Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

18. Суть поняття дебіт заборг (дз). Склад дз. Облік розрах з покупц і замовн. Облік резерву сумнівних боргів.

Порядок і принципи формув інформ про ДЗ в обліку, у фін звітності регул П(с)бо 10 «ДЗ». Облік розрах за ДЗ ведеться у випадку коли її варт можна достовірно оцінити, а також коли існує ймовір отрим певних ек вигод у майбут. Поточна ДЗ визнач активами одночасно з визн доходу від реалізов прод, робіт, послуг. Момент виникн ДЗ обліков виходячи з П(С)БО 15 «Доходи». Відпов до якого ДЗ визнач активом якщо: 1 Покупцеві передані всі права пов’яз з цими ризиками, а також вигоди від права власн на прод. 2 П-во надалі не здійс управління прод, роб-ми и посл-ми. 3 Сума доходу не може бути достовірно оцінена. Склад ДЗ. ДЗ є довгостр і поточн. До довгострї ДЗ віднос суми заборг, яка не виникає в ході нормал операц діял і буде погашена після 12міс з моменту відобр її у балансі. До цього виду забор віднос суму утвор через інвест і фін діял п-ва. Поточ ДЗ виникає у ході нормал операц циклу, або яка буде погаш протяг 12міс з моменту її реєстр в балансі. Поточ ДЗ є 2-х видів: ДЗ за прод, роб-ми і пос-ми; ін ДЗ (заборг за розрах). Облік розрах з покупцями і замовн. Реалізац гот прод і ін матер цінност відбув в порядку обліку розрах з покуп і замовн. В залеж від способу розрах (передоплата, післяоплата, часткова оплата) у п-ва виник ДЗ різного терміну строковос. Протягом терміну ДЗ у п-ва-постач на суму реаліз прод обліков заборг як поточні оборот активи. Планом рах передбач облік розрах з покуп і замовн проводити на рах 361 і 362. За Д цього раху відобр збільш ДЗ з одночас збільш доходу. За К361 відобр зменш ДЗ в порядку зрост(погаш) розрах з покуп і замовн. Аналіт облік розрах з покуп і замовн ведет в розрізі окрем покупців по кожній сумі (пред’явло рах ДЗ). Облік резерву сумнівн боргів. Планом рах передб рах38 «Резерв сумнів боргів» (контракт рах). По Д відобр збільш суми боргу, яка відпов критерію сумнівн у коресп з різними витратн рах. По К відобр списан сумнівн заборг. Аналіт облік по цьому рах 38 ведеться або за боржниками або термінах непогаш ДЗ. Кредитов залишок по рах38 відобр у балансі і є регулюючим показником для визнач чистої реаліз вартості ДЗ. ДЗ включ за чистою реалізац вартістю (перв варт ДЗ - резерв сумнівних боргів). Способи визнач резерву сумнівн боргів: виходячи з платоспромож окремих дебіторів; на основі класифікац ДЗ. Незал від обраного методу резерву сумнівн боргів сума резерву визнач як добуток перв варт ДЗ за тов, роб, посл і коеф сумн. Резерв сумнівн боргів можуть не створ на п-вах які здійс реаліз товарів за передопл і на п-вах роздрібн торгівлі, які здійсн реаліз за готівкою. Безнадійна ДЗ відобр на позабаланс рах 071.

21.Особлив обліку запасів. Суть поняття запаси. Визнач і класиф запасів. Первин облік з руху запасів.

Жодне п-во як у сфері матер в-ва,так і у вироб сфері не може обійтися без запасів. Порядок відобр в обліку та фін звітності інформ про тмц визнч П(С)бо 9”Запаси”. Запаси- активи, які зберіг п-вом для наступ реаліз, які перебув у процесі в-ва з метою наступ реаліз, які зберіг для спожив при в-ві прод,

викон робіт, надан послуг для управл п-вом в умовах звич госп діял. Визнач і класиф запасів. Запаси визнают активами, якщо існує можливість у майбут певних ек вигод від їх викор і їх варт може бути достовір оцінена. В обліку запаси відобр за певною варт до складу якої вход: 1В-ти, які несе п-во згідно з договор постач запасів. 2Суми ввізного мита та митні збори.3Суми непрям податків, які не відшкодов з бюдж. 4Трансп-заготів витрати. 5Ін в-ти, які безпосеред пов'яз з придб запасів і доведен їх до стану придат до викор (прямі матер в-ти, прямі в-ти на оплату праці і соц страх ) ін прямі в-ти на доопрацюв і покращ якіснотехн х-к. Не включ до перв варт: 1Понаднормові в-ти і нестачі запасів. 2В-ти на сплату % за корис позиками, отрим на придб запасів. 3В-ти на збут. 4В-ти на сплату непрямих податків, які відшкодов з бюджету. Первин облік з руху запасів. Для веден складс обліку вир запасів затверд Мінстат У типові форми первин докум з обліку сир та матер: Журнал обліку вантажів, що надійшли; Акт спис доручення; Матер прибутк ордер; комерц акт про прийм матер - оформл в разі розбіжностей по к-сті і якості факт обліку із даними зазнач в супровід докум: Тов-трансп накл - оформл при отрим запасів безпосеред від постач, який доставл сторонньою трансп орг-ю; подат накладна - це супровід докум до тов-транс накладної в якому вказ: наймен матер цінностей, одиниці виміру, к-ть одиниць, варт однієї одиниці без ПДВ, сума ПДВ на 1цю прод,

загал варт цінностей без ПДВ і загал сума ПДВ, загал вартість з ПДВ; Матер ярлик всі матер цінн зберіг на складі за однорід групами, які мають свої номенклат №. Тут відобря номенкл № групи, назва і повна х-ка кожного виду запасу; Картка складс обліку матер - в докум провод облік поступ і вибуття запасів на підставі матер ордерів і комерц актів. Докум веде МВО; ЛЗК - док на підставі якого здійс відпуск матер цінностей на в-во за встанов нормами; Накладна вимога на заміну, додат відпуск матер цінностей; Відомість обліку залишків матер на складах; Матеріальний звіт. В бух-ї узагал інфа отрим від МВО по рах БО, по реєстрах. Усі залишки тмц відобр у у сальдо-обор відомості обліку руху матер запасів.

15. Документ-не оформ-ня та відображу.в с-мі синтез. і аналіт. обліку ви-буття ОЗ. Переоцінка ОЗ.

Для виведення із складу ОЗ, внаслідок їх передачі ін. п-ву застос-ся Акт прийому-передачі (внутр.переміщ.) ОЗ.Він оформ-ся комісією в 1 при-мірнику в момент надход-ня чи вибуття ОЗ. Після цього, цей АКТ з доданою технік. докум-єю передається в бух-ю, підпис-ся керівником та голов. бух-м. Форма 03-1 при безплатній передачі ОЗ ін..п-ву склад-ся в 2х екземплярах. При продажу акт склад-ся в 3х примірниках:2 — залиш. у продавця, 1 –покуп-цеві. Акт на списання ОЗ викор-ся при оформ-ні вибуття ОЗ, при повному чи частковому їх спис-ні. Акт склад-ся в 2 примірниках (1 - в бух-ї, 1 - МВО). В акті вказуються затрати на списання і вартість матер.цінностей, отриманих внаслідок лік від-ї. В бух-ї на кожен об'єкт ОЗ відкрив-ся інвент-на картка обліку ОЗ,де запис-ся тільки осн.якісні та к-сні х-ки ОЗ. Якщо баланс.вар-ть (БВ) об'єкта ОЗ помітно відрізняється від його справедл.вар-ті (СВ), п-во має право здійснювати переоцінку. Якщо вгаслідок переоцінки БВ об'єк­та збільш-ся (дооцінка), суму дооцінки відображ. у статті «Ін. додатк-й капітал», якщо зменш-ся (уцінка) — суму уцінки відобр-ть як витрати. Коли за рез-тами 1-ї переоц. відбулася уцін­ка БВ, наступну дооцінку визнають як прибуток у розмірі попередньої уцінки. Якщо за рез-тами 1-ї переоц. відбула-ся дооцінка БВ, то наступна уцінка зменшує статтю «Ін. додатк. капітал» на розмір поперед. дооцінки. В обліку оп-ї з переоц. ОЗ ві­добр-ть так: Д10 К423 «Дооцінка активів», Д423 «Дооцінка активів», К131 на суму зносу дооцінених ОЗ. У разі вибуття ОЗ:Д423 К441 «Прибуток нерозп.». Відобрня рез-тів уцін-ки ОЗ: Д13 К10; Д975 «Уцінка Необ.А і Фін.Інв»; К10 «ОЗ».

Якщо залиш варт об’єкта ОЗ суттєво відрізн від справед (ринк) варт > 10% п-во провод переоцін ОЗ. Є 2 види переоцінки: дооцінка і уцінка. Дооцінка - збільш перв варт активів і відобр у складі додат капіт. Уцінка- зменш перв варт і відобр у складі в-т. П/рах передбачено пасивн рах 423 «Дооцінк необор активів». За Д цього рах відобр сума дооцінки необор активів. За К відобр зменш суми дооцінки внасл провед уцінки поперед дооцінки ктивів. Для обліку в-т пов’яз з уцінкою викор рах 975 «Уцінка необор активів». За Д цього рах відобр сума проведених уцінок, за К відоб спис суми уцінк на фін рез. Базою переоц є перв варт і сума зносу, яка повинна бути помнож на індекс переоцін. Індекс переоц визнач шляхом ділення справед варт на залиш варт ОЗ. Коресп з обліку переоцін: 1 Відобр дооцінку ОЗ: Д10 К423 (перв варт*індекс); 2 Відобр дооцін зносу за рах додатк кап: Д423 К131 (Знос* індекс); 3 Відобр уцінку ОЗ: Д975 К10 (ПВ*індекс); 4 Відобр уцінку зносу: Д131 К10 (Знос* індекс). 1) Перевищ сум поперед уцінок над сумою поперед дооцінок залиш варт об’єктів при провед чергової дооцінки включ до складу доходів. 2) Перевищ сум поперед до оцінок над сумою поперед уцінок залиш варт об’єктів при черговій уцінці спрямов на зменш додатк кап, а різниця вкл до складу в-т періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]