Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

12.Прискорений метод нарах. Амортизації оз. Кумулятивний метод нарахування амортизації оз. Виробничий метод нарах.Амортиз. Оз. Облік амортиз.Оз.

Річна сума ам-ї(АВ) визн-ся як добу-ток ЗВ об'єк­та на поч.звіт. періоду або ПВна дату поч. нарах-ня ам-ї та річної норми ам-ї. Річна норма ам-ї обчис­л-ся, виходячи із строку корисного викор-ня об'єкта(Т), і подвоюється. АВ = ЗВ*На; На=100% : Т*2. Кумулятивний ме-тод нарах. ам-ї ОЗ. Річна сума ам-ї(АВ)= добуток вартості, що ам-ся, та ку-мулят.коеф-та(К), який розрах-ся ді­ленням кі-сті років, шо залиш-я до кінця очікуваного строку(Тк) викор-­ня об'єкта ОЗ, на суму числа років його корис-ного викор-ня(∑Т): АВ = (ПВ-ЛВ)*К; К= Тк : УТ; ЛВ — ліквід-на в-ть; Вир-чий метод нарах.ам-ї ОЗ. Місячна сума ам-ї(АВм) = добуток фактичного міс. обсягу прод-ї (Ом) та вир-чої ставки ам-ї(Ва). Вир-ча ставка ам-ї = діленням в-сті, яка ам-ся, на загал.обсяг прод-ї (О), який під-во очікує виробити з викор-ням об'єкта ОЗ. АВм = Ома; Ва=((ПВ-ЛВ)/О)

Прямол м-д - річна сума аморт визнач розподілом варт, що аморт на очікув період часу викор об'єкта ОЗ. Порядок нарах аморт при викор цього м-ду: встанов строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах варт, що аморт (перв мінус ліквід); міс На= (ПВ-ЛВ)/к-ть років/ 12. Кумулят м-д - річна сума аморт визнач як добуток варт, що аморт й кумулят коеф. Кумул коеф розрах розподі к-ті років, які залиш до кінця очікув строк викор об'єкта ОЗ, на суму числа років його корис викор: встановл строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах кумулят коеф: К= К-ть р до кінця терміна експл/Сума чисел років. Річна сума аморт визнач множ варт, що аморт на кумулят коеф, міс сума аморт визнач розпод річної суми аморт за повний рік експл на 12. Виробн м-д – місячна сума аморт визнач як добуток факт місяч обсягу прод(роб, посл) і виробн ставки аморт. Вироб ставка аморт обчис розпод варт, що аморт на загал обсяг прод(роб, посл), що п-во очікує зробити (виконати) з викор об'єкта ОЗ: встанов загал обсяг прод (роб, посл), що передбач випустити з викор об'єкта (у натур вимірнику); визнач ліквід варт об'єкта; розрах вироб ставка аморт: Вс=(ПВ-ЛВ/об'єм прод)*100%; місяч сума аморт визнач множ факт місяч обсягу прод (роб, посл) на вироб ставку аморт. Застос даного методу забезпеч нарах аморт тільки при реал викор (експл) устатк. Об'єктом аморт є варт ОЗ. Не підлягає аморт варт землі, а також варт незаверш кап інв. Нарах аморт здійсн протягом строку кор викор (експл) об'єкта, що встанов п-вом при визнанні цього об'єкта активом (при зарах на баланс) і припин на період його реконстр, модерніз, добудув, дообладн й консервац. Сума нарах аморт в обов'язк порядку відобр в примітках до фін звітн при розкритті інформ про основ кошти.

17. Види рах у банку і порядок їх відкр. Порядок обліку готів коштів у банку. Порядок здійс безготів розрах. Форми безготів розрах. Облік опер на рах у банку. Інструкц затвердж порядок відкриття рах юр і фіз особами в у-вах комерц банків. Кожне п-во (юр особа) зобов вільно від госп процесу ГК зберіг на поточн рах комерц банків. П-во має право відкрив стіл поточ рах скільки йому необх для забезп вир процесу. Проте лише 1 рах відкр для формув стат кап п-ва. Для відкриття поточ рах необх подати такі докум: 1 Заява до у-ви банку на відкриття поточн рах підписо голбух і кер-м. 2 Свідоцтво про держ реєстр СПД. 3 Нотаріал завірену копію установч докум (статутно-установча угода). 4Копію докум який підтвердж реєстр СПД в держ подат адмін. 5 Копію довідки про внес СПД до єдиного держ реєстру п-в і о-ї Укр. 6 Карту з підписами осіб яким надано право підписувати розрах докум (як право кер-к, голбух і касир). 7 Копію докум, що підтвердж реєстр СПД в управл ПФ. 8 Копію страх свідоц, що підтвердж реєстр СПД у держ фонді соц страх-ня. Для закриття поточн рах необх такі рішення: 1 Заява клієнта. 2 Ріш органу на які поклад ф-ю ліквідац чи реаліз п-ва. 3 Ріш судово-слідчих органів, в ін випадках передбач чинним зак-вом. Банк має право самост припинити договір розрах-касового обслуг за умови, якщо рах не викор протя 3 років підряд і на ньому немає залиш. Порядок та форми здійсн безготів розрах. Первин облік. П-во самост обирає розрах-платіжні інструм для здійсн безгот розрах. Усі розрах докум склад на бланках строго визнач форми. Обов'язк дотрим усіх вимог заповн таких докум: 1 Меморіал ордер. Докум склад за ініціатив банку і викор для спис ГК з поточ рах клієнтів - це внутр докум банку. 2 Платіж доруч –письмов наказ від клієнта банку про спис зі свого поточ рах і зарах на ін поточ рах грош сум. Докум скл в к-ті примірн, яка необх для забезпеч усіх учасн госп операції. 3 Платіж вимога доруч - докум який скл з 2 част: 1 вимога-її заповнює одержувач ГК і надсил п-ву платнику; 2 доручення- заповнює п-во платник і передає у-ві уповноваж банку.

14.Облік ви-т на поліпш. ОЗ. Облік ви-т на утрим-ня ОЗ. Облік ви-т на ремонт ОЗ. Інвент-я ОЗ

Поліпш. ОЗ відбув-ся в рез-ті: модернізації; мо-дифікації; добудови; дообладнання; реконстр-ї. Ви-ти, пов’язані поліпш. ОЗ, являють собою за ек.змістом капітальні інцест-ї і призводять до збільш. пер-віс. вар-і ОЗ. Утримання ОЗ у роб. стані вимагає їх поточного обслуговування, а також проведення поточного і капітального ремонтів. Вит-ти на обслугов-ня і ремонт ОЗ віднос-ся на ви-ти діял-ті п-ва. Якщо п-во провадить ремонт ОЗ з метою віднов-лення його початкового рес-су, то, за П(С)БО 7, незалежно від вел-ни витрат на ремонт п-во не збільшує баланс.вар-ті ОЗ, а відобр-є такі вит-ти у витратах звіт.періоду. Якщо такі роботи передбач-ть по­ліпш. об'єкта ОЗ, а відтак і поліпш. функ-них можливостей об'єкта, у рез-ті якого зростуть ек. вигоди від його викор-ня, балан­с.вар-ть об'єкта збільш-ся на суму таких ви-т. - проводиться відповідно до вимог Інструкції з інвент-ї ОЗ, Нем.А, ТМЦ, грош.коштів, документів, розрах-ків та ін. активів. Інвент-я ОЗ має проводи-тися не рідше 1 разу на рік. Проведення інвент-ї є обов'язковим. Інвент-ю ОЗ проводить комісія, призначена наказом керівника п-ва, з компетентних осіб, які знають об'єкт інвент-ї, ціни, первинний облік. Очолює комісію керівник або його заступник. Рез-ти інвент-ї записують в інвент-ну відомість ,яку скла-дають за кожним місцезнаход-ням об'єкта посадові особи, відповід-ні за їх збереж. Форма опису забезп-є від обр-ня даних інвен-ї на 3 дати з метою скорочення обсягу робіт під час щорічного проведення Інвентаризації ОЗ.

У п-ва виник в-ти на утрим об’єктів ОЗ. Такі витрати здійс у вигляді ремонтів, модерніз, переоблад, переоснащ, поліпш, добудови і ін аналог дій. В обліку в-ти на утрим ОЗ які призвод до збільш ек вигод первісноочікув від викор об’єкту збільш перв варт цього об’єкту. В-ти які здійсн з метою забезп ек вигод сервісноочікув від викор об’єкту відобр у складі в-т поточн періоду. В-ти на капремон об’єктів можуть бути визнан, як кап інв-, якщо ціна придб активу передб зобов здійс у майбутн в-ти для привед об’єкту до стану придат до викор. Тому такі в-ти будуть здійс через рах 15 «Кап інв». Інвентаризація. Періодично об’єкти ОЗ підляг інвен-ї. Інвен-ія перевір факт наявн об’єктів ОЗ, їх складу і розміщ. Відпов до інструк №69 інвен-ія повинна провод 1 раз на рік і у випадках які вимаг обов’язк провед інв-ції. Вона здійсн на підставі наказу керівника п-ва в якому зазнач терміни проведб інв-ції, мета інв-ції і склад інвен-ної комісії. До інв-ної комісії входять: голбух, МВО, керівник п-ва. Рез-ми інв-ції можуть бути лишки і нестачі. Лишки повинні бути обліковані і оприбутков як доходи звітн періоду. Нестача ОЗ віднос на відшкодув МВО, якщо її вина встанов. Якщо причин нестач не встанов то суми нестач відобр на позабалан рах до моменту встанов винних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]