Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

40. Облікова класифікація доходів і витрат діяльності підприємства та їх зв'язок з рахунками бух.Балансу у розрізі видів діяльності.

Доходи під-ва поділяються на: доходи від звичайної діяльності та доходи від надзвичайних подій. В свою чергу перші поділяються на доходи від операці-йної діяльності, доходи від фін. операцій,ін. операційний дохід та дохід від ін.звичайної діяльності. До доходу від операц.діяльності відноситься дохід від реалізацій товарів, ГП, послуг і робіт. До доходів від фін. операцій – дохід від участі в капіталі та ін.фін. доходи. Ін. операц.дохід включає дохід від реаліза-ції іноз. валюти, реалізації ін.оборотних активів, від операційної оренди та ін. Планом рахунків для відображення доходів у бухгалтерському обліку перед-бачені рахунки класу 7. Закінчується 7 клас рах-в рахунком 79 «Фін. рез-ти». Цей рахунок призначений для обліку і узагальнення інф-ї про фін. результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій. Витрати від дія-льності підприємства складаються з витрат виробничої собівартості продукції (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці,інші прямі витрати, загально-виробничі витрати), адміністративних витрат, витрат на зв'язок, вит-рат на збут та інших операційних витрат. Для відображення витрат в обліку планом рахунків передбачено рахунки класу 9, які в кінці звітного періоду списуються на 79 рах-к для визначення фін. результату діяльності під-ва

Види діял: надзвич і звич, яка поділ на операц (основ, інша операц), неоперац(фін, інвест). В-во-збут-управл. Звич – б-я діял, або опер, як     забезп. Операц – основ стат діял п-ва   така, що не є інвес чи фін. Основ-в-во, реаліз. Інвест - опер  придб, реаліз необ активів  фін нвест, як  не   ГК. Фін-ва-призв до зміни розміру і складу власн  позик кап п-ва. Надзвич- чітко відрізн від звич діял  і не очік її повторення.

37. Облік податку на прибуток

Податки- обовязк платежі п-в і окрем осіб до держ або місц бюдж. Типові коресп: 1) Д98 "ПНП" К641, 1.1)Д98 К641, 2)Д98 К54"Відстроч  подат зобовяз" 1.2) Д17 "Відстр подат активи" К641. Списан відстроч подат зобов Д54 К98. Нарах ПНП Д98К641. Ставки податку на прибуток, об'єкти оподаткування і порядок визначення оподатковуваного прибутку, порядок обчислення І сплати податку, обов'язки і відповідальність платників регламентуються Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» і Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку «Звіт про фінансові результати». Відповідно до Плану рахунків облік податку на прибуток ведеться на рахунку 98 «Податки на прибуток» за субрахунками: 981 «Податки на прибуток від звичайної діяльності», 982 «Податки на прибуток від надзвичайних подій». На субрахунку 981 «Податки на прибуток від звичайної діяльності» ведуть облік нарахованої суми податку на прибуток від звичайної діяльності, визначеної за встановленою ставкою від прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку (незалежно від суми прибутку для цілей оподаткування). На субрахунку 982 «Податки на прибуток від надзвичайних подій» відображають суму податку, яка підлягає сплаті з прибутку від надзвичайних подій. При цьому треба мати на увазі, що у Звіті про фінансові результати чистий прибуток (збиток) обчислюється як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності і надзвичайного доходу, надзвичайних затрат і податку з надзвичайного прибутку. У статтях звіту «Надзвичайні доходи» та «Надзвичайні затрати» відповідно відображають: — прибуток або збиток від інших подій і операцій, що відповідають визначенню надзвичайних подій; — невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, включаючи затрати на запобігання виникнення втрат від стихійного лиха, техногенних аварій, які визначені за вирахуванням суми страхового відшкодування і покриття втрат від надзвичайних подій за рахунок Інших джерел. Збитки від надзвичайних подій відображаються за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності. Наприкінці року сума нарахованого податку на прибуток списується на фінансові результати діяльності підприємства записом по дебету рахунка 79 «Фінансові результати» в кореспонденції з кредитом рахунка 98 «Податки на прибуток». Після цього запису за даними рахунка 79 «Фінансові результати» визначають чистий фінансовий результат, який відповідними записами списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». Отже, чистий прибуток від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування і сумою податку на прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]