважаючи на вимоги часу, було прийнято рішення розмежувати витрати підприємства на змінні (без-посередньо пов’язані з виробництвом продукції) та постійні (списуються на фінансові результати звітного періоду). Нова система каль-кулювання, яка виникла у США і отримала широке розповсюдження в 50-их роках, отримала назву “директ-костинг” (див. розділ 6). З то-го часу курс управлінського обліку став обов’язковим при підготовці менеджерів у країнах ринкової економіки.3 етап розвитку у.о розпочався в 70-их роках ХХ ст. Він пов’язаний із значним зростанням ролі стратегічної (прогнозної) інформації, необхідність якої зумовлюється потребою постійної оцінки положення підприємства на ринку і координації його діяльності. На сьогодні управлінський облік, спираючись на менедж-мент, маркетинг, аналіз господарської діяльності, реалізує функцію за-безпечення керівництва інформацією для розробки як поточних, так і довгострокових цілей діяльності суб’єктів господарювання.

Розвиток УО формув 4 етапами: 1Зародж УО. 2Формув. 3Розвиток. 4Інтеграц. І.Зародж УО віднос до кХІХ-пХХст.Х-м для цього етапу було веден обліку в-т з метою визнач с/в р-т,п-г та зведен в-т вцілому. ІІ.Формув УО х-не для періоду 30-60рХХст.Для даного етапу х-м є примінен в країнах з ринк ек такого м-ду обліку в-т як стандарт-кост, який давав можлив здійсн облік в-т на в-во прод (р-т,п-г) виходячи із встанов наперед стандартів, які явл собою гранич допуст велич викор рес на 1цю виготов прод (р-т, п-г). При цьому факт с/в прод повин = станд с/в, яка вирахов по затвердж станд. У випадку виявлення відхилень між факт і стандарт с/в вони підляг відшкод за рах винних осіб. ІІІ.Розвит УО х-ний для пер 70-90р.Для даного періоду х-м є широке примінен компютер, інформ технологій, а також автоматизац в-ва. В звязку з цим виникає потреба у викор інфор оператив обліку з метою здійсн еф-го упр-ня і контролю за діял субєкта. ІV.Інтеграц УО від 90р і до нашого часу.Суть полягає в тому, що УО перетвор у стратегіч. Це озн, що для здійс еф-х упр-их рішень з боку менеджера недостат викор тільки облікову інформ, оск визріває потреба і у необлік інформ: служби марк-гу, відділу план-ня, вир відділу з метою розробки стратег розвит п-ва на майбут.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]