Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

50.Облік доходів майбутніх періодів.

Рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів" призначено для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах.

До доходів майбутніх періодів відносяться, зокрема, доходи у вигляді одержаних авансових платежів за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка за вантажні перевезення, виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв'язку тощо.

За кредитом рахунку 69 "Доходи майбутніх періодів" відображається сума одержаних доходів майбутніх періодів, за дебетом - їх списання на відповідні рахунки обліку доходів та включення до складу доходів звітного періоду.

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Для обліку дох майб пер пл рах передб рах69 пасив. По Д відоб збільш доходів у звіт пер, які належ до майб пер, по К зменш дох доходів майб пер в порядку включ їх до відпов звіт пер. До дох майб періодів віднос: 1Доходи у вигл авансов платежів за здане майно в оренду. 2Отрим авансових платижів за вантажні перевез. 3Виручка отрим за реаліз квитків театр-видовищ заходів. 4Доходи від перевищ продаж варт обєктів операц варт над їх баланс варт. 5Доходи від перевищ продаж варт об”єктів фін оренди над їх баланс варт. 6Доходи від реаліз путівок. 7Абонент плата за корис засобами звязку.

51.Облікова характеристика складових власного капіталу підприємства.

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капі­тал; резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал.

Статутний капітал — зафіксована в установчих документах за­гальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) у капі­тал підприємства.

Пайовий капітал — сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, передбачена установчими документами.

Додатковий капітал — сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суми дооцінки ак­тивів і вартість необоротних активів, безоплатно отриманих під­приємством.

Резервний капітал — сума резервів, утворених згідно з чинним законодавством або установчими документами за рахунок нероз­поділеного прибутку підприємства.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) — сума прибутку, отриманого від усіх видів діяльності, або сума непокритого збитку.

Неоплачений капітал — сума заборгованості власників (учасни­ків) за внесками до статутного капіталу.

Вилучений капітал — фактична вартість акцій власної емісії та часток, що викуплені товариством у його учасників.

Заг кап п-ва- це сума оборот і необорот майна, яка знаход у розпоряд п-ва. Він скл з власн і позиков кап. Власн кап-це частка в активах п-ва, що залиш в його власн після вирах довгостр і поточн зобов. Він склад: стат; пайов; додатк; ін додатк; резерв; неоплач; вилуч; створ (нерозп приб, непокр збитки). Причому вилуч, неоплач кап і непокр збит мають контрпасив ф-ю, що означ що вони зменш розмір власн кап на ∑ залиш по відпов рах 4кл (р45 ”вилуч кап”, р46 ”неоплач кап”, ср442”непокр збит звіт пер”). Стат кап- зареєстр велич прост чи привілейов акцій АТ, або зареєстр в устан докум розмір стат кап госп тов-ва. Пайов кап - сукуп внесків учасн добровіл розміщ в госп тов-ві з метою забезп фін-госп діял. Він форм за рах обовязк і додатк пайов внесків. Додатк кап явл собою ін кап додат внес учасн у вигл еміс доходу, у вигл дооцін активів, у вигл безоплат одерж оборот активів. Резерв кап сума резервів створ п-м відпов до вимог чинного зак-ва, при чому розмір резерв кап не повинен бути нищим ніж 25% від розміру стат кап. Нерозпод приб (непокр збит)-сума прибут, отрим від усіх видів діял, або сума непокро збитку. Вилуч кап- це факт с/в акцій власн емісії, викупл тов-ом у своїх акц-ів. Неопла кап - сума заборг власн(учасн) за внесками до стат капіт.

51.Облік неоплаченого і вилученого капіталу В обліку формування та змін стат. капіталу викор. активні, регулюючі, контрарні рахунки 46 «Неоплачений капітал» та 45 «Вилучений капітал».Рахунок 46 «НК» призначений для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства. За дебетом рахунка відображається заборгованість засновників (учасників): за внесками до статутного капіталу під­приємства, а також номінальна вартість розміщених неоплачених акцій. За кредитом — погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу і номінальна вартість сплачених акцій. Після здійснення усіх внесків учасниками сальдо на рахунку 46 не залишається. Рахунок 45 «ВК» призначений для обліку вилученого капіталу, який має бути повернутий у разі викупу власних акцій у акціонерів з метою їх перепродажу або анулювання, а також у разі зменшення номінальної вартості акцій. Ці акції повинні бути реалізовані або анульовані у строк не біль­ше одного року. За дебетом цього рахунка відображаються суми вкладів, що повертаються учаснику товариства, вартість викуплених у акціонерів власних акцій за покупною ціною, за кредитом — вартість анульованих або перепроданих акцій. Вилуч кап- це факт с/в акцій власн емісії, викупл тов-м у своїх акц-в. Викупов акції можна тільки за рах коштів, які перевищ розмір стат кап.Для обліку вилуч кап викор рах45.По Д відоб варт викуп акцій, по К варт спис внасл продажу чи анулюв викупл акцій. Рах є контрпасив, його залишки в балансі відобр в дужках і зменш розмір власн кап. Облік неоплач кап. Для того, щоб зареєстр в стат кап узгодж засновн розмір стат кап усі учасн на момент реєстр повинні внасти не менше, як 30% своєї частки. Така опер відобр на рах46”Неопл кап”, в коресп з К40 відобр розмір затвердж стат кап. В коресп з Д рах1-3кл відобр суми факт внес част уча.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]